De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Weblog Parijs

 • Boerkawet nog even in de ijskast

  burqa1Toch even een tegenslag voor Nicolas Sarkozy. De president nam het initiatief om tot een boerkaverbod te komen in Frankrijk. Hij kreeg de steun van een opvallend groot deel van de bevolking. Maar nu heeft de Franse Raad van State er een stokje voor gestoken. De regering laat het er niet bij zitten.

  3 reacties Lees verder →

 • 75.000 euro boete voor een Twitterbericht

  voteElke verkiezingsavond is het hier een heilig moment, op TV met tromgeroffel aangekondigd. Klokslag 20 uur valt er even een stilte in alle televisiestudio’s (bijzonder voor druk discussierend Frankrijk!) Stilte voor de eerste stembuspeilingen. Zo betrouwbaar dat linkse en rechtse politici klaar zitten om commentaar te geven. Ook vanavond weer, bij de prognoses van de regionale verkiezingen. Maar het heilige moment wordt bedreigd door Twitter.

  3 reacties Lees verder →

 • Premier Wie?

  muisHij werd over het hoofd gezien en niet alleen vanwege zijn kleine gestalte. Bespot door Nicolas Sarkozy, zelfs niet uitgenodigd op wekelijkse ministersbijeenkomsten van de president. In de ogen van veel Fransen was hij slechts een grijze muis. Op de redactie vroegen collega’s me regelmatig: ‘Premier Wie?’ Maar juist die stille premier is plotseling zò populair dat hij ‘presidentiable’ is. Even een testje: kent u de naam van de premier die al bijna drie jaar over Frankrijk regeert?

  11 reacties Lees verder →

 • Depressieve gevoelens over het WK

  footZelden was de stemming zo somber, waren de verwachtingen zo laag. Er zijn nauwelijks Franse voetballiefhebbers die nog geloven in de kansen van Les Bleus. De enige creatieve oplossing voorhanden, als laatste hoop: een lied voor het Eurovisie Songfestival: Allez Ola! Olé!

  6 reacties Lees verder →

 • Slapen in een chambre de bonne

  gd-fr-paris-arc_de_triomphe1Wachtend op een afspraak niet ver van Place du Trocadéro dronken we gisteren snel een cappuccino en een double café crème à la Parisienne. Het bonnetje dat op onze tafel werd gekwakt was half doorweekt maar de prijs van les boissons konden we nog net ontcijferen: 12 €. Juist in onze dure stad valt het extra op als een Parijzenaar toeristen niet wil ruïneren. Door ze te laten slapen in een chambre de bonne bijvoorbeeld.

  5 reacties Lees verder →

 • Gegijzeld? Zelf betalen

  euroZe waren aan het werk in Afghanistan, ten oosten van Kabul. Stéphane en Hervé, twee verslaggevers van de televisiezender France 3 deden voor het programma Piece à Conviction onderzoek naar de Taliban. Totdat ze op 30 december in een val liepen. Hun achternaam is op verzoek van de familie geheim gehouden. We weten alleen dat de regering videobeelden in handen heeft waarop ze smeken om hun vrijlating. En dat de Franse president woedend is.

   

  5 reacties Lees verder →

 • Linkse racist brengt socialisten in verlegenheid

  _freche-54117“De linkse Le Pen” wordt hij wel genoemd. George Frêche, de forse regiovoorzitter van Languedoc-Roussillon staat er om bekend dat hij geen blad voor de mond neemt. Zwarte voetbalspelers, Algerijnen en een joodse socialist krijgen er van langs. De Franse Parti Socialiste zit met de populaire politicus in de maag.

  9 reacties Lees verder →

 • Over ‘nette meisjes’ en taboes

  fillesProbeer het je voor te stellen: de 19-jarige Fulemata uit Parijs had niets in de gaten. Pas toen ze hoorde fluisteren over haar zusjes ‘die netjes moesten worden ’ werd ze nieuwsgierig. Waar hadden ze het over? Er begon iets te dagen toen haar jonge nichtjes ‘onder het mes gingen’. Toch was het een schok toen ze ontdekte dat ze zelf als baby op grove wijze werd besneden.

  11 reacties Lees verder →

 • Opgesloten met Twitter en Facebook 2

  twitter_anpDe vijf journalisten die zich een week lang hadden laten opsluiten in een ‘mediakooi’ zijn er weer uit. Zojuist vertelden ze op de Franse radio over hun ervaringen. En gaven antwoord op de vraag of Twitter en Facebook volledige en vooral betrouwbare nieuwsbronnen zijn.

  2 reacties Lees verder →

 • De Franse kandidate en haar hoofddoek

  voile‘Misselijkmakende reacties’ krijgt de leider van de Antikapitalistische Partij in Frankrijk (NPA) sinds hij gisteren een van zijn kandidaten voor de regionale verkiezingen presenteerde. Ilham Moussaid draagt een hoofddoek, is feministe en zegt dat ze achter de Franse laïciteit staat.

  9 reacties Lees verder →