De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Economisch nieuws: uitleggen en thuisbrengen

De schuldencrisis in Europa. Rood gekleurde beurzen. Overheden pompen astronomische bedragen in landen die hun begroting niet op orde hebben. Woorden als recessie, double dip en dekkingsgraad duiken op. Voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show. Op NOS internet, radio en televisie doen we ons best om taaie kost om te zetten in verteerbare, toegankelijke informatie. Want bijna iedere dag is er wel belangwekkend economisch nieuws te melden.

Gevolgen
De economieredactie probeert grote ontwikkelingen te signaleren, en uit te leggen waarom u dat thuis moet weten. Wat de gevolgen kunnen zijn voor u, uw portemonee of uw organisatie of bedrijf. Daarom beginnen we vaak een reportage met een concreet voorbeeld, om het grotere geheel treffend te illustreren, inzichtelijk te maken. We stappen naar een autobedrijf om te laten zien hoe dalende verkopen voor ondernemers in die branche in de praktijk uitpakken. Wat merkt een gezin met twee kinderen van de Prinsjesdagcijfers? Om iets anders te noemen.

Micro macro
Met een micro invalshoek maken we het grotere macroverhaal helder. Doen we ook bij andere soorten nieuws. We leggen aan de hand van een voor u herkenbare situatie uit hoe het zit. We brengen het met andere woorden bij u thuis.

Vormen
Dat kan niet altijd natuurlijk. Hoeft niet altijd. Er zijn ook andere vormen om ingewikkelde economische vraagstukken uit te leggen. Denk aan een gesprek met een verslaggever of een correspondent, of aan een uitlegonderwerp in het NOS Journaal om 18 uur. Bij Nieuwsuur heb ik een aantal malen een presentatie voor het scherm gedaan, waarna met een deskundige aan tafel in de studio werd doorgepraat.

Scherm
Inderdaad, dat is het zelfde scherm dat de weerpresentatoren gebruiken. Geen blauw chromakey-doek zoals vroeger, maar een scherm met een beamer erachter. Ik kan de cijfers, letters en beelden dus ook echt zien. En het gaat er dan voor mij als presentator om dat ik contact maak met u én met het scherm. Ik ben de trait-d’union. De autocue gebruik ik dan alleen als geheugensteun, want het verhaal zit goed in mijn hoofd. Maar tijdens de lange Arabische Lente uitzendingen had ik alleen wat losse aantekeningen op een papiertje gezet – en soms kon ik mijn eigen handschrift niet lezen…

Animaties
Animaties lenen zich ook erg goed om een abstract economisch probleem uit te leggen. Economieverslaggever Gert-Jan Dennekamp bijvoorbeeld maakte een mooie. Klip en klaar drukte hij op de blauwe plekken van ons pensioenstelsel.

Radio
Op de radio is het andere koek. Economieverslaggever André Meinema praat u vaak bij op NOS Radio 1 over ontwikkelingen op de financiële markten. Over de schuldencrisis bijvoorbeeld, over de effecten op de beurshandel na nieuwe hulp aan zorgenkind Griekenland waar Nederland via Europa miljarden aan heeft geleend…

André helpt u om dit soort verhalen te snappen. Hij legt uit hoe en waarom hij dat doet:

Deze video maakte ik samen met Journaal24. Volg daar het laatste nieuws en belangrijke live gebeurtenissen – 24 uur per dag. Ook een vraag over hoe het er achter de schermen aan toe gaat? Mail naar Marilou Kersemaekers van NOS Net. Ik selecteer samen met haar, want ik kan ze natuurlijk niet allemaal alleen beantwoorden…

Lees volgende week over De Ideeënfabriek…

Eerdere blogs in deze serie:
Laatste Nieuws: afwegen en updaten (06-09-11)
Extra NOS Journaals: vooral improviseren geblazen (31-08-11)

Tags: , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Economisch nieuws: uitleggen en thuisbrengen”

 1. Ricardo zegt: 14-09-11 om 12:35

  Leuke kijkjes achter de schermen. Ik verbaas me er soms over hoe de zogenaamde scoops tot stand komen. Zoals vandaag weer op Radio1. Frits Wester krijgt van Jurgen vd. Berg alle credits voor het nieuws dat Duitsland en Nederland werken aan noodscenario’s voor een mogelijk faillisement van Griekenland. Maar daarover sprak ik afgelopen zondag toch echt al met een buurman vanwege niet mis te verstane berichten uit Duitsland en oa. de FDP en SPD die al vragen stelden aan Merkel. Het is natuurlijk een verdienste van Wester dat hij dit in Nederland snel verder ging uitzoeken maar in zekere zin lag dit nieuws dus afgelopen vrijdag op straat voor wie het horen wilde.

 2. Ricardo zegt: 14-09-11 om 12:59

  PS. De Jager zei overigens zelf vorige week al in het programma van Wester op RTL-Z dat hij met alle mogelijke en zelfs ‘ondenkbare’ scenario’s rekeing hield. Wester is hiermee logischerwijs aan de slag gegaan maar suggereerde op Radio1 ook dat de geldmarkten en banken nu op zijn scoop reageren. Ik acht het toch echt iets waarschijnlijker dat zij eerst en vooral reageerden op die Duitse berichten van afgelopen vrijdag. De grote spelers in de markten hebben dit soort informatie vrijwel altijd eerst zelf voordat het in de pers komt. Ook een kwestie van de juiste connecties..

Geef een reactie

 

  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.