De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Digitaal getover in het NOS Jaaroverzicht

Als makers van het NOS-Journaal Jaaroverzicht staan we elk jaar voor een grote uitdaging: Hoe breng je al die grote gebeurtenissen in een jaar overzichtelijk en toegankelijk in beeld, zonder dat het saai is, een treurig tranendal of een gortdroge opsomming.

Dit jaar was die uitdaging mogelijk nog groter: want wat gebeurde er veel! De Arabische lente, de euro-crisis, de tsunami In Japan en de dreigende kernramp daarna, de slachting in het Noorse Utoya en de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Dat moest allemaal binnen een uur verteld worden, met als uitgangsgpunt de mooiste en belangrijkste beelden van het jaar

Dit jaar hebben wij gekozen voor een bijzondere maar tijdrovende vormgeving, met technieken geleend uit de beste Hollywood-films. “Motion tracking” heet het procedé. Grafisch ontwerper Maurits Engelen heeft dat vooral toegepast in mijn presentatie.

Eerst werden al mijn presentaties op verschillende lokaties in Nederland opgenomen met een steadycam (een camera die vastgebonden zit aan het lichaam van een cameraman, waardoor een lange, vloeiende cameravoering ontstaat, alsof de camera als het ware met mij meeloopt.)

Daarna zette Maurits in zijn computer de camerabeweging over in 3D en kopieerde hij de bewegingen van de camera. Daardoor kon hij digitale decorstukken toevoegen aan het beeld. Maurits koos voor grote panelen, met daarop foto’s van de nieuwsgebeurtenissen. Op de kleine foto zie je een originele opname, op de grote foto zie je het eindresultaat: alsof ik echt door een decor met grote panelen loop.

 

Overigens had ontwerper Maurits te maken met een grote handicap: mijn haar in de wind! Het was tijdens de opnames zo stormachtig, dat het net lijkt of ik met een windmachine van Hans Klok op pad ben.

Daarom moest Maurits soms beeldje voor beeldje mijn wapperende haren als het ware uitknippen, om die vervolgens weer op zijn digitale decor te plakken. Soms was ie wel twee dagen aan het werk, voor 30 seconden beeld.

Maar het resultaat mag er zijn – vinden wij. Kijk zelf, dinsdagavond 27 december, om 20:30 uur op Nederland 1. En let ook op de prachtige muziek, speciaal voor ons gecomponeerd door Jorrit Kleijnen en Alexander Reumers…

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


17 reacties op “Digitaal getover in het NOS Jaaroverzicht”

 1. Manni de Pulator zegt: 26-12-11 om 20:57

  Ben benieuwd!

 2. Dat wordt genieten. Waarschijnlijk niet om sommige beelden maar wel om de vormgeving.

 3. Gerrit Huisman zegt: 27-12-11 om 19:45

  Ben heel erg benieuwd!!

 4. Wim Adriaens zegt: 27-12-11 om 22:16

  Hou eens op met die hinderlijke muziek gedurende de tekst.

  Gaat het nu over de muziek of over de rekst.

  HOU ER EINDELIJK EENS MEE OP

 5. stichpimpelibockforcelorem zegt: 28-12-11 om 03:21

  In het artikel “Kim heeft jaaroverzicht niet meer gehaald”
  over ditzelfde nieuwsoverzicht valt onder meer te lezen:

  “… Die laatste (Václav Havel) heeft het jaaroverzicht van vanavond wel gehaald, Kim niet. “Havel hebben we opgenomen in de dodengalerij, Kim past daar niet zo in. Het is toch een beetje een ereplekje, waar we geen booswichten in stoppen.” Andere schurken als Osama bin Laden en Muamar Kadhafi hebben de uitzending wel gehaald. Op hun dood wordt elders in de uitzending al uitgebreid teruggekeken…”.

  De reden waarom de dood van een van de meest spraakmakendste dictators van deze tijd niet te melden was volgens datzelfde artikel gelegen in het feit dat het teveel werk zou zijn om hem in het stramien te passen. (vormgeving & achtergrondmuziek).

  Het gaat bij de NOS kennelijk totaal niet meer om inhoud / nieuws / actualiteit, maar om hoe het eruit ziet. Deze tendens is overal binnen de NOS te merken. Kijk bijvoorbeeld hoe een inhoudelijk en goed forum als Headlines moest wijken voor NOSop3, een vrij kinderlijk in elkaar stekend “nieuwtjes”-site met een hoop getwitter. Daar is het nodige al over gezegd maar daar wordt niet naar geluisterd.

  Het wordt onderhand tijd dat de NOS eens over een andere naam gaat nadenken: Een optie zou wellicht kunnen zijn NES: Nederlandse Entertainment Stichting, want met nieuws, actualiteiten en achtergrondinformatie heeft het geheel niet veel meer te maken.

  Vroeger was ik een groot voorstander van het publieke omroepbestel maar gezien de huidige ontwikkelingen (“lekker gesmoeld” ipv diepgang) denk ik dat we prima afkunnen met alleen een commercieel bestel.

  Jammer dat deze weg ingeslagen is…

 6. Bas zegt: 28-12-11 om 09:59

  Ik heb gekeken, en moet erkennen, de vormgeving was niet storend.

  een groot compliment.

 7. Almar Stolp zegt: 28-12-11 om 15:14

  Geachte heer/mevrouw,

  Gister avond met enthousiasme de mooie aflevering gezien van het Jaaroverzicht 2011. Mijn complimenten. Echter heb ik een vraag omtrent de muziek die is gebruikt. Mijn vraag is welke muziek hebben jullie gebruikt? En is dat eventueel aan te schaffen?

  Met vriendelijke groet en in afwachting van uw reactie,

  Almar Stolp

 8. Rik van de Westelaken zegt: 28-12-11 om 15:18

  @ Almar Stolp: de muziek is speciaal voor het NOS Jaaroverzicht gecomponeerd door de jonge aanstormende componisten Jorrit Kleijnen en Alexander Reumers. Hun bedrijf heet Paraphrase, website paraphrase.nl. Voorsalsnog is d emuziek niet op CD te verkrijgen, maar wie weet als je een mailtje stuurt…?

 9. peter zegt: 28-12-11 om 15:59

  ik ben zeer onder de indruk van de muziek bij het nieuws..het sloot zo mooi aan op de beelden..

 10. Brian zegt: 28-12-11 om 18:18

  Mensen die niet tevreden zijn, zul je altijd houden!

  Ik was erg benieuwd en heb ook met veel plezier gekeken! De vormgeving / ‘motion tracking’ was prachtig! De muziek goed!

  Eigenlijk vond ik alles prima. Prettige presentatie ook!

  Alleen had het stukje cultuur er voor mij niet in gehoeven, maar goed… dat zijn persoonlijke keuzes en ik snap de keuze om het wel te doen!

 11. Maarten zegt: 29-12-11 om 01:52

  Een mooi jaaroverzicht van (wederom) een roerig jaar. Mooie muzikale ondersteuning.

 12. Manni de Pulator zegt: 29-12-11 om 12:19

  Yep – zag er goed uit!

  @ Brian: wat is dat nou voor redenering? Zegt u zeker ook tegen een mooie vrouw/man wanneer u hem/haar aantrekkelijk vindt dat hij/zij met u mee naar huis mag, maar dan moet zij/hij wèl haar voeten thuislaten want die vind u te groot? Echt hey – wat is nu een jaaroverzicht zonder cultuur?!

 13. Rene van Wingerde zegt: 29-12-11 om 14:15

  Graag de welgemeende complimenten voor het mooi jaaroverzicht. Ik heb er met plezier naar gekeken en geluisterd. Het is mijns inziens geen enkel bezwaar om er enigzins een entertainment gehalte aan mee te geven. Dat voorkomt dat het een beetje de kliekjes van gisteren worden waar niemand meer echt trek van krijgt. Op sommige momenten was het buitengewoon vermakelijk hoe sommige items als ‘dieren’ en ‘het geld op de A2′ in beeld werden gebracht gelardeerd met de leuke ingesproken teksten door Peer Ulijn.
  Ik meende ook te zien dat het item dat op het strand was opgenomen waarschijnlijk niet in de eerste keer ‘er goed op stond’. De voetstappen van Rik stonden al in het zand ;-)
  Hartelijk dank voor het plezierige overzicht!

 14. Ricardo zegt: 30-12-11 om 18:12

  Ik mijd jaaroverzichten zoveel mogelijk, het meeste weet ik nog wel. Maar het overzicht van bekende en onbekende overledenen was verrassend mooi en integer gemaakt. Daar gaan mijn welgemeende complimenten naar uit.

 15. Hein Leversteijn zegt: 31-12-11 om 19:20

  prachtige muziek bij overzicht van die mensen die ons zijn ontvallen. Heeft U de naam van de muziek,

  HL>

 16. Jan van der Velde zegt: 02-01-12 om 00:00

  Vond het jaaroverzicht erg geslaagd. Wie weet welke muziek ze gebruiken voor het overzicht van de overledenen? Mooie muziek!

 17. Rik van de Westelaken zegt: 02-01-12 om 06:08

  @ Hein en Jan: de muziek is spreciaal voor het NOS Jaaroverzicht gecomponeerd door Jorrit Kleijnen en Alexander Reumers. Hun bedrijf heet Paraphrase, website paraphrase.nl.

Geef een reactie

 

  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.