De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Schaatsen op internet & Zwitserland

afbeelding-45.pngVerdorie, wil je live schaatsen kijken op internet, krijg je af en toe de tekst te zien die hiernaast staat. Wedstrijden worden soms wel op televisie uitgezonden, maar niet op de schaatssite van de NOS. En om het nog wat ingewikkelder te maken: sommige schaatstoernooien zijn via internet wel in het buitenland te volgen en andere niet (we krijgen veel verzoeken van Nederlanders in het buitenland). Hoe zit dat nu eigenlijk?

Vrijwel alle grote langebaanwedstrijden zijn – behalve op televisie – ook live op internet te volgen via onze schaatssite. Maar we beschikken helaas niet over de rechten voor uitzending op internet van de World Cup wedstrijden die niet in Nederland worden verreden. Van alle overige nationale en internationale schaatswedstrijden hebben we door middel van contracten met de ISU (International Skating Union) en KNSB (Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond) die rechten wel. Toch jammer, vandaar dat ik vorige week maar eens naar Lausanne in Zwitserland ben getogen om te overleggen met Herr Fredi Schmid, Director General van de internationale schaatsbond.

Waarom zitten al die internationale sportbonden eigenlijk in Zwitserland? Erg goedkoop zal de bouwgrond toch niet zijn langs het meer van Geneve … Ik snap dat politieke neutraliteit belangrijk is voor een club als het IOC, maar geldt dat ook voor de wat kleinere bonden? img00049.jpg

De ISU is in vergelijking met bijvoorbeeld het IOC en de UEFA trouwens wel erg bescheiden gehuisvest op de 7e verdieping van een appartementengebouw ergens in een onbetekenend straatje in Lausanne. De buurman heet M. Janssen.

Met Herr Schmid worden we het gelukkig eens dat het onwenselijk is dat op de site van de NOS het ene weekend (Inzell) geen live beelden van de World Cup te zien zijn, en het andere weekend (Heerenveen) wel. We spreken de intentie uit naar een oplossing te gaan zoeken.

Ook verkennen we de mogelijkheden om het schaatsen ook voor mensen buiten de Nederlandse landsgrenzen rechtstreeks via internet beschikbaar te maken. Op dit moment zijn alleen de Nederlandse toernooien (NK Afstanden, NK allround) in het buitenland te volgen omdat de KNSB het niet nodig vind dat de NOS de live-verslagen geografisch afschermt. Bij alle internationale toernooien is dat wel een contractuele verplichting, waardoor de beelden alleen binnen Nederland te zien zijn. Voor volgend seizoen gaan we onderzoeken of het mogelijk is de beelden van de NOS via de website van de ISU wereldwijd aan te bieden.

Wordt vervolgd ….. nu snel door naar Nyon, ook aan het meer van Geneve. Daar zit het hoofdkantoor van de UEFA. Alle zenders en omroepen die het EK Voetbal gaan uitzenden zijn ‘uitgenodigd’ om de richtlijnen in ontvangst te nemen voor het doorgeven van de rechtstreekse beelden op internet. Daarover een andere keer.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


16 reacties op “Schaatsen op internet & Zwitserland”

 1. Noud zegt: 27-02-08 om 16:37

  Dag Roeland,
  Dan is er een keer een foutje geslopen in het afschermen, denk ik. Vanuit Kiev heb ik het WK sprint en nog een andere wedstrijd prima kunnen bekijken. Ik was er erg blij mee!

 2. Hi Noud, dat is interessant! Heb je een privé ADSL met vast IP-adres, of maak je op een andere manier verbinding? Ambassadenetwerk bijvoorbeeld?

 3. Roeland is er al meer bekend over de tunes , ik heb een site gezien waar al oude tunes beschikbaar zijn.?

 4. Noud zegt: 29-02-08 om 08:57

  Ik heb gewoon thuis via een oekraiense provider internet. Ik had er toen niet zo veel aandacht aan besteed wanneer ik wel beelden kon zie en wanneer niet, vandaar dat ik niet meer precies weet welke wedstrijd ik beelden kon zien, behalve WK Sprint.

 5. @Noud Dan heb je geluk gehad, want het zou niet mogelijk moeten zijn ….

 6. Noud zegt: 06-03-08 om 15:13

  En weer, want ik heb vanochtend weer ff kunnen kijken. Maar laat die ‘lek’ er maar lekker inzitten ;-)

 7. @noud Dit seizoen ga ik er zeker niets meer aan doen! Dus veel kijkplezier! En vanaf volgend seizoen werken we aan een oplossing om ook mensen buiten Nederland te kunnen bedienen.

 8. Madeleine zegt: 30-10-08 om 08:46

  Is er inmiddels al een oplossing?
  Ik zit momenteel in het buitenland en het zou echt super zijn om de wedstijden te kunnen volgen!

 9. anna zegt: 09-01-09 om 17:35

  Ik zit in Amerika en ik kan het EK Schaatsen niet kijken. Waarom is dit

 10. @anna Dat heb ik hierboven volgens mij geprobeerd uit te leggen: we hebben de rechten van deze wedstrijd alleen voor Nederland. Ik baal er net zo van als jij, want ik zit in Las Vegas op het moment ;-)

 11. Y. Janssen zegt: 17-01-09 om 15:50

  Die verplichte afscherming zou wel eens veel beter kunnen werken als mensen actief hun locatie moeten invoeren. Die ‘automatische afscherming’ leidt tot te veel problemen: Mensen in Kiev kunnen zo door de afscherming heen, en dus zullen ook mensen binnen Nederland wel eens niet er doorheen kunnen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

 12. ria koike hogenberg zegt: 24-01-09 om 13:26

  Ik woon al 30 jaar in Japan en wat mis ik nu meer dan de nederlandse voetbal en schaatsprogramma’s. Heel vaak probeer ik via de pc te zien of er al vorderingen zijn gemaakt om het hier live te kunnen ontvangen. Welke programma leiding zal de eerste zijn om nederlanders in het buitenland eindelijk gelukkig te maken. Want wat is er nu mooier dan live en echt mee te kunnen leven op het juiste moment. Denk terug aan de oude dagen dat we voor de tv zaten live kijken met het hele gezin.

 13. Sorry,
  Maar in Frankrijk heb je helaas nog geen kijkrechten als Nederlander!!!!!!!!!!!!!!!

 14. Woon in Calgary en kan dus ook het schaatsen en voetbal niet live zien. Zelfs de wedstrijd die nu in Vancouver bezig is kan ik niet zienvia Canadees televisie. Is er dan geen enkele mogelijkheid bij de NOS om naar schaatsen cq voetbal te kijken. Wil er desnoods voor betalen.

 15. Marieke zegt: 01-01-10 om 18:53

  Carnavalsvakantie valt gedeeltelijk samen met OS. Zou in Fr. graag via internet kijken. Is dat mogelijk?

 16. Deze laatste vraag van Marieke heb ik via email aan de NOS gesteld en kreeg keurig netjes bericht dat dit ivm televisierechten niet het geval zal zijn. Erg jammer, heeft iemand geen slimme technische truuk om het toch voor elkaar te krijgen?

Geef een reactie