De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Mission accomplished

De uitzending over het koninklijke bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk is naar Nederland gestraald en uitgezonden. Het is het sluitstuk van een operatie waaraan de hele club vele druppels zweet heeft geleverd. Camera- en geluidsmannen, verslaggevers, editor, producer en presentator. Het is een heel circus waarmee we bijna twee weken lang over de Caribische eilanden trokken. Tien vluchten heb ik erop zitten als we weer op Schiphol landen. En dat betekent dat het iedere keer spannend is of alles er is, want het grootste deel van de apparatuur kun je niet als handbagage meenemen, alleen de laptops zitten daar in. Ook de geluidsapparatuur en de camera’s worden als handbagage meegenomen en in de gaten gehouden alsof het kinderen zijn.

Na aankomst op het vliegveld is het dus keer op keer afwachten of er iets is achtergebleven. Deze reis overkwam het ons gelukkig maar één keer: van Aruba naar Bonaire waren de statieven voor de camera’s op Aruba blijven staan. Geluk bij een ongeluk: de volgende dag was de enige rustdag in het programma, anders had u een ietwat wiebeliger verslag van Bonaire gekregen dan u van ons gewend bent.

Het slotstuk van de tweede uitzending was de laatste dag van het bezoek, aan Saba; een kleine puist in de Caribische zee. Speciaal voor de gelegenheid cirkelen we er eerst een rondje eromheen en we krijgen zicht op de kortste landingsbaan die ik ooit heb gezien. Dat is ook de reden dat het koninklijk gezelschap niet met de KBX komt, alleen kleine toestellen kunnen er landen. De piloten die de toestellen mogen vliegen zijn zeer ervaren en tot in den treure getraind voor dit waagstuk.

 

Als iedereen veilig aan de grond is ontvangt Saba de koningin met open armen. Nog niet zolang geleden demonstreerden de inwoners tijdens het bezoek van de fractieleiders in de Tweede Kamer, maar dat doen ze nu niet. De koningin willen ze daar niet mee lastig vallen, het is feest!

 

 

De dag op Saba is gevuld met veel korte bezoekjes aan eigenlijk het bekende rijtje van dit bezoek: kinderen, ouderen, milieu, onderwijs.

 

 

 

 

Tegen vieren neemt het eiland alweer afscheid. Alle bezoekers moeten namelijk voor het donker weg zijn, want de landings- en startbaan heeft geen verlichting. Als het vliegtuig met de koningin wegvliegt barst in de bar op het vliegveld pas echt het feest los. Op een gegeven moment is er zoveel bier verkocht, dat ze het gratis gaan weggeven: de omzet is gehaald, drinken maar!

Even ziet het er naar uit dat het ons niet gaat lukken om nog weg te komen. De wind valt weg en ons wordt verteld dat die nodig is om te landen. We kijken naar de windvaan die werkeloos naar beneden hangt, maar kunnen niet anders dan vrolijk afwachten. Sowieso is er geen beambte meer te vinden, behalve een vrouwelijke marechaussee die zo goed en zo kwaad als het gaat de mensen van de landingsbaan probeert te houden.

Maar dan klinkt er geronk en kort na elkaar landen twee toestellen die allebei nog net op tijd ook weer kunnen opstijgen met ons erin. We worden hartstochtelijk nagezwaaid door de mensen die de rest van het bier gaan opdrinken.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.