Maakt Newt korte metten met Mitt?

Mitt Romney en Newt Gingrich

Buitenlandredacteur Menno de Galan blogt over de campagne in Amerika. Wie is hot en wie zit in de hoek waar de klappen vallen? Welk politiek spotje veegt de vloer aan met wie? 

Newt Gingrich weet van geen ophouden. Met de voorverkiezingen in South Carolina in aantocht (21 januari) veegt hij in het ene na het andere politieke spotje de vloer aan met zijn rivaal Mitt Romney. In de commercial Changed? werkt hij op het gemoed van de religieuze kiezers van de staat: Romney is alleen in theorie tegen abortus. In een videoboodschap (Moderate Mitt’s Greatest Hits) veegt hij Romney’s retorische bloopers van de afgelopen weken bijeen: is deze stuntelaar werkelijk de man die het straks tegen Obama moet opnemen? 

Felle aanklacht
Van de belangrijkste clip heb ik in een eerdere blog al melding gemaakt. Toen waren er alleen nog maar fragmenten beschikbaar. Inmiddels is When Mitt Romney Came to Town in zijn geheel te zien. De documentaire van een klein half uur is een felle aanklacht tegen entrepreneur Romney, die als CEO van Bain Capital fortuin vergaarde ten koste van werknemers. Terwijl de campagne van Romney stug doorgaat met het maken van lofzangen op de vrije markt, staat de boodschap van de documentaire daar haaks op: Romney was erger dan Wall Street in zijn hebzucht. 

Mitt Romney

Romney raakt bodem van campagnekas
Het is een interessante ontwikkeling. Tot voor kort zou een kandidaat als Gingrich, die in voorverkiezingen (Iowa en New Hampshire) teleurstelde, de handdoek in de ring hebben gegooid. Een andere optie was er niet: uitblijvende steun van de kiezers vertaalde zich in een lege kas en druk van de partij om zich achter de winnaar te scharen. 

Super PAC
Inmiddels is dat achterhaald. Kandidaten die de steun genieten van een zogeheten Super PAC hoeven zich niet direct te bekommeren om kiezers of het partijestablishment. Zo lang het grote geld maar naar de Super PAC vloeit, een organisatie die in naam onafhankelijk is maar in feite nauw samenwerkt met een politicus, kan deze het in de vorm van reclameboodschappen lang uitzingen. Smeekbedes van het Republikeinse partijestablishment om met de spotjes te stoppen maken op Gingrich dan ook geen enkele indruk. Integendeel: hij kijkt wel uit. Die spotjes blazen politiek leven in zijn in andere opzichten zieltogende kandidatuur. Anders gezegd: de band met de kiezers en de partij doet er minder toe zo lang vermogende weldoeners zich blijven melden, ongeacht de resultaten van de kandidaat tijdens de voorverkiezingen.

Het wachten is dus op de volgende miljardair die een fors bedrag schenkt aan Newts Super PAC Winning our Future. 

Donaties welkom
Aan het eind van de film staat een geschreven verklaring van Gingrich. Daarin zet hij zich af tegen de partijbaronnen, die zich voor de kandidatuur van Romney hebben uitgesproken. Het Republikeinse establishment, aldus Gingrich, heeft 20 keer zo veel geld te besteden als hij. Boodschap: donaties aan underdog Newt zijn meer dan welkom.

Vorige week kreeg de politieke organisatie die voor hem werkt weliswaar nog een financiële injectie van vijf miljoen dollar van een weldoener/miljardair, maar door de spotjes en de documentaire is de bodem van de campagnekas vast al weer in zicht. 

Menno.de.Galan@Nieuwsuur.nl.

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie

 

Aantal woorden nog beschikbaar:500