De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Zelf peilingen vergelijken en trends analyseren

schermafbeelding-2010-04-24-om-1009271Het is weer verkiezingstijd en dus ook weer tijd voor dagelijkse en wekelijkse peilingen van verschillende instituten en personen. Peilingen zijn de dagkoersen van de politiek, die in toenemende mate de politieke discussie domineren en beïnvloeden. Politici reageren meestal op peilingen door te zeggen dat het slechts peilingen zijn, om vervolgens toch te gaan filosoferen over allerlei what-if-scenario’s.  Peilers gaan met elkaar in discussie en beweren natuurlijk dat alleen zij weten hoe het zit.

In februari 2008 kondigden hoofdredacteur Hans Laroes en directeur Gerard Dielessen in een interview met De Nieuwe Reporter al aan dat de NOS het bij de eerstvolgende verkiezingen anders zou gaan doen. Dat niet de dagkoersen journalistiek interessant zijn, maar de trends.

“In Nederland wordt de kijker al jarenlang met wekelijkse peilingen van TNS-NIPO en Maurice de Hond bestookt. Het is maar de vraag of het journalistiek verantwoordelijk is om dat te doen. Dielessen: ‘Een peiling kan directe invloed uitoefenen op het gedrag van een politicus of een politieke partij. Het beïnvloedt ook het gedrag van de kiezer. Het probleem is dat peilingen er vaak flink naast zitten. Dat hebben we in de voorverkiezingen in Amerika nu al een paar keer kunnen zien en bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen in Nederland zaten alle peilingen er ook naast. Alleen de trend lijkt redelijk voorspeld te kunnen worden.’
De NOS heeft dan ook de bewuste keuze gemaakt om voorlopig geen wekelijkse peilingen meer uit te zenden. In plaats daarvan is de omroep nu op zoek naar inhoudelijk sterke alternatieven, waarover ze niet alleen met andere media maar ook met wetenschappers in overleg is”.

Op internet heeft de NOS inmiddels een alternatief gelanceerd. We hebben ons niet meer verbonden aan één peiler, maar hebben er voor gekozen alle beschikbare peilingen zo overzichtelijk mogelijk naast elkaar te presenteren, zodat de bezoeker zelf de trends kan bekijken, vergelijken en analyseren. Dat kan per partij binnen de resultaten van één peiler, maar u kunt ook willekeurig welke peiling naast een andere zetten om te kijken waar de verschillen zitten en hoe de trends zich ontwikkelen.

U vind de nieuwe pagina met alle peilingen hier

schermafbeelding-2010-04-24-om-101111

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


28 reacties op “Zelf peilingen vergelijken en trends analyseren”

 1. J.H. Visser zegt: 26-04-10 om 00:37

  1) Nu het er op aan komt zal VVD groeien ten koste van PVV.
  2) PvdA zal ook groter worden ten koste van SP. SP biedt te weinig perspectief als regeringspartij.
  3) Zal CDA er in slagen constant te blijven? Misschien verliest CDA stemmen aan de Christenunie.
  Maar Christenunie krijgt geen schijn van kans om mee te regeren. Was geen succes.
  4) Groen Links kan verrassend uit de (stem)bus komen, misschien ten koste van SP.
  5) D66 blijft momenteel wat achter, maar heeft kans nog wat te groeien als potentiële aanhangers van
  Groen Links meer zien in de pragmatische aanpak van D66.
  6) Persoonlijk hoop ik dat de dierenpartij van politieke aardbodem verdwijnt en dat andere partijen ook de
  zorg voor de dieren in hun programma opnemen. Een kleine moeite om zo de dierenpartij te elimineren.
  Voorspelling: (wishfull thinking)
  Kabinetsamenstelling: CDA, VVD, D66, totaal circa 80 zetels. Maar PvdA is grootste partij met 33 zetels, zal niet regeren want te soft met aanpak crisis, immigratiebeleid, buitenlands beleid, maar erg lief voor zielige mensen.
  In de oppositie is de PvdA belangrijk omdat Job Cohen er voor kan zorgen dat de soep van de gevreesde harde
  aanpak niet zo heet behoeft te worden gegeten als die wordt opgediend.

 2. Bart zegt: 26-04-10 om 18:48

  Complimenten! Het ziet er erg mooi en overzichtelijk uit.
  Is er een aparte feed voor de peilingen?

 3. Martijn zegt: 28-04-10 om 14:26

  Ik weet dat onze kieswet en mogelijk de grondwet gewijzigd moet worden maar zou het niet handig zijn om een kiesdrempel van 5% van de uitgebrachte stemmen in te stellen. Het probleem met het vormen van coalities in Nederland komt onder andere door de vele kleine partijen die we hebben zoals TON, SGP, CU, PvdD en andere partijen die in de geschiedenis in de Tweede Kamer hebben gezeten. Als we een kiesdrempel voor 5% instellen dan hou je partijen over die acht of meer zetels hebben en daarmee kan makkelijker geformeerd worden en worden de grote partijen ook werkelijk iets groter wat het allemaal ook makkelijk maakt. Als voorbeeld neem ik de peiling van Maurice de Hond van 26 april waar als we de 5% kiesdrempel op toe passen over zouden blijven met CDA(29 zetels), PvdA(35 zetels), SP(11 zetels), VVD(34 zetels), PVV(18 zetels), Groen Links(10 zetels) en D66(13 zetels). Met die uitslag zijn verschillende combinaties mogelijk zoals CDA, VVD en D66 of PvdA, VVD en D66 maar ook PvdA, SP en VVD.

  Formeren is altijd moeilijk en vooral nu omdat de PVV in de meeste combinaties niet mogelijk is en de SP plus GL niet verenigbaar zijn met de VVD en CDA met PvdA kan eigenlijk niet na de kabinetscrisis dus komt het voor een mogelijke coalitie in 2010 neer op de VVD + D66 met nog een andere partij of misschien zelfs wel twee andere partijen. Ik denk dat strategische stemmers die nu PVV hadden willen stemmen misschien wel naar de VVD toe gaan om te voorkomen dat er een links blok ontstaat en mensen die GL hadden willen stemmen misschien wel naar de D66 toegaan en voor de SP is dat de PvdA.

 4. Bas Reijnen zegt: 28-04-10 om 20:39

  Worden spannende verkiezingen met name vanwege vorming coalitie. al tekend zich wel steeds meer een trend af ten gunste van de grote partijen. Kennelijk is de onzekerheid van de economische situatie, en zorgt het uit te voeren pakket van maatregelen een factor. maar het is nog lang geen 9 juni; er kan nog van alles gebeuren.

 5. Jan zegt: 29-04-10 om 15:27

  Peilingen zouden moeten worden afgeschaft.

 6. DIK NUUS zegt: 29-04-10 om 18:48

  Geen mens gelooft het dat de pvda zo hoog staat en de pvv zo laag.Alle mensen willen geen pvda maar de PVV.9 Juni merk je het wel dat Wilders wint en dan is het een foutje in de peiling.

 7. 1) CDA* zal nog winnen, net als de VVD dit ten koste van de PvdA* en PVV beiden.
  2) De PvdA gaat verliezen, SP winnen.

 8. B. Hidding zegt: 30-04-10 om 11:43

  Het probleem met peilingen is dat mensen niet vertellen op wie ze stemmen, maar op wie ze zouden stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn. mensen staan niet in een stemhokje maar wordt iets gevraagd per telefoon. Dat is een groot verschil gegeven de grote poel mensen die het pas heel laat weet.

  Daarnaast zie ik nooit betrouwbaarheidsintervallen bij peilingen. De onnauwkeurigheid van peilingen is niet zo moeilijk te berekenen. Eerlijker zou zijn als getallen zo gegeven zouden worden: PvdA 33 +/- 2 zetels, CDA, 29 +/- 3 etc.

 9. Ton zegt: 30-04-10 om 19:02

  Laat eerst de debatten maar eens beginnen. Dan kan Nederland zien wie welke oplossingen voor de problemen van Nederland heeft. En de mensen kijken vooral naar de eigen zorgen. Behouden van werk, zekerheid van inkomen, goede zorg en goed onderwijs. Er zijn veel zwevende kiezers, veel mensen die weten dat PvdA. CDA en VVD verantwoordelijk zijn voor de staat van het land. De PVV is steeds minder een alternatief omdat er teveel LPF achtige toestanden omheen zijn. Een links blok lijkt een optie en misschien ook het meest verstandig in deze tijd. Zeker nu het VVD programma bij doorrekening al drijfzand bleek.

 10. Henk Hendrikssen zegt: 01-05-10 om 11:54

  PvdA is volgens mij de enige partij die voor de gewone hardwerkende mensen een fatsoenlijk beleid gaat voren voor de mensen met de lagere- en de middeninkomens.

 11. Henk Hendrikssen zegt: 01-05-10 om 11:57

  De PvdA is volgens mij de enige partij die voor hardwerkende mensen met een laag- of middeninkomen een fatsoenlijk en acceptabel beleid gaat voeren.

 12. jos zegt: 01-05-10 om 18:25

  @dik nuus: jij beweert dat alle mensen pvv willen. Ik denk dat je er ver, heel ver naast zit met je geneuzel. Waarom staat de pvv dan niet op 100 procent, en hoe denk je dat het komt dat die klootjespartij in enkele maanden terug is gevallen van 29 naar 18 zetels in de peilingen?

  Mensen worden het gedraai en het voortdurend ongenuanceerd afgeven op alles wat niet arisch is, langzaam maar zeker beu. Kijk maar eens wat er is gebeurd met geelblauw (ofwel de lpf), die vielen ook terug van 26 naar 8 zetels, en hadden op het laatst helemaal geen aanhang meer. Zo zal het wilders en zijn clubje ook vergaan, en dat tekent zich nu al af.

 13. Alleen in de aanloop naar verkiezingen lijken politici ineens in de opvattingen van burgers geïnteresseerd te zijn. Daarom maar deze reactie geplaatst! Politici doorzien blijkbaar niet dat de burger tegenwoordig meer kan en wil zijn dan stemvee. De verzuiling is verdwenen, ook al zijn hier en daar nog restanten zichtbaar. Een groot probleem van de hedendaagse politiek is dat men denkt dat “jip en Jannekë- taal”het antwoord is op de massale ontevredenheid over het functioneren van de politiek. Dit getuigt van minachting voor de kiezers en van grote onkunde over wat er echt gebeurt in de samenleving.
  Om onderling het onderscheid tussen politieke partijen te verkrijgen is men bezig in linkse en rechtse politiek te polariseren. In mijn ogen is dat achterhaalde politiek en niet gericht dat in de samenleving alle groeperingen daarin participeren. Wij zijn namelijk een verzadigd volk waarin iedereen alleen zijn eigen belang nastreeft. Wat broodnodig is dat er een langeretermijnvisie komt waarin rekening wordt gehouden met de kansen en bedreigingen die voortkomen uit het huidige kennis en innovatietijdperk. Kennis en het beschikken over de juiste informatie op de juiste plek vormen de centrale hulpbronnen van de economie in de 21ste eeuw. Hierdoor ontstaat als het ware een extra intelligentie die tot enorme besparingen, oplossingen van structurele problemen en continue toegevoegde waarde kan leiden. Nederland kan en moet in de kenniseconomie een leidende rol in Europa innemen. Het is onbegrijpelijk dat de regering onvoldoende heeft ondernomen om in de Europese kenniseconomie het voortouw te nemen. Even onbegrijpelijk is dat de Tweede Kamer daarin niet of onvoldoene corrigerend heeft opgetreden. Het is belangrijk dat de politieke partijen dat NU als één van de belangrijkste prioriteiten betitelen en als zodanig gaan handelen.
  De partijen die dat doen verdienen de steun en stem van de kiezer.
  Riens Meijer

 14. Sjaak zegt: 01-05-10 om 22:57

  Bos heeft de coalitie opgeblazen omdat er geen geld meer is en hij de schatkist leeg heeft geroofd en weet dat er geen perspectief is.. Nu het er op aan komt kan het CDA en de VVD het weer recht gaan breien. In crisistijd een bewezen coalitie, denk aan de jaren 80 toen de heer Lubbers samen met de VVD twee regeringen lang geen leuke ingrepen moesten doen maar wel Nederland er boven op hebben geholpen. Een derde kabinet Lubbers met de PvdA werd geen succes en ook de periode daarna hebben de PvdA en D’66 samen met de VVD omdat toen het CDA zonodig buitenspel gezet moest worden niet die maarteregelen genomen die Nederland sterker zouden maken. O.a. de graaicultuur met aan het opperhoofd voormalig vakbondsleider Wim Kok heeft het allemaal oogluikend toe gestaan. De PvdA weigert systematisch om dit probleem aan te pakken. Ook andere partijen dienden hier nu een eidne aan te maken. Jan met de pet inlveren iedere keer en de hoge heren zichzelf maar bonussen geven, die tijd is voorbij. Dan maar oproer in de straat en heel Nederland plat leggen zou ik zo zeggen.

 15. rangdangdoodle zegt: 02-05-10 om 09:10

  DIK NUUS heeft humor,alle mensen willen pvv.hahaha ja voor ontbijt.

 16. jans zegt: 03-05-10 om 11:05

  Alles is in regie gezet. De rode oude partijbonzen zijn allemaal in beeld. Nog even voor met het pensioen gaan een leuk baantje meepikken.
  Om straks ook nog commissaris te worden bij Shell of Unilever etc.

 17. Luuk zegt: 03-05-10 om 13:49

  Hardstikke goed! Ik vond al een tijdje dat er weinig debat was over de gevolgen van peilingen en het belang dat eraan gehecht wordt. Goed opgelost.

 18. DIK NUUS zegt: 03-05-10 om 13:51

  Jos,de lpf ging weg omdat Pim is vermoord weet je nog,hij was de man toen.Jongen let maar op wat er gaat gebeuren 9 juni,dan ga je zeggen.Goh die DIK heeft wel gelijk.Nederland gaat naar de kloten zo met al die buitenlanders hier als de pvda komt.

 19. DIK NUUS zegt: 03-05-10 om 13:53

  http://www.verkiezingen.wekelijksepeiling.nl is veel vertrouwlijker dan deze peiling en die van Maurice de Hond.

 20. M.vd Berg zegt: 03-05-10 om 14:03

  Ik zou graag een kabinet zien waar ook de PVV in mee doet.en dit dan samen met bv,het CDA en VVD. Het programma van de PVV moet ons jong en oud Nederlanders toch aanstaan!! nietwaar?

 21. Tim zegt: 03-05-10 om 15:29

  “Het programma van de….toch aanstaan!! nietwaar?”

  Nou…nee? (ik hoop dat je een eerlijk antwoord wilde op die vraag)

  Ik hoop dat we een verstandige keuze maken. Helaas wordt het heel lastig om geen PvdA en geen CDA in de regering te willen. Mijn voorkeur gaat uit naar geen CDA, en dat komt vooral door de oorlogszuchtige trekjes van enkele politici daar en de toch op z´n minst discutabele regie van JPB de laatste jaren. Misschien dat ik met de juiste man op de plaats van lijsttrekker CDA nog wel had geaccepteerd maar iemand die 4x faalt, moet zijn plaats weten.

  Daar tegenover staat dan het PvdA dat zeker geen clean sheet heeft (al waren er ook positieve punten) en helaas voor alle financiele zorgen nu de schuld krijgt (terwijl die crisis er toch was gekomen, en wederom de regering ten alle tijden onder regie van JPB stond en je dus slechts alleen de PvdA de schuld kan geven daarvan). Toch vind ik dat een beetje sociaal geweten in een regering geen kwaad kan, al hoeft het van mij absoluut geen overhand te hebben op dit moment want die luxe kunnen we ons op dit moment absoluut niet permiteren, hoe jammer ook. PvdA heeft wel, in tegenstelling tot CDA, een andere lijsttrekker en ik zie dat positief. Job Cohen is wel een omstreden persoon misschien voor sommigen, maar lang niet zo omstreden als JPB in mijn ogen.

  Dus ik weet het niet. PVV gaat het toch niet doen, want die gaan op sommige punten geen concessies doen en komen er met de andere partijen toch niet uit als het om immigratie etc gaat.

 22. De oplossing is het samen gaan van CDA en Christen Unie.Een prima meerder heid om te onderhandelen . Met welke partijen ? VVD en D66.

 23. Kijk eens op nieuw-nederland.nu
  En nieuwe partij die meedoet aan de 2e kamerverkiezingen. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. No nonsense beleid. Afschaffing van de loonbelasting. Referenda. Kortom, de macht en de kracht weer terug bij het volk.

  10 stappen naar een Nieuw Nederland

  * Van Materiële en geestelijke armoede
  Naar Basisinkomen, samenhang en solidariteit
  * Van Ingewikkeld belastingsysteem
  Naar Eén belasting, op grondstofverbruik
  * Van Bezuinigingen vanuit schaarste
  Naar Investeringsimpulsen vanuit overvloed
  * Van Werkdruk en regelzucht in het onderwijs
  Naar Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling vanuit passie en levensdoelen
  * Van Symptoombestrijding in ziekenzorg
  Naar Werkelijke genezing en preventie voor lichaam en geest
  * Van 16 logge, dure ministeries
  Naar 6 effectieve kern-ministeries
  * Van Een niet betrokken, vervreemde burger
  Naar Een verantwoordelijke, krachtige, betrokken bevolking
  * Van Ingewikkeld en onduidelijk
  Naar Eenvoudig en transparant
  * Van Mechanisch, star
  Naar Organisch, bewegend
  * Van Collectieve chaos uit individuele onmacht
  Naar Collectieve eenheid uit individuele kracht

 24. Ralf zegt: 05-05-10 om 18:56

  Dankjewel DIK NUUS. Eindelijk kan ik ook meedoen aan de peilingen.
  Die site is veel meer betrouwbaar. Want iedereen kan meedoen en niet een bepaalde selectie.

 25. M.vd Berg zegt: 06-05-10 om 14:06

  Ik wil iedereen aanraden PVV te stemmen.Hun programma is goed voor ons Nederlanders en daar gaat het ten slotte om.

 26. Tim zegt: 06-05-10 om 14:32

  Hmmm….. waarom krijg ik zo´n Grieks gevoel bij “Hun programma……daar gaat het tenslotte om”. Soms is het volgens mij beter verder te denken dan je eigen voordeur…

 27. Ralf zegt: 06-05-10 om 16:57

  Een slim persoon lost problemen op, een wijs persoon voorkomt problemen. (citaat albert einstein). Hulde aan de pvv en alle stemmers die op hun stemmen jullie zijn pesimisten oftewel een realistische optimisten. Dankjewel M.vd Berg en DIK NUUS voor jullie realistische bijdrage. Weg met die LSD brill.

 28. Deze discussie is gesloten.