De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De Producer: regelen en op de kosten letten

Jeroen OverbeekDe producer regelt alles voor radio, televisie en internet van NOS Nieuws. En let daarbij vooral op de kosten. Kan het goedkoper, handiger, leaner-and-meaner?
“Een prachtbaan”, zegt coördinator Esther van Waard, “Hard werken om veel schoteltjes en ballen in de lucht te houden.”

Regelen
De producers zitten midden op de Nieuwsvloer aan de Centrale Tafel van waaruit het nieuws voor alle media bij de NOS wordt gecoördineerd. Ze bellen de hele wereld over om bijvoorbeeld afspraken te maken over satellietverbindingen en posities waar verslaggevers en correspondenten hun verhaal live kunnen vertellen in één van de Journaals. Of ze helpen bij het krijgen van accreditaties, dat is simpel gezegd je aanmelden als journalist, voor bijvoorbeeld een persconferentie of opening van een tentoonstelling. Soms zie ik camera’s en statieven liggen bij het productiebureau. Of een kogelwerend vest. Klaar voor de collega’s die naar een ver weg buitenland reizen om u te laten zien wat the mood of the country is bij belangrijke gebeurtenissen. Of ik zie cameramensen die terugkomen van een klus in Nederland en zaken administratief willen afhandelen.

Kosten
Tickets, hotels, vervoer, visa, routes, contactpersonen, etcetera. Alles wordt nauwkeurig voorbereid en gemonitord. Want producers bij de NOS stellen zich steeds de vraag: kan het goedkoper en efficiënter zonder het welzijn en doel van de verslaggever en cameraploeg uit het oog te verliezen? Stel dat we een gesprek willen voeren aan het begin van het achtuurjournaal met onze correspondent in Moskou. Dan vraagt de eindredacteur aan de producer of zij of hij een satellietlijn kan regelen. Van 20.00 uur tot 20.10 uur. Dus checken of die lijn het doet kan pas als de uitzending al is begonnen. Maar het scheelt kosten, want we hoeven de lijn niet om 19.55 uur in te laten gaan. En zo kunnen we dat geld steken in andere onderwerpen waarvan wij vinden dat u die moet zien, horen of lezen. Zo’n procedure is wel wat ingewikkeld voor de regieploeg in de studio – het is soms wel eens tricky. Maar ze lossen het doorgaans professioneel op, briefen de presentator kort in haar of zijn oor “correspondent hangt” en uiteindelijk merk je er thuis niks van.

Deze video maakte ik samen met Journaal24. Volg daar het laatste nieuws en belangrijke live gebeurtenissen – 24 uur per dag. Ook een vraag over hoe het er achter de schermen aan toe gaat? Mail naar Marilou Kersemaekers van NOS Net. Ik selecteer samen met haar, want ik kan ze natuurlijk niet allemaal alleen beantwoorden…

Eerdere blogs in deze serie:
De opening van het Journaal: hoe kies je die? (13-10-11)
De Regisseur: vormgeven en uitzenden (05-10-11)
NOS Net: word nu nieuwspartner! (27-09-11)
De Ideeënfabriek: jongeren brainstormen bij de NOS (20-09-11)
Economisch nieuws: uitleggen en thuisbrengen (13-09-11)
Laatste Nieuws: afwegen en updaten (06-09-11)
Extra NOS Journaals: vooral improviseren geblazen (31-08-11)

Tags: , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “De Producer: regelen en op de kosten letten”

 1. John zegt: 20-10-11 om 11:08

  Makkelijk zon voorbewerkte multistekker om daarmee de verslaggever sneller zijn/haar verhaal bij het kijk en luisterend zintuig aan te kunnen bieden.

  Zouden jullie ook niet gewoon wat goedkoper met een plaatselijk internet gebruiker een verbinding kunnen leggen, scheelt weer een duppie en van dit voorbeeld leren wij er van om de tijd te delen tbv het werken aan meer leefbaarheids zekerheid met iedereen. Laten we allemaal maar eens meehelpen .

Geef een reactie

 

  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.