Ombudsman

20 juni 2018
Guikje Roethof

Op vrijdag 11 juni werd in Tilburg een herdenkingsdienst voor de familie van Ruben gehouden. RTL nieuws zond om half acht beelden van de plechtigheid uit, het Acht journaal besteedde die avond geen aandacht aan de herdenking. Dat zal te maken hebben met de interne discussie die er naar aanleiding van de privacy van Ruben is gevoerd. Advocate A.van Bon-Moors was op 3 juni te gast in de redactievergadering van NOS Nieuws met het dringende verzoek de privacy van haar cliënte verder te ontzien. Haar cliënte was het meisje uit Eibergen dat was ontvoerd door een ontsnapte TBS’er, een geruchtmakende zaak destijds.

Van Bon-Moors: ‘Ook na de ontknoping was de media-aandacht gigantisch. Het meisje kon niet naar buiten. Het gezin verhuisde naar de bovenverdieping, omdat journalisten door de ramen stonden te filmen.’ Maar het ergste kwaad was volgens de advocate het hergebruik van het oorspronkelijke materiaal. Telkens als er weer een TBS’er ontsnapte of een Kamerdebat over TBS was gevoerd, werden er doodleuk beelden van het meisje getoond, die als slachtoffer van een misdrijf toch al problemen genoeg had.

Brieven aan diverse hoofdredacties van alle media in Nederland om de foto’s en beelden te vernietigen leverden welwillende reacties op, maar hadden weinig effect. In een aantal gevallen werden ze toch weer getoond. De advocate overwoog een procedure te starten tegen de media die dat deden, maar zag er van af, omdat het extra publiciteit zou opleveren. Precies het effect wat ze niet wilde bereiken.

In dat licht is het opmerkelijk dat de gemeente Tilburg op verzoek van de nabestaanden van de familie van Assouw, de pers uitnodigde om op 11 juni bij het begin van de rouwdienst aanwezig te zijn. Het is een handreiking aan de media die moet voorkomen dat er op Ruben en zijn verwanten wordt gejaagd om beeld te verkrijgen. Ik vraag me af of dit werkt. De Rijksvoorlichtingsdienst probeert op deze wijze de privacy van het Koningshuis te beschermen. Iedereen die zich aan de restricties houdt, wordt de volgende keer weer uitgenodigd. Deze remedie lijkt mij in het geval van de familie van Assouw en van het meisje in Eibergen weinig effectief, in het nieuws vraagt elk verhaal als het ware om een vervolg. Bij de Oranjes werkt het wel, omdat er dan een stok achter de deur zit.

« Terug naar het overzicht


geef een reactie