De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

NOS informatiespecialisten gaan net een stap verder…

Jeroen OverbeekEen foto van een politiewoordvoerder omdat een verzorgingshuis in brand staat en die woordvoerder telefonisch in het NOS Journaal moet uitleggen wat er aan de hand is, waarom, wat de gevolgen zijn, hoe de politie het aanpakt en wat de prognoses zijn.
Of historische beelden uit 1995 van de val van Srebrenica, of een check-dubbel-check bij officiële online bronnen van exacte verklaringen van een hulpverleningsorganisatie. Daarvoor moet je bij de documentalisten of liever informatiespecialisten van de NOS zijn. Die zoeken en vinden to the point beeldmateriaal en feiten die redacteuren nodig hebben om een verhaal te vertellen en in perspectief te zetten. Omdat we waar dat maar mogelijk is duiding en verdieping willen geven aan het dagelijks nieuws. Het van alle kanten proberen te benaderen. Zeker in beeld en achtergronden. Dus als u een bib ziet (zo noemen wij een boven-in-beeld tekstje) met het woord Archief of een datum, dan kunt u er heel vaak van uitgaan dat er een informatiespecialist achter zit.

Zoeken
Stel dat een Bekende Nederlander overlijdt, dan stap je onmiddellijk naar Documedia. Die snorren snel en efficient relevant materiaal op. Een foto en bewegend beeld van een laatste openbaar optreden of historisch tv of filmfragment waarin de overledene te zien is. Plus een tekstuele toelichting.

Adviseren
Maar onze informatiespecialisten doen veel meer. Ze adviseren ook over rechten op beelden en mogelijke kosten. Dit en dit kun je wel gebruiken, hoor je dan, maar er rusten rechten op en dus kost het misschien geld. Maar als je nou ander beeld neemt, uit onze actualiteitenpool bijvoorbeeld, dan is het gratis en voor niets. In die pool delen enkele nieuwsrubrieken waaronder het NOS Journaal beelden met elkaar. Van zo’n advies maken we dankbaar gebruik, maar u zult begrijpen dat dat niet altijd kan.

Kostenbewust
Onze informatiejournalisten denken voortdurend inhoudelijk, journalistiek en zeer kostenbewust mee. Wachten niet altijd op een verzoek van een redacteur, maar volgen het nieuws op de voet en komen zelf pro-actief met handige suggesties voor beeld en achtergronden.

Toegankelijk maken
Wanneer ze geen acute hulpvraag aan het beantwoorden zijn, dan houden ze zich bezig met het toegankelijk maken van ons immense archief. Beelden krijgen slimme trefwoorden en labels die terugzoeken een stuk makkelijker en sneller maken. En ze letten op niet onbelangrijke details: bomen in volle bloei, of kale takken. Zomerse of winterse kleding van geinterviewden. Of, in het Wikileaks-feuilleton bijvoorbeeld bouwden ze heel creatief mee aan een simpele en doeltreffende zoekwizard die we in principe voortaan ook voor allerlei andere bulkdocumenten in stelling kunnen brengen.

Uitdaging
Kortom, ze helpen onderwerpen visueel te verdiepen en verbreden. Ze helpen mee om journalistiek verbanden tussen verleden en heden te leggen. De NOS informatiespecialisten maken professioneel patronen zichtbaar in schier ondoordringbare files en beeldmateriaal. Met de spreekwoordelijke hand op de knip.

NOS Nieuws heeft een aantal informatiespecialisten die een plek centraal op de NOS Nieuwsvloer hebben. Dus zijn ze makkelijk toegankelijk, altijd behulpzaam, en zien in iedere vraag een interessante uitdaging. Chef is Roosje Simon: “We gaan net die ene stap verder dan zomaar een zoekmachine!”:

Deze video maakte ik samen met Journaal24. Volg daar het laatste nieuws en belangrijke live gebeurtenissen – 24 uur per dag. Ook een vraag over hoe het er achter de schermen aan toe gaat? Mail naar Marilou Kersemaekers van NOS Net. Ik selecteer samen met haar, want ik kan ze natuurlijk niet allemaal alleen beantwoorden…

Ga ook naar mijn eerdere blogs in deze serie:

Blurren of niet blurren? (04-11-11)

De Nieuwsacademie: even een tussenstand (1) (26-10-11)

De Producer: regelen en op de kosten letten (19-10-11)

De opening van het Journaal: hoe kies je die? (13-10-11)

De Regisseur: vormgeven en uitzenden (05-10-11)

NOS Net: word nu nieuwspartner! (27-09-11)

De Ideeënfabriek: jongeren brainstormen bij de NOS (20-09-11)

Economisch nieuws: uitleggen en thuisbrengen (13-09-11)

Laatste Nieuws: afwegen en updaten (06-09-11)

Extra NOS Journaals: vooral improviseren geblazen (31-08-11)

Tags: , , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “NOS informatiespecialisten gaan net een stap verder…”

 1. Nos doet puik werk, ik weet dat de staat er geld bij moet doen, anders kan het niet uit, in dit geval vind ik dat verdiend De rest van de omroepen geld kraan dicht, zelf maar zien aan de kost te komen op commerciele basis, een soort staatsonroep moet kunnen.Buitenhof en Nieuwsuur zijn redelijk neutraal, ik weet ook wel dat de NOS medewerkers geen PVV of weining VVD stemmen, maar links zijn gericht, maar het goede is dat ze dat niet laten merken te veel, zoals bij de andere omroepen.
  Ga zo door.

 2. Ron Corbet zegt: 14-11-11 om 12:35

  Beste specialisten,

  Altijd heb ik erg veel bewondering voor de vaak snel en onder stress gemaakte onderwerpen en hun bijbehorende visuele vormgeving.Al in het eind van de jaren zestig werkte ik voor Het Journaal, later een lange periode in de jaren negentig.Dat deed ik als cameraman eerst op film en later op video.Lange tijd was ik producent van producties voor Defensie.En op dat vlak ben ik erg thuis, ook vanwege mijn militaire achtergrond.Wat mij dan vaak opvalt bij nieuws, actualiteiten en andere programma’s is dat er op gebied van militaire zaken en ook luchtvaart vaak de plank wordt misgeslagen.Het commentaar over specifieke zaken wordt dan ook met regelmaat ondersteunt met verkeerde beelden. Hiermee bedoel ik de verkeerde tank of type vliegtuig of zelfs een militair uit Frankrijk terwijl het over Nederlanders gaat.Onlangs was er nog een pijnlijke vergissing te zien toen er een beeld was samengesteld om de krijgsmachtdelen te illustreren d.m.v.foto’s van een F16 straaljager, een fregat en een Leopard 2 tank.
  Pijnlijk te noemen is dat de twee laatste tankbataljons van de landmacht onlangs waren opgeheven.Is er geen plek voor een defensie specialist, part time desnoods, bij het Journaal ? ( Ook in te zetten bij andere programma´s.) Met vriendelijke groet, Ron Corbet.

 3. Bas zegt: 14-11-11 om 13:07

  @ Anno,

  Nieuwsuur en Buitenhof zijn niet van de NOS, maar van de VARA en VPRO.

  Ze zijn, in elk geval in mijn ogen, ook niet neutraal, maar inderdaad zijn er programma’s met een duidelijker eigen mening.

  Persoonlijk vind ik dat die kleur van Buitenhof en nieuwsuur vooral blijkt bij onderwerpen die niet echt links of rechts zijn. Wanneer – bijvoorbeeld – gesproken wordt over kindermishandeling en er dan enkele deskundigen komen en er ook een kamerlid komt

  Als er een kamerlid zit, is het bijna altijd een van linkse signatuur. Dat vind ik wel opvallend, zeker omdat het eigenlijk logischer is een kamerlid van een regeringspartij te vragen – die kan vaak meer doen, denk ik.

 4. Maarten zegt: 14-11-11 om 18:10

  @Bas:
  Nieuwsuur is wel degelijk van de NOS, dat doen ze samen met de NTR.

  Ik denk dat het – met oog op de huidige politieke situatie – logisch is dat Kamerleden van de oppositie in deze programma’s langskomen. Zij willen graag op televisie tegen een regeringsonderwerp schoppen. Bovendien zitten PVV’ers nooit in actualiteitenprogramma’s, die zij als links beschouwen. Dat is natuurlijk wel een heel simpel argument om debat uit de weg te gaan, maar dat is compleet aan de PVV. Zolang de PVV niet bij actualiteitenprogramma’s gaat zitten, zullen deze programma’s altijd als links gezien worden.

 5. Pierre Don zegt: 16-11-11 om 10:10

  Heel leuk stukje, Jeroen. Goed dat deze mensen ook eens in het zonnetje worden gezet. Het is zeer interessant en dynamisch werk. Van mei 1991 tot juni 1992 was ik ook documentalist bij het Journaal. In die periode kwam ook de wens van toenmalig hoofdredacteur Van der Wulp dat documentalisten een wat meer interactieve positie op de redactievloer zouden moeten innemen. Goed om te lezen dat het prima functioneert.

 6. Joke Prins zegt: 20-11-11 om 15:33

  Voor de uitzending van Nieuwsuur van afgelopen woensdag had de informatiespecialist erg zijn of haar best gedaan. Bij het onderwerp over de “zeer zware economische problemen in Portugal” kwam meteen het beeld van een zeer zware meneer. Ik weet niet of dit bewust zo gekozen was, maar het was het perfecte plaatje bij het praatje. Ik heb er hartelijk om gelachen.

Geef een reactie

 

  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.