Verkiezingen VS: Newt Gingrich, de ideoloog

Newt Gingrich

Buitenlandredacteur Menno de Galan blogt over de campagne in Amerika. Wie is hot, wie zit in de hoek waar de klappen vallen, hoe gaat het met de president en zijn herverkiezing, wat zijn de thema’s?

Klappen
Hoe kan het gebeuren dat Newt Gingrich, die zichzelf een maand geleden nog kroonde tot de onvermijdelijke tegenstander van Barack Obama in de presidentsverkiezingen van november, gisteren in Iowa verklaarde dat hij ‘waarschijnlijk niet gaat winnen’? Hij had het over de voorverkiezingen in deze staat die vandaag worden gehouden, maar duidelijk is dat Newt in de hoek zit waar de klappen vallen. Als hij niet snel opkrabbelt, is het met zijn kandidatuur gedaan, niet alleen in Iowa maar ook in andere staten, te beginnen in New Hampshire.

Dodelijk

Mitt Romney

Daarvoor verantwoordelijk is een barrage aan negatieve reclamespots van de schimmige groep Restore Our Future, die banden heeft met supporters van de Republikeinse kandidaat Mitt Romney. De spots, met de titels Whoops, Too Much en Happy, zijn verplichte kost voor de liefhebbers van negatieve en scherpe politieke reclamefilmpjes. Ze zijn vakkundig in elkaar gezet en dodelijk gebleken voor de geloofwaardigheid van Gingrich. Hij wordt erin weggezet als een blunderende (Whoops) progressieve en onethische (Too Much) en corrupte carrière politicus (Happy).

Meedogenloos
Gingrich heeft de negatieve spots inmiddels veroordeeld, maar medelijden met het lot van de politicus die meer dan wie ook verantwoordelijk is voor de verruwing van het politieke klimaat in Amerika is niet nodig. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw klom Gingrich naar de top van de Republikeinse partij met een meedogenloze polarisatiestrategie. Eerst rekende hij af met het gematigde Republikeinse partijestablishment. Daarna richtte hij zijn pijlen op de Democratische partij en president Bill Clinton.

Bill Clinton

In 1994, toen hij na tussentijdse verkiezingen voorzitter werd van het Huis van Afgevaardigden, leek hij Clinton naar de kroon te steken. Vier jaar later verliet hij het strijdperk; partijgenoten namen hem kwalijk dat hij bij tussentijdse verkiezingen zijn Republikeinse partij geen overwinning had bezorgd.

Zeilen
Deze verkiezingscyclus, die al een klein jaar bezig is, heeft Gingrich de grenzen van zijn politieke geloofwaardigheid meerdere malen verkend. Hij noemde Republikeinen die het plan voor de gezondheidszorg van Obama aanvielen extremisten en kwam daar na kritiek op terug. Zijn politieke staf nam ontslag nadat Gingrich en z’n derde vrouw Callista liever gingen zeilen in de Middellandse Zee dan dat ze zich om de campagne bekommerden.

Kans

Callista Gingrich

Een stormpje van kritiek brak uit toen bleek dat Newt op krediet voor 100.000den dollars sieraden had gekocht voor Callista. Gingrich ging onverstoorbaar door. Hij maakte dankbaar gebruik van de vele Republikeinse debatten om zich te positioneren als de onvermijdelijke kandidaat, de enige Republikein die retorisch een kans maakt tegen Obama.

Het ging hem voor de wind. Tot die spotjes van Restore Our Future. De traan (een Amerikaanse traditie zoals we ook zagen bij Hillary Clinton) die Gingrich onlangs plengde toen hij over z’n moeder sprak was misschien ook een uiting van zelfmedelijden. Even de comeback kid. Nu weer terug bij af.

Menno.de.Galan@Nieuwsuur.nl

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie

 

Aantal woorden nog beschikbaar:500