De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Weblog Peking

 • Het echte nieuws, hoewel…

  “Op Weibo lees ik het echte nieuws, niet het nieuws dat in de kranten staat”

  “Deze internetsamenleving is ons heel snel overkomen, we hebben regels nodig”

  “Als we de sociale media niet controleren, controleren we de sociale onrust ook niet”

  Zomaar wat opmerkingen tijdens een discussieavond in Peking over sociale media. In een theehuisje in het oosten van de stad zitten zo’n 30 jong volwassenen bij elkaar, veel meer dan verwacht, want het is koud en normaal zijn er maar een stuk of 15 belangstellenden.

  Maar de sociale media zijn ‘hot’ en zeker onder deze twintigers die allemaal een account hebben bij Weibo (Chinese versie van Twitter), RenRen (Chinese versie van Facebook) of QQ (de Chinese MSN). Op Weibo alleen al staan dit jaar 300 miljoen mensen geregistreerd en de invloed van het microblog op hun leven is ingrijpend.

  “Vroeger had je een binnenleven en een buitenleven. Binnen was je met je familie en vrienden en kon je je ontspannen gedragen, naar buiten toe was je gesloten over jezelf en je binnenwereld. Dat is nu allemaal veranderd”, zegt 1 van de vrouwelijke aanwezigen. “Tegenwoordig deel ik al mijn gevoelens en gedachtes op Weibo. We zijn nu meer open, we kunnen echt discussiëren.”

  “Weibo en RenRen zijn de snelste media om nieuws te krijgen. Het echte nieuws, niet het nieuws dat de staatsmedia ons vertellen, maar de verhalen van ooggetuigen. Wij hebben meer een stem dan de traditionele media”, zegt een werknemer van een PR bureau. “Iedereen is nu journalist. Toen er een hoge snelheidstrein verongelukte, heb ik de eerste berichten erover meteen gedeeld. Maar al snel werden ze geblokkeerd”.

  De reden dat het microblog Weibo in 2009 werd ontworpen door Sina.com is omdat Twitter en Facebook in China worden geblokkeerd door de GFW, zoals de Great Firewall in internettaal wordt afgekort. Maar steeds meer jonge chinezen werden er nieuwsgierig naar en gingen op zoek naar mogelijkheden om de GFW te omzeilen. Voordat dat kon gebeuren werd er een eigen Chinese variant bedacht, die onder controle staat van de ‘internetpolitie’, zoals het ook deze avond grappend wordt genoemd.

  “Ze blokkeren alleen het nieuws, waarvan ze niet willen dat wij het weten.”

  Censuur dus, dat deze dagen voor het belangrijke Partijcongres waarop de nieuwe leiders van China worden gekozen nog eens extra wordt opgevoerd. Veel kritische bloggers zijn geblokkeerd. Maar de meeste aanwezigen tijdens de discussie-avond zitten er niet mee dat ze hun ID nummer moeten geven bij de registratie. En dat duizenden censuuragenten mee lezen met alles wat ze schrijven.

  “De censuur is voorlopig goed. Het heeft lang geduurd voor onze samenleving zich ontwikkelde, nu gaat deze internetsamenleving wel heel hard en daar zijn regels voor nodig” vindt iemand. Een ander: ”Heel veel Chinezen hebben geen opleiding, zij moeten niet zomaar alles weten. Dat gaat niet goed. Dan kunnen ze zaken verkeerd opvatten en woedend worden. Kijk maar wat er in Londen gebeurde met die rellen. En in Haren. Waarschijnlijk had jullie overheid dat ook liever willen blokkeren. Censuur is overal. Onze overheid denkt gewoon: als we de sociale media niet controleren, kunnen we ook de sociale onrust niet controleren.” Er wordt instemmend geknikt.

  Op het eind van de avond staat er een vrolijke jongen op die zegt: ”Nu ik er over nadenk, ik werk als een censor bij Weibo en het is een hele leuke baan! Ik heb net nog een game geblokkeerd waarin een partijleider voor paal werd gezet. Daarvoor moest ik natuurlijk eerst zelf het spel spelen, een hele leuke baan dus!”

  Geen reacties Lees verder →

 • Vielen Chinese leiders voor Taiwanese Mata Hari?

  Zijn terugtreden in 2007 was even plotseling als geheimzinnig. Ineens was China’s succesvolle minister van Financiën Jin Renqing verdwenen. Nu blijkt misschien waarom. Klokkenluidersite Wikileaks heeft een geheim Amerikaans ambtsbericht gepubliceerd, dat wel een heel zwoel licht op de affaire schijnt. Is minister Jin in de klassieke Val der Lusten gelopen? Gevallen voor de charmes van een Taiwanese Mata Hari? Kortom: deed ‘ie het met een spion?

  1 reactie Lees verder →

 • Bruggenwachter van Nanjing, redt wanhopige Chinezen

  brug2De snelle veranderingen in de Chinese maatschappij brengen ook veel leed met zich mee. Maar voor mensen in psychische nood is er nauwelijks opvang.

  Geen reacties Lees verder →

 • Te moe voor de lentebloessems

  cherry-blossoms. maker: tkw954Het was een heerlijke lentedag en normaal gesproken zou het jaarlijkse ‘lentebloessemjournaal’ nu in japan het nieuws bepalen (welke boom staat het eerst in bloei? En in welke streek?). Vergezeld gaande met beelden van mensen die zich verdringen voor kersenbomen met knoppen bijna in bloei, om met hun mobiele telefoon de prijsfoto te kunnen maken.

  5 reacties Lees verder →

 • Pas op voor de tijgermoeder

  tigerii1Amy Chua, schrijfster van het boek ‘Batlle Hymn of the Tiger Mother’ ligt zwaar onder vuur. De Yale-professor, van Chinese origine, voedt haar dochters op volgens de harde Chinese leer. Gewone Amerikaanse kinderen zijn in haar ogen maar watjes.

  4 reacties Lees verder →

 • De sneeuwraket: weer op bestelling

  een weerraket wordt in stelling gebracht in jiyuan in de chinese provincie henan om de droogte te bestrijden bron: xinhua/lu jianping

   

  108 dagen had het niet geregend en gesneeuwd in Peking. De droogste winter in zestig jaar. En dus vond de overheid het wel genoeg. Ineens voorspelde het Chinese weerbureau voor deze midweek: droog, droog, droog, hevige sneeuw, droog. En zo geschiedde.

  4 reacties Lees verder →

 • Het Konijn is in aantocht

  ga hier maar eens mee rennen..

  De week van de Rode Enveloppen is weer aangebroken in China. Ze zijn zowel een lust als een last.

  2 reacties Lees verder →

 • Whisky, worst en koelies in koud Harbin

  ijskasteelBij een temperatuur van min 20 graden lijken de contrasten in de Chinese samenleving nog groter.

  Geen reacties Lees verder →

 • Cuijk = Zevemjitten…en Almere bestaat niet

  Koleno en Shchigry?Mocht u deze dagen verdwaalde Chinese toeristen tegenkomen, helpt u ze dan even op weg. Mogelijk zijn ze de dupe geworden van Map World. Dit Chinese alternatief voor navigatiesites als Google Maps en MapQuest maakt er een dolle boel van.

  2 reacties Lees verder →

 • Diner der Verzoening

  Offical White House photo: By Pete SouzaHet kan bijna niet anders of president Hu Jintao heeft gisteravond, zo rond het dessert, even rustig en tevreden achterover geleund. Wat een verademing moet het sjieke en intieme privé-diner in het Witte Huis zijn geweest, in vergelijking met het diplomatieke fiasco van 5 jaar geleden.

  Geen reacties Lees verder →

  • Over dit weblog

   Correspondent Marieke de Vries plaatst hier weblogs vanuit China.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.