De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Bovenwinds is anders

Met de landing op Sint Maarten is een nieuw deel begonnen van het bezoek van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan de Caribische eilanden in het koninkrijk. De Bovenwindse eilanden zijn anders dan de Benedenwindse. Dat begint al met de taal. Op Aruba, Bonaire en Curaçao kun je gewoon Nederlands spreken, hier is de voertaal Engels. Nederlands wordt overigens wel op school gegeven, maar uiteindelijk zijn er maar weinig die het goed spreken. Verder hangt er ook echt een andere sfeer. Het landschap is anders: beboste bergen en grote binnenmeren. En in Philipsburg waan je je in Florida, heel Amerikaans. Er komen dan ook veel Amerikanen hier op vakantie: het klimaat, de stranden en niet te vergeten het taxfree shoppen maken Sint Maarten een populaire bestemming. Zoals ik een Amerikaan hoorde verzuchten: “Er zijn hier meer juweliers dan in New York City”.

Je vraagt je dan ook af of ze hier iets met het koningshuis hebben, maar als de Oranjes van het vliegveld naar Philipsburg rijden staan er heel veel mensen langs de kant; vaak in het oranje, juichend en zwaaiend. En overal waar ze komen is dat zo. Nou kan het best zijn dat het voor velen ook gewoon een leuk uitje is en het kritische deel van de ruim 37.000 inwoners zal het misschien expres aan zich voorbij laten gaan, maar toch.. Het is bijzonder om te zien dat Engelstalige inwoners van een luidruchtig vakantie-eiland in de Caraïben staan te juichen voor Beatrix, Willem-Alexander en Máxima.

Het verschil met Sint Eustatius kan bijna niet groter zijn; al wordt er net zo hard gejuicht, zo niet harder. Het verschil zit ‘m in de schaalgrootte. Sint Maarten met zijn winkels en cruiseschepen, dat andere Bovenwindse Eiland met kleine huisjes, weinig mensen…. en olie-industrie. De 18e-eeuwse huisjes zijn lieflijk, maar worden bedreigd door de oliemaatschappij die er vlakbij nieuwe opslagtanks wil plaatsen. Er komen al niet zoveel toeristen naar het eiland, maar als er dicht bij het Oranjefort en de houten huisjes enorme ronde opslagtanks verrijzen, kunnen ze de toeristenindustrie op Sint Eustatius wel helemaal op hun buik schrijven. Dat zijn ook de zorgen die de inwoners met hun koningin willen delen, hoewel het feestelijke deel overheerst.

De opening van de nieuwe sporthal wordt een happening waarbij het hele eiland wel aanwezig lijkt. Met het overhandigen van ballen aan sporters opent Beatrix de hal en de basketballers stelen de show. Als één van hen scoort, juicht de sporthal alsof de play-offs zijn gewonnen. Daarna volgen nog optredens van schoolkinderen en de mix van ongelofelijk veel enthousiasme en hier-en-daar een vals nootje werkt vertederend, omdat je voelt dat hier een heel kleine gemeenschap van iets meer dan 3500 zielen zijn allerbeste beentje voor zet.

Mooi voorbeeld van de kleinschaligheid is ook de indrukwekkende motoragent die in de stoet voorop rijdt. Hij rijdt eigenlijk altijd op een Harley Davidson, maar die is in de reparatie. Een paar weken geleden kwam de motor in botsing met een koe.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.