De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Wat doet NOS Nieuws met social media?

Jeroen Overbeek“We kijken mee”, antwoordt redacteur Bas de Vries, “met name op belangrijke nieuwsmomenten.” Hij noemt het voorbeeld van het ingestorte dakdeel van de Grolschveste in Enschede. Ik presenteerde op 7 juli het 13 uur Journaal en daarin konden we foto’s laten zien die Bas, Robert en Marilou van NOS Net binnen wisten te halen voor nos.nl. Ze hadden die foto’s op Twitter gespot, vervolgens razendsnel op onze site gezet en tegelijk doorgespeeld naar de tv-studio. Een relevante visualisering van de impact van deze nare gebeurtenis.

Druk
Bij het monitoren van social media passen we natuurlijk hoor- en wederhoor, checkdubbelcheck en andere journalistieke principes toe. Zoals de NOS al jaren doet. Door de berichtenstroom op Facebook, Twitter en Hyves is de druk wel veel groter geworden. “Op het moment dat jij wacht met het publiceren van bepaald materiaal, omdat je het nog niet hebt kunnen verifiëren, hebben anderen het al online staan. Maar we hebben hier een uitgangspunt bij de NOS: we publiceren echt pas als we het zeker weten”, stelt de Vries. “En dan moeten we die druk maar weerstaan.”

Kunst
Als een nieuwsgebeurtenis trending topic wordt op Twitter bijvoorbeeld is het juist de journalistieke kunst om mensen er uit te filteren die echt ter plekke zijn, en die interessante dingen kunnen vertellen. Feiten waar wij als nieuwsorganisatie op kunnen voortborduren. Checktelefoontjes naar instanties, vragen stellen aan andere ooggetuigen of het moment en de nasleep ervan in beeld en geluid vangen.

Help
“Mensen help ons”, luidt dan ook het credo van NOS Net. Want vooral geldt: bij elk verhaal zijn er mensen die er meer van weten dan wij. Daarom doet NOS Net ook zelf pro-actief oproepen op social media op zoek naar informatie en ervaringen. Bijvoorbeeld over de huizenmarkt, ziekenhuizen of laatst nog over het leerlingenvervoer. Wij willen op internet, radio en tv concrete voorbeelden laten horen en zien, of grote lijnen, patronen en trends voor u zichtbaar maken, complexe situaties voor u ontwarren. En destilleren wat bepaald nieuws voor u of uw portemonnee betekent. Werk daar zelf aan mee: meld u nu aan bij NOS Net!

Deze video maakte ik samen met Journaal24. Volg daar het laatste nieuws en belangrijke live gebeurtenissen – 24 uur per dag. Ook een vraag over hoe het er achter de schermen aan toe gaat? Mail naar Marilou Kersemaekers van NOS Net. Ik selecteer samen met haar, want ik kan ze natuurlijk niet allemaal alleen beantwoorden…

Ga ook naar mijn eerdere blogs in deze serie:

Hoe spreek je moeilijke namen uit in het NOS Journaal? (29-11-11)

De Nieuwsacademie: even een tussenstand (2) (21-11-11)

NOS informatiespecialisten gaan net een stap verder… (13-11-11)

Blurren of niet blurren? (04-11-11)

De Nieuwsacademie: even een tussenstand (1) (26-10-11)

De Producer: regelen en op de kosten letten (19-10-11)

De opening van het Journaal: hoe kies je die? (13-10-11)

De Regisseur: vormgeven en uitzenden (05-10-11)

NOS Net: word nu nieuwspartner! (27-09-11)

De Ideeënfabriek: jongeren brainstormen bij de NOS (20-09-11)

Economisch nieuws: uitleggen en thuisbrengen (13-09-11)

Laatste Nieuws: afwegen en updaten (06-09-11)

Extra NOS Journaals: vooral improviseren geblazen (31-08-11)

Tags: , , , , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Wat doet NOS Nieuws met social media?”

 1. ‘Ook Nederlandse media anti-Israël

  In Nederland geldt al jaren exact hetzelfde. Net als Reuters en de BBC staan de (radicaal) linkse NOS, NRC, Volkskrant en NU.nl, die door veel Nederlanders als ‘objectief’ worden beschouwd, al jaren vol met éénzijdige anti-Israël propaganda en pro-Palestijnse nieuwsberichten. Ook uit een recent onderzoek in buurland Duitsland bleek dat de media aldaar voor 70% wordt beheerst door journalisten die zichzelf rekenen tot het linkse of extreem linkse -en dus anti-Israëlische- politieke kamp.’

  http://xandernieuws.punt.nl/?i.....=&

Geef een reactie

 

  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.