De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

NOS nieuws-app voor HbbTV live

Vanaf vandaag is de NOS nieuws-app voor HbbTV beschikbaar. Met deze app ben je via de rode knop op je afstandsbediening altijd op de hoogte van de laatste headlines. Verder kijk je razendsnel de laatste clips en uitzendingen terug op het grote scherm, en vind je er praktische weer- en verkeersinformatie.

Je start de HbbTV-app door tijdens een uitzending op Nederland 1, 2 of 3 de rode knop van je afstandsbediening in te drukken. Vervolgens kies je voor Nieuws.

Live suggesties

In de nieuwe HbbTV-app introduceren we Live suggesties. Stel je voor: op TV (Studio Voetbal bijvoorbeeld) gaat het over de door Real Madrid gewonnen Champions League-finale. Je wil dan de samenvatting zien. Wat doe je? Of: er wordt gesproken over een ramp in Afghanistan. Daarvan wil je de beelden zien. Wat doe je? Pak je je mobiel en ga je googelen? Of ga je naar NOS.nl?

Met Live suggesties willen we dit makkelijker voor je maken. We kunnen extra videoclips laten zien tijdens een live uitzending van de NOS. Deze suggesties zijn gerelateerd aan wat je live ziet en hoort. Zodat jij direct, op je TV, kan schakelen naar die Champions League-samenvatting. Of naar die Afghaanse ramp-beelden.

De NOS Nieuws-app en de Live suggesties zijn ontwikkeld in samenwerking met de NPO.

Live suggesties, hoe werkt dat?

Bijna alle programma’s van de NOS zijn live. De inhoud van die programma’s staat echter vaak pas op het laatste moment vast, en wordt soms zelfs tijdens het programma nog aangepast. Wat echter altijd aanwezig is en iets vertelt over wat je ziet, zijn de live ondertitels voor doven en slechthorenden. Die ondertitels zijn de ‘grondstof’ voor de Live suggesties. Maar met alleen de tekst hebben we nog geen context. En die is wel nodig om de suggesties te kunnen doen.

Begrijpen van tekst

Je moet dus weten waar het live programma over gaat. Daarvoor maken we gebruik van een technologie die is ontwikkeld door de Universiteit van Amsterdam. Deze technologie zoekt naar relaties tussen begrippen in tekst. Als er een begrip is waarmee veel andere woorden in de tekst een relatie hebben, dan kan dat wel eens het begrip zijn waar het om gaat. Daar kunnen we videosuggesties bij zoeken en vervolgens aanbieden.

Experiment

Live suggesties baseren we dus op ondertitels. Het is een volledig geautomatiseerde dienst. Hartstikke handig, want zo is er geen impact op het redactionele werk. Maar: de technologie is nog nieuw en onvolgroeid. Dus kunnen de suggesties variëren in kwaliteit. We willen leren van het gebruik van de dienst, en die in stappen beter maken. Experimenteren dus.

Live suggesties in het Achtuurjournaal

De Live suggesties worden getoond in de HbbTV-nieuwsapp tijdens het Achtuurjournaal. Druk tijdens de uitzending op de rode knop, en kies voor NOS.

Hoe kan je HbbTV ontvangen?

In Nederland zijn de HbbTV-uitzendingen van de diverse zenders beschikbaar op een aantal manieren, zoals via de digitale ether (Digitenne), via satelliet (Canal Digitaal), via glasvezelaanbieders (Glashart) en via een aantal kleine kabelmaatschappijen (SKV Veendam, CAIWay en Delta). Helaas geven de grote kabelaars, Ziggo en UPC,het HbbTV-signaal nu niet door.

Je hebt verder een connected-tv of settopbox nodig, waarmee je de zenders van de publieke omroep via DVB-C (kabel), DVB-T (Digitenne) of DVB-S (satelliet) kunt ontvangen. Connected-tv’s zijn toestellen die toegang tot het internet kunnen krijgen. De ethernet-aansluiting is ook aangesloten op het internet. De tv of settopbox moet de HbbTV- of ANT-Galio-functionaliteit ondersteunen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “NOS nieuws-app voor HbbTV live”

 1. R. de Groot zegt: 27-05-14 om 12:26

  Heeft UPC dit dan teruggedraaid voor CI+? Op 1 juni 2012 was hier nog sprake van dat op Nederland 1,2,3 volgens een artikel op Totaaltv.nl er HbbTV werd doorgegeven.

  Is het dus ook niet beschikbaar via het DVB-C signaal van UPC?

 2. sander voortman zegt: 27-05-14 om 18:46

  (Glashart) heef geen HbbTV door niet bij mij en ik woon in deventer hoe kan dit dus info klopt niet

 3. @r. de groot UPC geeft inderdaad geen HbbTV signaal door
  @Sander voortman, ondersteunt je TV HbbTV, en staat het actief?

 4. wattiserdan zegt: 06-08-14 om 12:38

  Sinds gister 05-08-2014 laat upc ook het hbbtv signaal door.

 5. Ben van Berk zegt: 08-08-14 om 09:49

  Sinds 6 augustus wordt HbbTV ook bij UPC ondersteund op de CI+ module.

Geef een reactie