De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De opening van het Journaal: hoe kies je die?

Jeroen OverbeekWaar openen we vandaag mee? Wat wordt het eerste onderwerp van het achtuurjournaal? Soms is het volstrekt duidelijk: de Moerdijkbrand, de schietpartij op Utoya. En andere dagen is het lastig kiezen, want dan zijn er onderwerpen waar je eigenlijk allemaal mee zou kunnen beginnen. Of de geheel andere kant: er is een enkele keer juist geen hard, duidelijk nieuwsverhaal. Dat speelt het hele jaar door en niet alleen in de komkommertijd of rond de kerst.

In de ochtend- en middag daluren kiezen we er meestal voor om te beginnen met nieuws dat net op de telex- en beeldagentschappen binnenkomt. Maar bijvoorbeeld om 13, 18 en 20 uur proberen we echt te openen met het belangrijkste nieuws van de dag. Dat willen we goed neerzetten en inkaderen door de gevolgen en achtergronden van een gebeurtenis te schetsen.

Keuze
Hoe maken we die keuze? Om met achtuurjournaal eindredacteur Jaap Leemeijer te spreken: soms kiest de opening zichzelf. Hij legt ook helder uit wat de NOS doet met verhalen die lastig concreet zijn te maken, grijpbaar voor u thuis:

Deze video maakte ik samen met Journaal24. Volg daar het laatste nieuws en belangrijke live gebeurtenissen – 24 uur per dag. Ook een vraag over hoe het er achter de schermen aan toe gaat? Mail naar Marilou Kersemaekers van NOS Net. Ik selecteer samen met haar, want ik kan ze natuurlijk niet allemaal alleen beantwoorden…

Trouwens
Ik was afgelopen vrijdag op het Olympus College in Arnhem. Voor NOS on Tour. Professionals (NOS presentatoren, verslaggevers en redacteuren) maken samen met middelbare scholieren nieuwsitems voor tv of radio. We willen ze nieuwswijs maken, uitleggen hoe wij selecteren en journaalopeningen kiezen. En en passant horen wij van 15 tot 17-jarigen hoe zij het nieuws bijhouden, wat zij van onze programma’s vinden en wat wij anders zouden moeten doen. Hoe zij Journaals zouden openen met wat zij belangrijk vinden.

Het Olympus heeft naast mavo, havo, vwo en gymnasium sinds 2007 ook een onderwijsvorm die uniek is in Nederland: Opus. Dat is een klas waarin de lessen helemaal zijn afgestemd op hoogbegaafde scholieren. En dan heb ik het over leerlingen met een IQ van minimaal 125. Ik mocht ze samen met de radiocollega’s uitleggen hoe je een nieuwsonderwerp kiest en maakt. De collega’s van het lokale RTV Arnhem deden daarvan verslag:

Eerdere blogs in deze serie:

De Regisseur: vormgeven en uitzenden (05-10-11)
NOS Net: word nu nieuwspartner! (27-09-11)
De Ideeënfabriek: jongeren brainstormen bij de NOS (20-09-11)
Economisch nieuws: uitleggen en thuisbrengen (13-09-11)
Laatste Nieuws: afwegen en updaten (06-09-11)
Extra NOS Journaals: vooral improviseren geblazen (31-08-11)

Tags: , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “De opening van het Journaal: hoe kies je die?”

 1. Gerrie zegt: 14-10-11 om 12:40

  Elke keer weer interessant om te lezen en de interessant om elke keer weer de blogs te lezen en de flimpjes te bekijken.
  Gisteren had ik op facebook het flimpje al gezien van NOS on tour in Arnhem.
  Goed dat de NOS dit doet! om zo de jongeren erbij te betrekken.
  En wie weet zitten er goede journalisten ertussen.

  groet,
  Gerrie

 2. Gerrie zegt: 14-10-11 om 12:42

  Elke keer weer interessant om de blogs te lezen en de flimpjes te bekijken.
  Gisteren had ik op facebook het flimpje al gezien van NOS on tour in Arnhem.
  Goed dat de NOS dit doet! om zo de jongeren erbij te betrekken.
  En wie weet zitten er goede journalisten ertussen.

  groet,
  Gerrie

 3. Irene zegt: 14-10-11 om 15:52

  “komkommertijd” was deze zomer letterlijk het geval, al was “Taugétijd” achteraf misschien een betere benaming.

 4. Vraag: Stond en/of staat de zin “It’s the economy, stupid” niet (meer) helder voor de geest? Of … was en/of is “het” niet in het algemeen (‘eigenlijk’/eigenlijk) hetzelfde?

 5. John zegt: 16-10-11 om 11:40

  Tip , Kijkers kiezen samen ook een onderwerp en jullie daar achteraan ? Zou best interesant kunnen worden , wat denken jullie , hoe doe je zoiets ?

 6. henri zegt: 16-10-11 om 13:54

  ik weet niet of jullie als redactie ook “dit was het nieuws (rtl4 8 okt 2011)” hegbben gekeken, maar daar was wel een toepasselijk stukje satire van Raoul Heertje over hoe het nieuws gebracht wordt door het nos journaal.

  ik hoop dat jullie die kritiek ten harte zullen nemen, want het is erg kenmerkend voor de zouteloze en vlakke media berichtgeving die vaak inhoudloos en geen feiten weergeeft. want hoe kun je een serieus onderwerp met jaarlijks duizenden doden zo doeltreffend tot een komkommersalade omtoveren?

  http://www.rtl.nl/xl/#/u/cff73.....e099631d4/

  http://nos.nl/video/279519-ned.....ezond.html

 7. Begin met een prachtige bolle achtergrond bedekt met de hele wereld, darvoor is de nieuwsbrenger in niet zo treurige kleding, de wereld licht op, en wel op zo een manier dat ze ons begroet, het land dat er toedoet aangaande de berichtgeving licht op, inzoomen, contact, de nieuwsbrenger leest niet, hij beweegt rustig voor de visuele wereld en weet wat hij te zeggen heeft, voor byzondere momenten iets in het oor ter info, brengt dan de wereld dmv. het nieuws tot leven en betrekt ons erbij, de nieuwsbrenger moet veel meer in petto hebben dan droge kost voorkauwen, hij/zij moet mensen ervan bewust maken dat we 1 geheel zijn maar ook moeten kunnen reageren als individue.
  Is er veel tegelijkertijd de moeite waard, laat dan bij de opening op die plekken op de aarde het licht bv knipperen en maak de keuze, dan heeft ook al het andere al een soort van aandacht waar je op terug kan komen of door de nadruk van het knipperen gaan mensen zelf op zoek, je kunt bv. plaajes op laten lichten, of bekende symbolen. Met bv komkommers, doodshoofdjes, hartjes, vliegtuigjes,explosies.peacetekentjes golven etc.

Geef een reactie

 

  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.