De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Weblog Presentatoren

 • Wie is de Mol?

  Zo. Het hoge woord is er uit. Ik doe mee aan ‘Wie is de Mol’. Dat tv-programma waarin tien kandidaten in een ver land opdrachten uitvoeren en op zoek gaan naar de saboteur in de groep.

  Het voelt raar om dat nu ineens te mogen zeggen – maar het is ook een opluchting: ik hoef het niet meer geheim te houden of te liegen. Want liegen wordt je tweede natuur als je meedoet aan ‘Wie is de Mol’. Je deelname moet lang geheim blijven en over wat er gebeurt in Verweggistan mag je niets zeggen, op straffe van een fikse boete. En dus lieg je wat af, in zo’n periode. Bij deze: excuses daarvoor, aan iedereen in mijn omgeving. Maar vooral aan een collega in het bijzonder: verslaggever Tanja Braun. Want zij was ineens gevaarlijk dicht bij de waarheid…

  Het is begin mei, als ik op de redactie van het NOS-Journaal druk bezig ben met de voorbereidingen voor de uitzending van 18 uur. Een van de reportages gaat over stress op de werkvloer. Als ik de research bij het onderwerp bestudeer, krijg ik het heel warm. Tanja is aan het filmen bij tv-producent IDTV, op de redactie van ‘Wie is de Mol’. “Want daar zijn ze onder hoge druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de opnames van het vijftiende seizoen,” staat er bij de achtergrondinformatie. De redactie van ‘Wie is de Mol’ fungeert in de reportage als voorbeeld van hoe je met stress dient om te gaan! Dat is even slikken: het vertrek van ons deelnemers nadert, de dag waar ik al maanden met niemand over mag praten, de dag waar ik al maanden naar uitkijk, mijn Grote Geheim – en Tanja Braun staat te filmen op de plek waar een schat aan geheime informatie ligt – waaronder mijn deelname.

  Tegen vijf uur ’s middags belt ze me op, voor overleg over de presentatie-tekst. “En is het spannend bij Wie is de Mol?,” vraag ik haar.

  Tanja schaterlacht. “Ik heb heel goed opgelet daar, maar ik heb niet kunnen ontdekken wie dit jaar de kandidaten zijn,” zegt ze.

  “Oh jammer,” zeg ik schijnheilig – nog net geen zucht van verlichting slakend.

  “Waarom doe jij niet eens mee?”, vraagt Tanja ineens.

  Ik verslik me van de schrik.

  “Ik mag niet, ik ben al een paar keer gevraagd. Maar de hoofdredactie geeft geen toestemming.” Ik krijg het er warm van – maar deze leugen ging me gemakkelijker af dan ik dacht.

  “Belachelijk! “, antwoordt ze. ”Als er toch een programma is waar je echt aan mee wil doen, dan is het Wie is de Mol!”

  “Ik zal het maar weer eens aankaarten bij de baas,” zeg ik.

  “Doen!” zegt ze enthousiast. “Het lijkt me echt iets voor jou.”

  Met het schaamrood op de kaken leg ik de telefoon neer.

  Sorry Tanja, voor deze leugens.

  Maar ik weet zeker dat je me begrijpt. Want als er een programma is waar je aan mee wilt doen….

  YouTube voorvertoningsafbeelding

  Geen reacties Lees verder →

 • Uw herinneringen aan Mandela

  Wat is uw herinnering aan Nelson Mandela? Lees de bespiegelingen van onze NOS-presentatoren, en laat uw verhaal hieronder achter. Houd het kort en bondig. Mogelijk gebruiken we uw herinnering in een van onze NOS-programma’s.

   

  Rob Trip, presentator NOS Achtuur Journaal

  “Wat me onmiddellijk te binnen schiet, is het moment van zijn vrijlating. Dat-ie daar liep. Maakte een enorme indruk op me. Ik ben toch opgegroeid met de realiteit dat Mandela in de gevangenis zat. Er waren concerten in de jaren tachtig, die om zijn vrijlating riepen. Herinneringen aan het meezingen met die liedjes komen weer naar boven.

  En ja, de mens Mandela zelf, voor mij de belichaming van de goedheid, de vergeving in levende lijve. Over hem vertel ik mijn kinderen: Zo zouden wij moeten leven. Maar dat kunnen wij natuurlijk niet. Mandela was wel zo groots. Daar komen wij niet eens bij in de buurt.”

   

  Lucella Carasso, presentator NOS Radio 1 Journaal

  “In 1994 studeerde ik in Zuid-Afrika. Mandela bracht een bezoek aan de universiteit, en we kregen de gelegenheid hem de hand te schudden. Dat was in een seconde voorbij, maar de opmerkelijke mengeling van zijn broosheid en kracht bleef me nog lang bij. Het duurde ook even voordat ik die hand weer wilde wassen.

  Een held op aarde wordt-ie vaak genoemd. Een held met veel tegenstellingen, wat mooi beschreven staat in het boek van Richard Stengel – ’15 inspirerende lessen van Mandela’. Het geeft inzicht in hoe hij geleefd en overleefd heeft, en hoe hij de leider werd die hij was. Een van de tegenstellingen die Stengel beschrijft, is dat Mandela niet graag met de eer strijkt, maar dat hij wel laat weten wanneer hij denkt dat de eer hem toekomt. Vandaag is zo’n dag waarop al die eer hem ongevraagd toekomt.”

   

  Milouska Meulens, presentator NOS Jeugdjournaal

  “Tranen. Denk ik aan Mandela, dan denk ik aan tranen. Dan weer bijtend zoute, dan weer bitterzoete. Tranen van woede, van verdriet en machteloosheid en die ene dag, tranen van vreugde en opluchting. Ja, we hebben wat afgehuild om die man bij ons thuis. Die man met ogen waarin al het verdriet van de wereld glom. En alle wijsheid en alle vergeving.

  Voor de buis in onze pyjama’s keken mijn broertjes, mijn zusje en ik met natte wangen en snot op de lippen naar documentaires over Mandela. We zongen de hits mee, met de rechterhand gebald in de lucht ‘Freehee Nelson Mandela’ en ‘I ain’t gonna sing in Sun City’. Niet dat we precies wisten waar het over ging, we zaten nog op de lagere school. Maar het voelde strijdlustig in plaats van machteloos.

  Als tiener deed ik zo fanatiek als ik maar kon mee aan de boycot van Zuid-Afrika. Ik beloofde mezelf dat ik dat land pas zou bezoeken als Mandela vrij was. Het moment is dan nu gekomen, alleen heel anders dan hoe ik het toen bedoelde.”

   

  Tom Egbers, presentator NOS Studio Sport

  “In 1997 speelde Oranje in Johannesburg tegen Zuid-Afrika om de Nelson Mandela Inauguration Challenge Cup, en ik mocht mee om verslag te doen. Een vriendschappelijke wedstrijd, maar de spelers zagen vooral uit naar een ontmoeting met Mandela. Ik ook natuurlijk. Hij verscheen op het veld, een rijzige gestalte. Hij droeg een bontmuts, wat hem nog imposanter maakte. Ik stond met de cameraman op zo’n dertig meter afstand en riep zijn naam. Hij draaide zich om, en met hem twintig body-guards, en tot mijn ongeloof kwam Mandela naar mij toe lopen.

  ‘Wat vond u van de wedstrijd’, was mijn vraag, en Mandela had het goed gevolgd, want in mijn herinnering gaf hij een hele goede analyse. Het gesprek duurde een paar minuten, ik weet niet eens meer waar het precies over ging. Maar dat ik hem daar op een voetbalveld zomaar mocht spreken, beschouw ik nog steeds als mijn meest bijzondere journalistieke moment. Voor de internationals was het ook geweldig. Clarence Seedorf had een boek over Mandela mee op het veld genomen, voor een handtekening. Een fantastisch moment, voor iedereen.”

   

   

  28 reacties Lees verder →

 • Jongste recessiecijfers


  De recessie houdt aan. Volgende week beginnen de onderhandelingen over de 6 miljard euro die het kabinet volgend jaar extra wil bezuinigen.

  Ondertussen blijft de Nederlandse economie het slecht doen, terwijl de eurozone als geheel nu juist uit het dal kruipt.

  7 reacties Lees verder →

 • Waar biedt Slim op?

  De Mexicaanse miljardair Carlos Slim wil KPN overnemen. Goedschiks of kwaadschiks. Zijn bedrijf América Móvil heeft al 30 procent van de aandelen van het Nederlandse telecomconcern in handen, maar biedt nu voor de rest van het bedrijf zo’n 7,2 miljard euro, 2,40 per aandeel.

  KPN liet weten het overnamebod te bestuderen. Een korte geschiedenis van het veelgeplaagde, voormalig staatsbedrijf KPN.

   

  Deze schermpresentatie deed ik in Nieuwsuur op 9 augustus 2013:

  4 reacties Lees verder →

 • Voorzichtig uit het dal?

  Europa kruipt langzaam uit het economische dal, aldus een aantal economen vanochtend in het Financieele Dagblad. En de topmannen van ING en Delta Lloyd voorspellen zelfs een voorzichtige groei van de Nederlandse economie.

  Is de wens de vader van de gedachte, of zijn er echt aanwijzingen voor een economisch herstel in Europa en Nederland?

   

   

  Deze schermpresentatie deed ik in Nieuwsuur op 8 augustus 2013:

  2 reacties Lees verder →

 • De sultan regelt het zo goed, we hoeven geen democratie

  Brunei. Een landje op het eiland Borneo en twee dagen lang zijn koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima er op staatsbezoek. Brunei verdient veel geld met zijn olievelden, en daar pikt Nederland indirect een stevig graantje van mee door het grote belang dat Shell hier heeft.

  Reageren uitgeschakeld Lees verder →

 • Prins-koopman

  We hebben het geprobeerd, echt. We hebben in de Nederlandse handelsmissie die door Brazilië trok gezocht naar ondernemers die een kanttekening plaatsen bij de rol van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Niet omdat  we nou zo graag kritiek willen laten spuien, maar je wilt ook niet een halleluja-verhaal ophangen, terwijl er onderhuids misschien iets anders speelt.

  Maar alle ondernemers waren louter positief, beter gezegd jubelend. Lofzangen kregen we te horen: hoe goed ze zich hadden voorbereid, dat ondernemers nu ineens wel toegang kregen tot de top van een bedrijf of ministerie, hoe ze in de gesprekken precies op tijd het stokje aan de ondernemer overgaven.

  Willem-Alexander en Máxima voelden zich blijkbaar als vissen in het water. En, zoals de prins tijdens het afsluitende persgesprek zei, het meenemen van de sector Onderwijs was een gouden greep, wat hem betreft voor herhaling vatbaar. Nederland zet zich zo op de kaart als kenniseconomie.

  Wat ook opviel was het stempel dat Willem-Alexander zelf op de handelsmissie drukte. Door de charme van Máxima gaat de aandacht vaak naar haar uit, maar in Brazilië stond de prins er. En stevig. Een journalist grapte dat hij daarmee in de voetsporen van Willem I stapt, de koning-koopman.

  In Sao Paolo zei Willem-Alexander tijdens een bijeenkomst ronduit waar het om gaat: dit is niet zomaar een koninklijk bezoek, we zijn hier om geld te verdienen. ‘s Avonds hield hij voor een publiek van Braziliaanse en Nederlandse ondernemers een bevlogen speech over de kracht van Nederland. Waarbij hij meteen de Antillen presenteerde, “want we zijn ook een Latino koninkrijk”.

  Dat bij het dansen op Arubaanse muziek de aandacht vervolgens weer naar Máxima uitging is logisch, maar daar zal Willem-Alexander weinig moeite mee hebben.

  Reageren uitgeschakeld Lees verder →

 • Successtieren

  Niets menselijks is ons vreemd. Als we op de tweede dag van het bezoek aan Brazilië staan toe te kijken hoe een stier een koe dekt moeten we toch allemaal lachen. Ook prinses Máxima en prins Willem- Alexander.

  1 reactie Lees verder →

 • Friso in Brazilië

  De maandagochtend in Brazilië begint rustig, saai bijna. Het bezoek van prins Willem-Alexander en  Máxima start met ontvangsten op verschillende ministeries en het presidentieel paleis. Daar zullen ze worden ontvangen door de kabinetschef, omdat president Dilma Roussef in Spanje is.

  12 reacties Lees verder →

 • Het NOS Input documentairefestival inspireert

  “Dit jaar ging het bijna mis. We hadden een Deense sessie over waarom Deens drama zo ontzettend populair is. Iedereen kent natuurlijk The Killing, Borgen, The Bridge. Ontzettend populair drama in Europa, vooral ook in Nederland.” Zegt voormalig NOS-chef Buitenland Gerard van den Broek. Al voor de achtste maal organisator en aanjager van het INPUT Documentaire-festival in het Instituut Beeld en Geluid in Hilversum. Hij wilde graag anderhalf uur met een Deen op zijn festival praten over die succesnummers uit Denemarken. “Waar komt dat vandaan? Want het is ook nog eens in een heel raar taaltje voor ons.”

  Cannes
  De makke was dat precies op de INPUT-dag er ook een enorm festival aan de gang was in Cannes, Frankrijk. “En Denen, Scandinaviers in het algemeen, hebben de gewoonte om massaal naar dat soort conferenties te gaan. Die zitten daar echt met twintig mensen per omroep.”

  Nieuwe dingen
  Van den Broek geeft aan wat hij met INPUT wil. “Medewerkers van de Publieke Omroep inspireren – journalisten, documentairemakers, programmamakers en mensen die werken aan dramaprodukties. Om hen nieuwe dingen te laten zien waardoor ze hun werk kunnen verbeteren en andere dingen kunnen leren.”

  Vragen
  “Het INPUT festival is eigenlijk een gewoon festival zoals je een filmfestival kent. In verschillende zalen vertonen we nieuwe documentaires en vervolgens hebben we daar gasten bij. Makers die aan het eind van de film of clip vragen beantwoorden.”

  Modereren
  Ik had zelf het genoegen om voor de derde maal de workshops in de BenG-zaal te mogen modereren. En dat gaat verder dan alleen een beetje de tijd in de gaten houden. Van negen uur tot en met half zeven waren er vijf workshops geprogrammeerd en drie surprise-films van jong afgestudeerd talent.

  Volle bak
  Een volle bak bij NRC-columnist en filmer Floris Jan van Luyn, idem bij media-begrip Ireen van Ditshuyzen en geïnteresseerde deelnemers bij Corinne van Egeraat, die mooi de verbinding zoekt tussen social media en het genre documentaire.

  On Topic
  Ik spreek graag vantevoren de zaken telefonisch door met de sprekers – en steevast vinden ze het prettig als ik af en toe sturende vragen stel en de zaal on topic houd. Scherp blijven dus urenlang, zeker bij de sessies in het engels met een Waalse Belg en een Brit.

  Cel
  Sean McAllister (The Reluctant Revolutionary) vertelde over zijn outsider-insider-aanpak in onder meer Jemen, Israel, Irak, en ook wat hij hoorde van medegevangenen toen hij vorig jaar een tijd gevangen zat in een Syrische cel…

  Fly
  Yves Hinant (Les Arbitres, Le flic, la juge et l’assassin) weidde enthousiast uit over de criteria voor de ideale fly on the wall docu. Het geheim zit ‘m onder meer in een cameraman die doet of het hem niks kan schelen…

  Timing
  Hinant was op Van den Broek’s verzoek eerder vanuit Bruxelles naar Beeld en Geluid in Hilversum gereden, want workshopleider Sean McAllister had zijn vliegtuig gemist en was nog onderweg. Gerard draaide workshops om, en ik kon de zaal geruststellen: ja, u kunt zeker naar de vertoning van McAllisters’ The Reluctant Revolutionary in één van de andere zalen straks. En inderdaad, met wat timing kwamen we precies uit.

  Professionele feedback
  “Maar over het algemeen is het regelen van gasten vrij makkelijk. Regisseurs en producers van films vinden het vaak ontzettend leuk om iets over hun eigen film te vertellen, om er aandacht voor te krijgen. Omdat INPUT een festival is voor makers – dus het zijn makers onder elkaar. Zij krijgen op hun film niet de reacties van jan en alleman, ze krijgen reacties van mensen die net als zij in het vak zitten. Dus heel professionele feedback. Dat vinden ze spannend.”

  Ideeen
  Hoe hij aan de ideeen komt? “Ik krijg ideeën uit de hele wereld. We zijn inmiddels met de achtste editie van INPUT bezig, dus filmmakers weten ons ook te vinden, en distributiehuizen. Ik kijk bij festivals, en ik heb een heel team om me heen van mensen uit verschillende sectoren die ook tips doorgeven.”

  Gelukt
  Uiteindelijk heeft Van den Broek weken gebeld om een Deense maker naar Nederland te halen. “Ik heb inmiddels ongelofelijk veel Denen in mijn vriendenkring zitten en in mijn adressenboekje staan. Maar het is gelukt, echt op de laatste dag, en we hadden een aantal Deense producers met een prima verhaal.”

  Ga nu ook naar mijn eerdere blogs in deze serie:

  NOS Liveblogs: u snel informeren in een handige vorm (02-06-12)

  NOS Paintbox: het beeld grafisch versterken (15-05-12)

  4 mei 2012: Herdenkingsavond bij de NOS (01-05-12)

  NOS Weer: hoe maak je een verwachting? (15-04-12)

  NOS 24 Uur: Altijd en overal sneller op internet (14-02-12)

  Correspondent Lucas Waagmeester: Met een frisse blik verhalen vertellen (30-01-12)

  Interactief inzicht in uw pensioen (20-01-12)

  Buitenlandse quotes: soms parafraseren en puzzelen (10-01-12)

  NOS Journaal24: nóg meer live nieuws in 2012 (29-12-11)

  Wat doet NOS Nieuws met social media? (21-12-11)

  Hoe spreek je moeilijke namen uit in het NOS Journaal? (29-11-11)

  De Nieuwsacademie: even een tussenstand (2) (21-11-11)

  NOS informatiespecialisten gaan net een stap verder… (13-11-11)

  Blurren of niet blurren? (04-11-11)

  De Nieuwsacademie: even een tussenstand (1) (26-10-11)

  De Producer: regelen en op de kosten letten (19-10-11)

  De opening van het Journaal: hoe kies je die? (13-10-11)

  De Regisseur: vormgeven en uitzenden (05-10-11)

  NOS Net: word nu nieuwspartner! (27-09-11)

  De Ideeënfabriek: jongeren brainstormen bij de NOS (20-09-11)

  Economisch nieuws: uitleggen en thuisbrengen (13-09-11)

  Laatste Nieuws: afwegen en updaten (06-09-11)

  Extra NOS Journaals: vooral improviseren geblazen (31-08-11)

  Geen reacties Lees verder →

  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.