Verkiezingen VS: Rick Santorum, outsider

De familie Santorum

Buitenlandredacteur Menno de Galan blogt over de verkiezingen in Amerika. Wie is hot, wie zit in de hoek waar de klappen vallen, hoe gaat het met de president en zijn herverkiezing, wat zijn de thema’s? Dinsdag 3 januari is de aftrap van de presidentsverkiezingen in de staat Iowa. Het begin van een doldriest politiek jaar of van on-Amerikaans saaie verkiezingen?

Het tij mee
Er zijn de afgelopen maanden al veel conservatieve Republikeinse prominenten de revue gepasseerd. Nu weer Rick Santorum. De politicus uit de staat Pennsylvania is de laatste in een lange rij outsiders die moet zien te voorkomen dat Mitt Romney dit najaar de uitdager wordt van president Barack Obama. Eerst was er Michelle Bachmann, toen Herman Cain, daarna Newt Gingrich en nu heeft Santorum onmiskenbaar het tij mee. 

In de peilingen voor de voorverkiezingen in Iowa van morgen stijgt hij als een komeet, of zo niet als een komeet dan toch pijlsnel. Hij staat nu op de tweede plaats met 21 procent, tegen 24 voor Romney. Bovendien: bij Santorum zit er beweging in, Romney is stabiel. Stabiel wil je niet zijn, als de voorverkiezingen op stoom komen. 

Jongensachtig
Wie is Santorum? Wat verklaart zijn populariteit? Een blik op zijn campagnespotjes zegt genoeg: jongensachtig enthousiasme plus een vrouw en zeven kinderen die altijd hetzelfde kleine rolletje spelen, als een wolk om de kandidaat heen. 

 

Geen Republikein die op het gebied van gezinswaarden tegen Santorum op kan. Dat wil zeggen: hij ziet een rechtstreeks verband tussen de vermeende neergang van Amerika en de seksuele revolutie. Alle ellende is volgens hem begonnen met de beschikbaarheid van voorbehoedmiddelen en, even later, met het recht op abortus. Het huwelijk, dat volgens Santorum gericht dient te zijn op voortplanting en daarmee op het creëren van een gezonde toekomst voor Amerika, kreeg klap op klap. 

Ideologische beginselverklaring
Die zeven kinderen van Santorum zijn dus een ideologische beginselverklaring. Hij verwijt Obama on-Amerikaans beleid te hebben gevoerd. Dat is niet vreemd: de president heeft bijna niets gedaan om de ondermijning van het gezin waarvan Santorum gruwt tot staan te brengen. De boodschap is: wie op Santorum stemt wil dat Amerika weer een (kinderrijke) grootmacht wordt, als in de dagen vóór Obama het Witte Huis betrok. 

Business is business
In de staat Iowa, met een groot aantal orthodox-christelijke stemmers, gaat deze boodschap erin als koek. Romney zet zich ook tegen Obama af; hij concentreert zich op de economie. Hij vertegenwoordigt het ‘vrije markt-gezicht’ van de Republikeinse partij. Hij staat pal voor de ondernemers, voor de gedachte dat de business van Amerika vooral business is. Santorum doet een beroep op de traditionele christelijke stemmer. De vraag is of zijn boodschap ook in andere staten overkomt, met een minder vroom electoraat. 

Menno.de.Galan@Nieuwsuur.nl

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie

 

Aantal woorden nog beschikbaar:500