De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

NOS experimenteert met Google Glass

Google Glass is nog niet een product dat veel mensen in huis hebben en zeker niet Nederlanders. Maar de verkoop van Google Glass en de zogenoemde wearables als Smart watches begint wel op gang te komen. Op dit moment worden ook de eerste apps en toepassingen ontwikkeld voor Google Glass, allemaal nog redelijk experimenteel. Voor NOS Digitale Media aanleiding om ook te gaan experimenteren met Google Glass.

 

Hiervoor hebben wij een ‘Google Glass developers day’ georganiseerd. De afgelopen maandag ging helemaal op aan het brainstormen en ontwikkelen van toepassingen voor Google Glass. Daarbij ontwikkelden we twee diensten. Te weten: Google Glass Reporter en Google Glass Nieuws.

 

Ontwikkelen voor Google Glass vereist dat je de context van de gebruiker begrijpt. Het gaat om micro-interacties acties en om seconden. Google Glass werkt op context, zoals locatie of tijd. Google Glass helpt je met wat je op dat moment doet, zonder dat je je laptop of smartphone erbij moet pakken. Glass geeft je de informatie die je nodig hebt voor bepaalde acties.  Vergelijk het met de achteruitkijkspiegel in de auto: die gebruik je ook alleen in specifieke gevallen.

 

De Google Glass Reporter is een app  die het  journalisten mogelijk maakt om via Google Glass op locatie direct content en berichten te publiceren op NOS.nl. Bijvoorbeeld in een liveblog, waarbij snelheid cruciaal is.

 

Bij de Google Glass Nieuws service gebruiken we het geluid van Glass en niet zozeer het beeld. Met deze app kun je direct het laatste Radio 1 Nieuwsbulletin beluisteren.

 

Beide apps worden te zijner tijd aangeboden aan de Google Glass gebruikers. Experiment voorlopig geslaagd.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


17 reacties op “NOS experimenteert met Google Glass”

 1. Arno Zwartenegger zegt: 30-04-14 om 15:33

  Op naar Homo Cyborgneticus!

 2. Kom maar op met die APP, ik wil wel testen :)

 3. Michael zegt: 01-05-14 om 02:14

  Wanneer gaan jullie de Chromecast eens ondersteunen? Daar zijn er een stuk meer van in Nederland.

 4. Jeroen zegt: 01-05-14 om 12:36

  Ik vind het heel vreemd dat de NOS zo benadrukt dat het de Google Glass gebruikt. Benadrukt NOS op dezelfde manier ook de merken van de camera’s die het ter plaatse gebruikt voor verslaggeving? Nee. Dat zegt genoeg. NOS gaat mee in de hype en laat zich gebruiken door de slimme marketeers van Google.

 5. Vergelijk Google Glas met de achteruitkijkspiegel in de auto: die gebruik je ook alleen in specifieke gevallen. Helaas is dat laatste tot grote ergernis van medeweggebruikers (m/v) maar al te waar.
  Zal Google Glass ook leiden tot ergernis? Zeker. Ook journalisten zal deze bril van het hoofd worden geslagen of afgepakt door maakt-niet-uit- welke autoriteit.
  Dus eerst goed je spiegels gebruiken voordat je jouw bril opzet!

 6. Is dit nieuws of een marketing actie van Google Inc?
  Kunnen we ons een dergelijke dag voorstellen rond een nieuw product van Philips, BMW of Nestle?
  Een beetje meer evenwicht, in denken en doen, is gevraagd…

 7. Lara Ankersmit zegt: 01-05-14 om 23:27

  @Michael: wij komen ook met ondersteuning voor Chromecast. Daar zijn wij mee bezig.

 8. Gijs zegt: 04-05-14 om 22:14

  Klinkt als een slechte en bovendien te late 1-aprilgrap…

 9. Ronnie zegt: 04-05-14 om 23:53

  De NOS zou zich moeten beperken tot een kerntaak van het verzorgen van hoogwaardige verslaggeving op de TV. Pas dan wordt het belastinggeld dat aan de NOS wordt gegeven goed besteed. Dit soort berichten over Google Glass (en de belachelijke workshop die blijkbaar is gehouden) kan net zo goed door de marktpartijen worden verzorgd. Dit is oneerlijke concurrentie met belastinggeld. En een vrijwel nutteloos bericht. Hoe staat het met alle jaaroverzichten sinds 1956 op Facebook? Ook zo’n onzinnig project.

 10. Wouter zegt: 05-05-14 om 09:28

  Tjonge, tjonge, weer zo’n lekkere marketing artikel. Worden jullie soms betaald door dit soort bedrijven?

  Dat 3fm de reclame verwerkt in de shows ipv losse spotjes, ok. Maar van de nieuwsdienst verwacht ik nieuws, geen reclame en showbiz

 11. Casper zegt: 05-05-14 om 13:35

  De NOS moet met publiek geld, ons geld, uw geld, liever vandaag programma’s maken, in plaats van de techniek van overmorgen uittesten. Aan het werk, innovatie is geen taak van de publieke omroep.

 12. Jan zegt: 06-05-14 om 15:34

  Hier overschrijdt de NOS een grens! Journalistiek wordt hier gekoppeld aan een merk, een product. Ik hoop dat iemand gaat ingrijpen en de NOS op haar vingers tikt voor deze dwaling.

 13. Gijs zegt: 06-05-14 om 18:14

  De focus moet bij goede verslaggeving niet op snelheid liggen, maar op correctheid, objectiviteit en een goede duiding. In allerlei conflictsituaties zie je nu dat er al snel veel beeldmateriaal is, maar daarmee is vaak nog lang niet duidelijk waar de kijker precies naar zit te kijken. Sterker nog, vaak draagt in allerijl verzameld beeldmateriaal alleen maar bij tot misverstanden. Jammer dat de nos in deze hype meegaat.

 14. David zegt: 07-05-14 om 15:34

  Ach na alle reclame die onbewust gemaakt wordt voor Apple’s iPad mag Google ook wel een keertje in het zonnetje gezet worden.

 15. Wat een overtrokken onzin reacties hier allemaal.

  Dit is gewoon een relevant bericht over een relevante nieuwe ontwikkeling voor de journalistiek en dus voor (de journalisten van) de Nos.

 16. Haha ziet er wel maf uit. Kan niet wachten tot ik zelf de Google Glass mag uitproberen. Ik denk wel dat het ook uitkomsten biedt voor medische specialisten.

 17. Ineke zegt: 06-06-14 om 15:51

  Inhoudelijk een interessant verhaal maar grammaticaal rammelt het aan alle kanten!

Geef een reactie