De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Laatste nieuws: afwegen en updaten

Door een stroomstoring rijden er geen treinen meer in de buurt van knooppunt Utrecht. Duizenden passagiers zijn gestrand op het Centraal Station. Brand op een groot industrieterrein in Twente. Er is explosiegevaar. Dit zijn voorbeelden van laatste nieuws. Vlak voor de uitzending. Wat gebeurt er dan? Dat laatste nieuws komt binnen – laten we zeggen – rond half tien ‘s avonds. We moeten besluiten of we dit willen melden in Nieuwsuur, dat een half uur later al begint.

Afwegen
Snel maken de eindredacteur en binnenlandcoördinator van dienst een aantal afwegingen: hoe groot is dit verhaal? Wat is de urgentie, impact, reikwijdte? Opvang? Hulpverlening? Gevaar? Evacuatie? Slachtoffers? Is er snel beeld te krijgen of moeten we een kaart laten maken? Sturen we een verslaggever? Moet er een satellietwagen gaan rijden? Kunnen we iemand van een hulpdienst live aan de telefoon krijgen? Enzovoort.

Terwijl de klok verder tikt en er stevig wordt doorgebeld, houd ik vinger aan de pols bij de binnenlandredactie. Net als de collega’s van nos.nl, Teletekst en de radio. Die willen uiteraard ook zo up to date mogelijk zijn.

Moet kloppen
Ik schrijf vaak introducerende teksten, of herschrijf ze in overleg met de eindredacteur. Maar in dit soort laatste nieuws gevallen schrijf ik helemaal het liefst zelf de hele inleidende tekst. Ook omdat de redacteur die eventueel beeld binnenhaalt zich dan volledig kan storten op de montage…

Die pr – de presentatietekst – actualiseer ik voortdurend bij nieuwe feiten. Bij voorkeur zittend naast de redacteur die feiten gaart en checkt.

Daarbij hanteren we bij de NOS een keihard principe: het moet kloppen. En als verschillende bronnen iets anders melden dan zeggen we dat erbij: bron A meldt dat, maar bron B dat.

Voeden
Als ik eenmaal in de Nieuwsuurstudio zit, kunnen de collega’s mij op een aantal manieren voeden met informatie.

Door zelf de tekst te veranderen en daarna een soort WhatsApp-berichtje te sturen via de laptop die voor mij staat. Bijvoorbeeld ‘tekst treinen aangepast!’. Of via een berichtje of een belletje aan de eindredacteur, die dan zelf de tekst aanpast en mij vervolgens via het oortje in steekwoorden bijpraat.

Soms tik ik nieuwe informatie zelf snel in op mijn draadloze laptop, en ververs de autocue met één druk op de knop. Maar ook verwerk ik live, improviserend aanvullende feiten.

Coördinatie
Eén van de redacteuren die soms binnenlandcoördinator van dienst is, is Ilan Sluis. Hij legt uit hoe hij zijn rol invult:

Deze video maakte ik samen met Journaal24. Volg daar het laatste nieuws en belangrijke live gebeurtenissen – 24 uur per dag. Ook een vraag over hoe het er achter de schermen aan toe gaat? Mail naar Marilou Kersemaekers van NOS Net. Ik selecteer samen met haar, want ik kan ze natuurlijk niet allemaal alleen beantwoorden…

Lees volgende week over hoe wij met economienieuws omgaan. Want dat is vaak taaie kost. Hoe willen wij helder en duidelijk trends en belangrijke ontwikkelingen signaleren en duiden via internet, radio en tv?

Eerdere blogs in deze serie:

Extra NOS Journaals: vooral improviseren geblazen (31-08-11)

Tags: , , , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Laatste nieuws: afwegen en updaten”

 1. Gerrie zegt: 06-09-11 om 11:51

  Mooi om te lezen. Hoe het bij jullie aan toe gaat op het werk.het filmpje maakt ook veel duidelijk.
  Zo krijgen wij (publiek) toch een kijkje achter de schermen.

  gr,Gerrie

 2. Erg interessant om achter de schermen te kunnen kijken/lezen. Je hebt We vermoeden hoe t gaat, maar concreet is toch erg interessant.
  M.v.g. Gaby Hogt

 3. Inderdaad erg interessant! Dat jullie hier nog tijd voor hebben..dat bloggen.

Geef een reactie

 

  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.