De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De Regisseur: vormgeven en uitzenden

Jeroen Overbeek“Onderwerp is nog niet klaar.” “Nog geen contact met correspondent.” “Het signaal van de satellietwagen kan wel eens halverwege het gesprek wegvallen, op zwart gaan. Want het waait hard en de schotel kan wiebelen, hou daar rekening mee.” Het uitzendteam vangt collectief die draaiboekwijzigingen op, zodat u er thuis niets van merkt, of bijna niets.

Draaiboek
Achter de schermen wordt koortsachtig gezocht naar een oplossing. Het draaiboek gaat vlak voor of tijdens de uitzending om. Een onderwerp dat nog niet klaar is, zie ik op mijn computer rood worden of doorgeschoven worden naar onderen. Of ik maak de presentatietekst al pratend wat langer om tijd te winnen als de eindredacteur of regisseur me dat vraagt in mijn oortje. Samen spreken ze in korte zinnen af hoe ze alles verder goed laten verlopen. De eindredacteur kijkt vooral door een inhoudelijke bril en de regisseur denkt journalistiek mee en vertaalt dat direct in vormgeving en techniek. Regelmatig is één van de onderwerpen niet klaar terwijl het Journaal al loopt. Hoort er bij. Bijvoorbeeld laatste nieuws of uniek beeld dat we toch willen meenemen.

Vormgeving
Laten we wel wezen, de NOS maakt een kleine 100 live Journaals per week en het overgrote deel verloopt (vormgevings)technisch vlekkeloos onder leiding van de regisseur. Zij of hij vertaalt de inhoud naar vorm. Naar afbeeldingen naast de presentator, ondersteunende teksten, animaties, topografische kaarten, grafieken en opsommingen. Verdeelt het beeld in twee vlakken voor een gesprek met een verslaggever of correspondent. Regisseert een gesprek aan de studiotafel. De vorm ondersteunt de tekst en de inhoud, en maakt het beeldender en inzichtelijker.

Regieruimte
Ik werk geregeld met regisseur Jochem van ‘t Hoff. Wij overleggen dan aan hetzelfde bureaublok over het draaiboek en wat hij wil dat ik doe op welke camera. Hij cuet mij op mijn oor als we live zijn. In de regieruimte leidt de regisseur een groep uitzendtechnici. Die voeren heel precies uit wat hij heeft bedacht of in een split-second beslist. En gelukkig maakt hij soms tijd om te zeggen: “Doe je das even recht!” Ook die cue volg ik natuurlijk onmiddellijk op…

Deze video maakte ik samen met Journaal24. Volg daar het laatste nieuws en belangrijke live gebeurtenissen – 24 uur per dag. Ook een vraag over hoe het er achter de schermen aan toe gaat? Mail naar Marilou Kersemaekers van NOS Net. Ik selecteer samen met haar, want ik kan ze natuurlijk niet allemaal alleen beantwoorden…

Eerdere blogs in deze serie:
NOS Net: word nu nieuwspartner! (27-09-11)
De Ideeënfabriek: jongeren brainstormen bij de NOS (20-09-11)
Economisch nieuws: uitleggen en thuisbrengen (13-09-11)
Laatste Nieuws: afwegen en updaten (06-09-11)
Extra NOS Journaals: vooral improviseren geblazen (31-08-11)

Tags: , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie

 

  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.