De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Hoeveel nieuwe producten gaat Apple nog lanceren dit jaar?

schermafbeelding-2009-10-08-om-1454263Deze vraag zette Pascal Cagni, Vice President en Managing Director van Apple Europe, nadrukkelijk op de agenda vandaag tijdens de Apple Media Summit in Lissabon. Met trots meldt hij dat Apple dit jaar in 26 weken al 21 nieuwe producten heeft gelanceerd en de komende tijd in hetzelfde tempo door zal gaan.

UPDATE: aanvankelijk stond als titel boven deze blogpost dat Apple dit jaar nog 9 nieuwe producten zal lanceren. Dat was mijn conclusie uit de woorden van Pascal Cagni. Een simpel rekensommetje leert namelijk dat we in het tempo dat hij beschreef de komende 12 weken nog ongeveer 9 nieuwe producten tegemoet kunnen zien. De titel suggereerde dat dit een feit was, maar dat is natuurlijk niet zo.

Maar wat komt er dan nog allemaal aan de komende 12 weken? Alle 100 aanwezigen in de zaal denken: “Tablet“, maar niemand durft het nog te vragen. Wie weet komen we de komende twee dagen nog wel iets te weten.

De Apple Media Summit is erg interessant om bij te wonen dit jaar, omdat Apple zo’n belangrijke positie heeft ingenomen in de distributie van nieuwscontent naar de consument. De iPhone en iPod Touch hebben met 50 miljoen verkochte toestellen wereldwijd een revolutie veroorzaakt in de manier waarop consumenten via een mobiel apparaat informatie tot zich nemen. Inmiddels zijn er meer dan 2000 nieuws-applicaties beschikbaar in de App Store. Geen van de grote merken ontbreekt.

Ook de NOS had niet gerekend op het enorme succes van de eerste apps die we ontwikkelden voor de iPhone. Zelfs op een ‘retro app’ als NOS Teletekst, die we al lanceerden in juni 2008 (nog voordat de iPhone in Nederland verkrijgbaar was) worden inmiddels tussen de 15 en 20 miljoen pagina’s per maand opgevraagd. Op de NOS Journaal applicatie worden vele duizenden Journaals per dag on demand bekeken.

Waar gaat dat heen? Hoe belangrijk is het voor nieuwsorganisaties als de NOS om onze content via mobiel te verspreiden? Moeten we meer programma’s of websites speciaal voor mobiele apparaten gaan maken? Welke apparaten dan? Gaat de Apple Tablet de markt weer op zijn kop zetten? Wat doen andere fabrikanten? eBooks? Heel veel vragen; weinig antwoorden.

Ik bezoek de Apple Media Summit met een aantal Nederlandse collega’s van o.a. Wegener, IDG, Wolters Kluwer, NRC Handelsblad en Ilse Media. Misschien is het wel een mooi moment om handen en voeten te geven aan de publiek-private samenwerking die ook minister Plasterk zo graag tot stand ziet komen. Dat zou goed zijn, want geen van ons weet waar het heen gaat de komende jaren. Mijn stellige overtuiging is dat het bundelen van de innovatieve krachten in zo’n situatie alleen maar voordelen heeft.

Real time volgen wat er gebeurt op de Apple Media Summit in Portugal? Volg dan @roelants @anadrome of @stekel op Twitter.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


11 reacties op “Hoeveel nieuwe producten gaat Apple nog lanceren dit jaar?”

 1. Remy zegt: 08-10-09 om 16:51

  Wat is Apple Tablet?

 2. Ik heb een hyperlink geplaatst op Tablet: http://urlby.me/7624d

 3. Sjaak zegt: 08-10-09 om 18:44

  geen apples met peren vergelijken.

 4. Tales zegt: 08-10-09 om 22:08

  En in ander nieuws: Pascal Cagni Fired (grapje, maar je weet maar nooit met Apple)

  Kan niet wachten om meer Mobiele toepassingen van zowel de NOS als andere nieuwsuitgevers te zien!

 5. Jelmer zegt: 09-10-09 om 00:46

  Wat is Apple Tablet?
  dat is een pocket computer
  een combinatie tussen laptop en smart phone

 6. Bas zegt: 09-10-09 om 09:26

  die zijn er toch al? Ik snap die gadget-manie überhaupt niet

 7. Martijn zegt: 09-10-09 om 11:09

  Nieuwe iMac 20inch, nieuwe iMac 24inch , nieuwe Mac Mini, nieuw toetsenbord mét draad, nieuw toetsenbord zónder draad, nieuwe muis mét draad, nieuwe muis zonder draad.

  Zou die negende dan de tablet zijn? Maar leer fabrikanten eens mooie rekensommetjes maken voor de pers. Daar zijn ze goed in. En dat resulteert weer in een infomercial hier op de website van de NOS.

 8. De Apple Tablet kan je beter zien als een grote iphone (laten we zeggen 10″), dus geen toetsenbord, maar enkel een groot multitouch screen, welke als bijvoorbeeld e-reader kan worden gebruikt, of te internetten e.d.

 9. Remy zegt: 09-10-09 om 12:14

  Ah thx Roeland! Wat ik overigens wel merkwaardig vind, dat Apple een persconferentie geeft en dat niemand durft te vragen wat die producten dan zijn…

 10. Dan zegt: 09-10-09 om 19:30

  Mijn ipod acuu loopt binnen 1 uur leeg, zou 40 uur mee moeten gaan. Hoor vaker van mensen dat de accu alles behalve doet wat apple beweert. Misschien dat 1 nieuw product de “ipod met echt 40 uur accuduur” is.

  .

 11. Waarom zit er geen RSS op deze pagina?

Geef een reactie