Verkiezingen VS: vuil werk

 

Mitt Romney

Buitenlandredacteur Menno de Galan blogt over de campagne in Amerika. Wie is hot, wie zit in de hoek waar de klappen vallen, hoe gaat het met de president en zijn herverkiezing, wat zijn de thema’s?

 

Rancune

De rollen zijn omgedraaid. Eerst trachtte de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney zijn rivaal Newt Gingrich, die het even goed deed in de peilingen, onschadelijk te maken met een kleine tsunami aan negatieve spotjes. Nu slaat een rancuneuze Gingrich terug, met reclameboodschappen waarin het verleden van Romney als gouverneur (zie video hieronder) en ondernemer aan de kaak wordt gesteld.

Vuil werk

Of beter: organisaties die banden hebben met beide kandidaten knappen het vuile werk voor hen op. De Amerikaanse wet verbiedt donaties aan politici boven de 5000 dollar. Dat schiet niet op, voor het maken van gelikte spotjes is een financiële bodem van miljoenen dollars noodzakelijk. En dus is de operatie uitbesteed aan groepen met namen als Winning Our Future (Gingrich) en Restore Our Future (Romney). Winning Our Future ging er vorige week met de hoofdprijs vandoor. Miljardair Sheldon Adelson schonk 5 miljoen dollar aan de organisatie. Bijna 3,5 miljoen van dat bedrag wordt nu door de groep in South Carolina gepompt, voor een substantieel deel in de vorm van spotjes waarin Romney wordt zwartgemaakt.

Een anti-Gingrich-campagnespotje:

 
Taboe geslecht

Met zijn negatieve commercials heeft de Republikeins gezinde groep Winning Our Future een taboe geslecht: het verleden van Romney als CEO van een investeringsmaatschappij wordt aan de kaak gesteld. Als leider van het bedrijf Bain Capital kocht Romney bedrijven op om vervolgens onderdelen ervan af te stoten, met als gevolg dat de werknemers op straat kwamen te staan. Tot voor kort werd deze vorm van ‘roofdierkapitalisme’ juist door Republikeinen bezongen als een vorm van deugdzaam ondernemerschap: eten en gegeten worden hoorde bij het bedrijfsleven en, in het verlengde daarvan, bij het bestaan. Uit de as van creatieve destructie bloeiden immers weer gezonde ondernemingen op. Wie aan het kortste eind trok moest vooral niet zeuren.

Slikken
 
Dogmatische Republikeinen die nu naar Gingrich luisteren moeten dus even slikken. ‘Gaat kapitalisme werkelijk over het vermogen van een handjevol rijkelui het leven van duizenden mensen te manipuleren en er met het geld vandoor te gaan?’ De retorische vraag die hierop volgt is natuurlijk: wil Amerika werkelijk een president die zich aan deze praktijken schuldig heeft gemaakt?
 
Het antwoord van Obama laat zich raden.

Menno.de.Galan@Nieuwsuur.nl

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie

 

Aantal woorden nog beschikbaar:500