De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

NOS on tour

 • Bezuinigingen raken speciaal onderwijs

  Heer Bokel College in Rotterdam

  Door Levi, Maarten en Tabitha

  HEER BOKEL COLLEGE – ROTTERDAM | Bezuinigingen treffen ook het speciaal onderwijs. Leerlingen met een lichte vorm van autisme en/of een andere stoornis zouden door deze bezuinigingen bijvoorbeeld mogelijk naar het regulier onderwijs moeten, in plaats van een speciale school.

  Het Heer Bokel College in Rotterdam biedt speciaal onderwijs aan leerlingen in het autisme-spectrum.  De school gaat pas volgend jaar bezuinigen. “Daardoor moeten meer leerlingen naar regulier onderwijs, terwijl ze eigenlijk zorg nodig hebben op speciaal onderwijs”, zegt Tamara dos Reis, plaatsvervangend locatiemanager van de school.

  “Het is goed om kinderen in een zo normaal mogelijke school te laten verblijven. Maar hier zitten kinderen in kleinere klassen en hebben ze onderwijs op maat. Dat is soms hét verschil dat een leerling nodig heeft.”

  Dos Reis maakt zich zorgen over de bezuinigingen op de lange termijn. “Misschien dat leerlingen thuis komen te zitten als ze naar regulier onderwijs moeten. Dat vind ik schandalig en onnodig. Uiteindelijk zal het meer geld gaan kosten als leerlingen geen diploma halen en met een uitkering komen te zitten. Dat richt ook veel schade aan de maatschappij aan.”

  Logisch

  Daniëlle (15) zit sinds de herfstvakantie op het Heer Bokel, daarvoor zat ze op regulier onderwijs. “Ik vind het logisch dat zware gevallen straks voorrang krijgen voor speciaal onderwijs.”  Je moet volgens haar meer naar het individu kijken.

  Zelf merkt ze niets van de bezuinigingen, en ze voorziet geen problemen op de school. “Er is altijd te weinig plek.” Daniëlle ging naar het Heer Bokel, omdat ze de sociale druk op haar oude school niet aankon. Dat ze nu op een speciale school zit, vindt ze wel een verbetering.

  Minder aandacht

  Bezuinigingen op zich zijn niet slecht, maar hóé ze worden uitgevoerd wel, zegt Tom Cuijpers, docent geschiedenis. “Er zijn steeds minder leraren met een vast contract. Bovendien krijgt elke klas er elk jaar een leerling bij. Ik begon drie jaar geleden met negen leerlingen in een klas, nu zijn het er twaalf. Dat betekent dat er minder aandacht voor elk kind is. Je moet prioriteiten stellen.”

  Cuijpers zegt dat hij zelf niet bang is dat hij ontslagen wordt, omdat hij een vast contract heeft. Maar op zijn hoede is hij wel. Toch denkt hij dat het wel goed komt. Maar: “Er moet niet bezuinigd worden op leerlingen.”

  Geen reacties Lees verder →

 • ‘Eenhoorns en dinosauriërs komen terug’

  smiling_da_vinci / flickr / cc 2.0 / by-nc-sa

  smiling_da_vinci / flickr / cc 2.0 / by-nc-sa

  Door Max de Waard en Emma Versteeg, Papendrecht

  Over drie dagen eindigt de wereld – dat heeft althans de Maya-kalender eeuwen geleden voorspeld. Ook Bianca, een 13-jarige gymnasiast van het Willem de Zwijger College in Papendrecht, gelooft dat het einde nabij is. “De aarde klapt in en we ontstaan ergens anders opnieuw,” voorspelt Bianca.

  Ze gelooft dat over drie dagen de wereld vergaat en dat we allemaal doodgaan. Er kunnen volgens haar aardbevingen, tornado’s, uitbarstende vulkanen en tsunami’s komen en daardoor kan de wereld vergaan. “De eenhoorns en dinosaurussen komen terug”, voorspelt Bianca.

  Niet zo bijgelovig
  Complete onzin, vindt Adriaan van Asselt, die Duits geeft op de school. ”Ik ben niet zo bijgelovig en ben vrij nuchter, dus ik geloof daar niet in,” zegt hij. Áls de wereld zou vergaan, zou volgens hem alles onder water lopen en zouden er heftige natuurrampen voorkomen zoals aardbevingen, meteorenregen en andere rampen, maar geen bovennatuurlijke rampen.

  In de media gaat het de laatste tijd vaak over het mogelijk naderende einde van de wereld. Veel mensen twijfelen. Eerst dachten ze dat het niet waar was, nu wel. Niet veel mensen geloven in de Maya-kalender, maar er zijn wel echte ‘gelovers’. Zo is er een programma op National Geographic dat Doomsday Preppers heet. In dit programma zie je mensen die zich voorbereiden op het einde van de wereld. Ze maken bunkers, gaan op speciale plekken wonen waar ze denken dat ze veilig zijn en ze slaan veel voedsel in om te overleven.

  Vuurballen en een zombie-Apocalyps
  Ook Janny gelooft dat het einde nabij is. “De film 2012 heeft veel indruk op me gemaakt, daardoor geloof ik het”, aldus Janny, een 13-jarige leerlinge uit 2 gymnasium. Ze denkt dat er vuurballen, natuurrampen en een zombie-Apocalyps komen. Zombies gaan rijden op dinosauriërs en ze gaan de mensen aanvallen.

  En dat allemaal over drie dagen. Haar laatste dagen brengt Janny luierend door. Een beetje internet, een beetje muziek. En daarna ziet ze wel weer. “Yolo”, zegt Janny.

  Geen reacties Lees verder →

 • ‘De kans dat er iets gebeurt is klein’

  Een opgeblazen vuilnisbak | p s photos | flickr | cc 2.0 | by-nc-sa

  Een opgeblazen vuilnisbak | p s photos | flickr | cc 2.0 | by-nc-sa

  Door Sophia van Maren en Amber van Reeuwijk

  WILLEM DE ZWIJGER | PAPENDRECHT Het is bijna zo ver, oud en nieuw staat weer voor de deur. Mensen gaan weer massaal vuurwerk inkopen. Veel gezinnen halen al ruim van tevoren illegaal vuurwerk in huis. Het gros van dit illegale vuurwerk komt uit België. De leerlingen van Willem de Zwijger College hebben onderzocht hoe de maatschappij hier over denkt.

  De 15-jarige Naomi** vertelt dat zij al in augustus naar België is afgereisd om vuurwerk te halen. Zwaar en illegaal vuurwerk, voor 200 euro: Spaanse vlinders, mitraten en traca’s. “Als je dat afsteekt, gaat de grond ervan trillen”, zegt Naomi grinnikend. In Nederland verhandelde ze de partij door. Dat leverde 230 euro op. “Ik ben nog nooit in aanraking geweest met de politie, dat maakt het erg spannend. Sommige mensen vinden het onverantwoord dat ik al op mijn vijftiende zwaar vuurwerk afsteek en verkoop, maar mijn ouders hebben er geen problemen mee”, aldus Naomi.

  Illegaal vuurwerk
  Hoe herken je illegaal vuurwerk? De politie zegt dat je vuurwerk illegaal mag noemen als er in een rotje meer dan 0,2 gram kruit zit en/of bestaat uit flashkruit. Flashkruit is een explosief mengsel, dat vooral is bedoeld voor de harde  knallen en flitseffecten. Het mengsel kan zeer snel exploderen en een felle lichtflits verspreiden. Flash is heel erg gevaarlijk en sinds 2000 verboden in Nederland. Daarnaast staat er bij legaal vuurwerk op het product een Nederlandse gebruiksaanwijzing, een strijkkopje en een Nederlandse vlag.

  De politie zegt dat illegaal vuurwerk in beslag wordt genomen en vernietigd. Jongeren van 12 tot 18 jaar kunnen naar HALT worden gestuurd voor het te vroeg afsteken van vuurwerk of het hebben van vuurwerk. Minder dat 10 kilo in bezit betekent een boete van €100,-. De maatregelen van het Willem de Zwijger College kunnen zijn: afnemen van het vuurwerk, schorsing en gesprek met ouders en directeur.

  School
  Het Willem de Zwijger College heeft nog nooit iemand betrapt op het bezit van vuurwerk binnen de school. Ter preventie doen de school en de politie kluiscontrole. Vandaag kwam de politie onaangekondigd langs. Maar dat is niet genoeg, vinden veel leerlingen. “Wij hebben in totaal 1200 kluisjes, hiervan worden er maar 60 doorzocht”, vertelt derdejaars leerling Faye.

  De Papendrechtse Lisa (20) denkt dat voorlichting zou helpen om leerlingen de gevaren van illegaal vuurwerk te doen inzien. “Als er brand is en leerlingen hebben vuurwerk in hun rugtas, kan dat gigantische explosies opleveren.”

  Onacceptabel en onverantwoord
  Er zijn verschillende leerlingen die vuurwerk naar school meenemen, omdat ze het thuis niet mogen hebben en niet weten waar ze het moeten laten. Leraren vinden bezit van illegaal vuurwerk onacceptabel en onverantwoord. Leerlingen denken er anders over. Benjamin (15) schat de kans dat hij wordt gepakt klein in. Hij neemt dagelijks vuurwerk mee in zijn rugzak. Zelf is hij nog geen 16, maar hij krijgt het via een oudere vriend. “Iedereen doet het, dus waarom zou ik het niet doen?”, aldus Benjamin. “De kans dat er iets gebeurt is klein en ik bewaar het vuurwerk veilig.”

  ** Niet haar echte naam

  Radioreportage

  Geen reacties Lees verder →

 • Willem de Zwijger College moet bezuinigen

  mammal / flickr / cc 2.0 / by- nc-saDoor Tom Spaanstra en Janny Reimelink, Papendrecht

  Het Willem de Zwijger College in Papendrecht moet flink bezuinigen. De school ging jarenlang over het jaarbudget. “Van de 11,5 miljoen euro die wij van de overheid krijgen, geven we al tien jaar gemiddeld 200.000 meer uit dan begroot’, aldus directrice Mariëtte de Heide. “Daar moet de school verandering in brengen, aldus De Heide. “We moeten de komende jaren per jaar 400.000 euro bezuinigen.”

  Sinds vorig jaar zijn er acute problemen met de spaarpot. De school heeft inmiddels veranderingen doorgevoerd. Er wordt gesneden in het personeelsbestand: een aantal leraren wordt ontslagen. Kopieën moeten worden beperkt van 10.000 stuks per dag naar veel minder. De school bezuinigt al op elektriciteit, gas en water.

  Voelbaar
  Leraren en leerlingen merken wel wat van de financiële problemen, maar niet erg veel. De school vertelt leerlingen weinig van de financiële problemen. Volgens sommige leraren moet daar verandering in komen. Voor hen zijn de problemen zeker voelbaar. “Het gratis kopieerapparaat is voor ons afgeschaft. Het kopiëren van repetities is bijna onmogelijk, omdat de kosten gedrukt moeten worden”, zeggen veel leraren.

  Leerlingen merken minder van de problemen. “De kantine en de schoolreizen zijn wel duurder geworden”, zeggen de leerlingen. De school heeft meerdere pauzes, maar daar profiteert de kantine weinig van. De leraren hebben klachten over de veranderingen ingediend, maar directrice De Heide kan er weinig aan doen. ‘Het gebouw heeft bijvoorbeeld onderhoud nodig’, zegt de directrice. “Het is al 50 jaar oud. De lampen zijn vervangen door energiebesparende lampen, dat is ook beter voor het milieu”, aldus De Heide.

  Conciërges en personeelsleden moeten meer werken voor hetzelfde salaris. Dat vinden ze erg vervelend. “Ik zit er heel erg mee en probeer me ertegen te verzetten.” Tussen de conciërges onderling wordt het er niet gezelliger op, omdat ze het niet altijd met elkaar eens zijn over de bezuinigingen.

  Even doorzetten
  De leerlingen zowel de leraren hopen op een betere toekomst van de school. “Eerst even doorzetten”, aldus de 14-jarige leerling Tom. “Een mooiere toekomst voor de school staat te wachten”.

  Geen reacties Lees verder →

 • Willem de Zwijger Papendrecht – Indringers

  WILLEM DE ZWIJGER COLLEGE | PAPENDRECHT - Al maanden liepen er mannen in blauwe overals door de gangen van het Willem de Zwijger College in Papendrecht. Wat doen deze vreemde mannen op school? De leerlingen zochten het uit.

  Geen reacties Lees verder →

 • Willem de Zwijger Papendrecht – WiFi op school

  WILLEM DE ZWIJGER COLLEGE | PAPENDRECHT – Tegenwoordig is internet niet meer weg te denken uit het leven van jongeren. Maar toch is er op het Willem de Zwijger College nog geen WiFi-verbinding. De leerlingen gingen op onderzoek uit.

  Geen reacties Lees verder →

 • Willem de Zwijger Papendrecht – Radio

  WILLEM DE ZWIJGER COLLEGE | PAPENDRECHT – Beluister hier de radioreportages, gemaakt door de leerlingen van het Willem de Zwijger College.

  WILLEM DE ZWIJGER COLLEGE | Woord van het jaar


  WILLEM DE ZWIJGER COLLEGE | Topsporters op school

  WILLEM DE ZWIJGER COLLEGE | Kerstgala

  WILLEM DE ZWIJGER COLLEGE | Profielkeuze

  Geen reacties Lees verder →

 • Ichthus Lyceum Driehuis – Ichthus Radio (Radio-uitzending)

  Ichthus Lyceum | Driehuis – Beluister hier de volledige uitzending van Ichthus Radio.

  Geen reacties Lees verder →

 • Ichthus Lyceum Driehuis – Drankverbod op het kerstgala

  Ichthus Lyceum | Driehuis – Zoals ieder jaar, is er dit jaar op het Ichthus Lyceum in Driehuis een kerstgala. Toch is het dit jaar anders dan andere jaren: er is dit jaar een drankverbod ingevoerd. De leerlingen weten wel hoe ze deze nieuwe regel kunnen omzeilen.

  Geen reacties Lees verder →

 • Ichthus Lyceum Driehuis – Kerstgala

  Ichthus Lyceum | Driehuis – Zoals ieder jaar, is er dit jaar op het Ichthus Lyceum in Driehuis een kerstgala. Toch is het dit jaar anders dan andere jaren: er is dit jaar een drankverbod ingevoerd en de prijs van een entreekaartje is verhoogd. Wat vinden de leerlingen hier van?

  Geen reacties Lees verder →