De Spanjaarden komen!


Verslaggever Rudy Bouma

Verslaggever Rudy Bouma blogt over zijn reportage ‘De Spanjaarden komen!’ vanavond te zien bij Nieuwsuur.  

Madrid, afgelopen week. Worstelend met statief en priegelend met knopjes op de camera doe ik verwoede pogingen een echte ‘camjo’ te zijn, een camerajournalist. En dat valt niet mee: ik moet nu niet alleen interviewen en regisseren maar ook zelf filmen en het geluid doen. Voor de zekerheid schiet ik maar wat extra bandjes vol. 

‘Nu Spanje lijdt onder een record werkeloosheid van 21 procent zoekt menig werkeloze z’n heil in andere EU-landen. Afgelopen jaar hebben 50.000 Spanjaarden hun land verlaten. De arbeidsmigratie is daarmee met 37 procent toegenomen. 

Reactie Nederlanders
Henk van Soest, woonachtig in Spanje, bemiddelt met zijn uitzendbureau Mediato Spanjaarden voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Hij zoekt goedopgeleide technici waar in Nederland een schreeuwend tekort aan is: lassers, frezers, monteurs, electriciens en ingenieurs.

Javier Merinero Lopez, die sinds zijn ontslag bij Renault twee jaar geleden werk zoekt, verkoopt zichzelf met verve:

”Ik heb een stevige opleiding, brede ervaring en heb veel in mezelf geïnvesteerd.” Toch maakt hij zich zorgen. “Hoe zullen werkloze Nederlanders reageren als ik in Nederland kom werken?”, vraagt Javier zich af. Ook Otto Workforce, dat voorheen vooral Oost-Europeanen naar NL haalt, is neergestreken in Madrid. In een restaurant in het door bommen getroffen station Atocha neemt Frank van Gool sollicitatiegesprekken af. De tientallen werkloze Spanjaarden hebben tot wel 900 kilometer gereisd voor deze gesprekken.  Ze zijn wanhopig, want goed geschoold of niet, in Spanje is geen baan te vinden. Van Gool: “We zijn hier voor de tweede keer. De eerste mensen zijn al in Nederland aan het werk, en vandaag hebben we ook al een tiental geselecteerd. Onze klanten met techniek zitten met smart op ze te wachten.”
 

De fabriek van Jose Alvarez

Failliete fabriek
San Augustin de Guadalix,  een dorp ten noorden van Madrid. Jose Alvarez doet verwoede pogingen de automatische poort van zijn fabriek in reclamebanners te openen. ‘Te koop’ staat er met koeienletters op het hek. “Zou de electriciteit al afgesloten zijn?”, vraagt hij zich ongerust af. Tijdens het hoogtepunt in 2007 werkten hier 80 man en bedroeg de omzet van het bedrijf €9 miljoen. Maar door de crisis nam de vraag af. Deze zomer ging het bedrijf failliet. “Ik sta op straat, ben mijn bedrijf kwijt en heb mijn werknemers moeten ontslaan. Dit is de ramp die zich in dit land aan het voltrekken is. “, zegt Alvarez. 

Vrouwelijke lasser
Bergen op Zoom, een paar weken eerder. Konxi Abbizu Quiralt staat met haar masker voor geconcentreerd te lassen bij de BOZ-groep, een metaalbewerkingsbedrijf. Het is een ongebruikelijk beeld, een vrouw in zo’n typisch mannenberoep. Konxi heeft de stap naar Nederland al gemaakt. Het wordt haar makkelijk gemaakt:  uitzendbureau Mediato regelt vluchten, onderdak en vervoer naar het werk. Het bevalt haar prima. Het verschil met Spanje: “Hier in Nederland werkt men veel rustiger, daar werken we echt heel hard. We zijn echt niet lui.” 

Karige Drie Koningen
Sinterklaas komt vanuit Madrid naar Nederland, maar in de Spaanse hoofdstad zelf is deze afgelopen donderdagavond de intocht van de Drie Koningen. 

Drie Koningen

De binnenstad is afgeladen met toeschouwers die een lange, betoverende stoet van praalwagens komen bewonderen. Zoals de Sint kado’s voor Nederlandse kinderen meeneemt, zo doen de Drie Koningen dat voor Spaanse kinderen. Maar bij het gezin van Juan Manuel Castanon zijn dat er dit jaar wat minder. De controleur  van CV-installaties, die in een dorpje onder Madrid woont,  is al ruim twee jaar werkloos. Hij heeft geen enkel sollicitatiegesprek gehad. Zijn uitkering is gestopt en het geld raakt op. Jose wil ieder moment zijn biezen pakken en met zijn gezin naar Nederland verhuizen. “Voor mij is het een paradijs. Mijn wens zou zijn vervuld als ik in Nederland zou kunnen werken.” Ondanks de moeilijke financiele situatie van Jose worden de tolk en ik niet vergeten in huize-Castanon, we krijgen beiden een t-shirt cadeau. 

 

Een dag later blijkt in het sollicitatiegesprek met Frank van Gool van Otto blijkt dat Juan  slecht Engels spreekt. Van Gool moet hem, ondanks zijn goede CV, teleurstellen.  Eerst moet Juan op Engelse les. Toch is  hij niet ontmoedigd: ”Ik gooi de handdoek niet in de ring. Nu ben ik extra gemotiveerd om Engels te leren”.

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie

 

Aantal woorden nog beschikbaar:500