De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

NOS Journaal24: nóg meer live nieuws in 2012

Jeroen Overbeek“Nóg meer live uitzendingen, nog meer onderwerpen die nieuwsgerelateerd zijn, want de 24-uurs nieuws-voorziening heeft toch de toekomst bij de NOS”, vat Arturo Perin, coördinator van het themakanaal Journaal24 zijn toekomstplannen voor 2012 krachtig samen. “Mensen verwachten van de NOS ook dat steeds meer gebeurtenissen live zijn, dat ze rechtstreeks kunnen meekijken.” Hij leest die groeiende behoefte af van staatjes met stijgende kijkcijfers.

Live
“Op het moment dat er iets gebeurt willen mensen dat toch live meemaken.” Met een eenvoudig matrixscherm kan de redactie van Journaal24 de hele wereld voorschakelen. Doorzetten naar uw huiskamer, laptop, tablet of smartphone. Met een muisklik live naar de demonstranten op het Tahrirplein in Egypte, naar Brussel voor de arrivals en statements van regeringsleiders, of naar Tjechië, voor rechtstreekse beelden van het defilé langs de baar van Václav Havel.

Lancering
Nog een ander voorbeeld: veel Nederlanders volgden live de lancering van André Kuipers via Journaal24. Uit cijfers van de NOS blijkt dat de stream van Journaal24 op 21 december tussen 14.00 en 15.00 uur 150.000 bezoekers trok. Dat zijn er veel meer dan op een normale woensdagmiddag.

Wilders
En je schiet er als kijker zeker iets mee op – je steekt er vaak wat van op: “Bijvoorbeeld het proces Wilders. Voor veel mensen was het de eerste keer dat ze zagen hoe een rechtszaak in het echt verliep.” Van de start op 4 oktober 2010 tot de vrijspraak op 23 juni 2011 kon u urenlang, soms dagenlang meekijken in de Amsterdamse rechtszaal. “En daarmee haal je het filter van de journalist er af, mensen kunnen het zelf bekijken”, zegt Perin. En in de NOS Journaals daar omheen voorzagen we u dan natuurlijk van duiding en analyse.

Flexibiliteit
Op Journaal24 zie je niet alleen het laatste nieuws en live gebeurtenissen. Ook rangschikken we onderwerpen uit actualiteitenrubrieken en thematisch nieuws in vaste rubrieken. Denk aan het Wetenschapsjournaal of de rubriek over levensbeschouwelijke issues. Maar de absolute kracht van het themakanaal is de flexibiliteit. Perin: “We kunnen heel snel live gaan, heel snel schakelen. Meer dingen live uitzenden dan de gewone journaals. En ik kan het in mijn eentje doen!” Met dat handige matrixscherm dus.

Tip
Als ik thuis online ben dan heb ik standaard rechtsonder op mijn beeldscherm Journaal24 aanstaan via nos.nl in een klein venstertje. Doe dat ook, zo mis je niks!

Deze video maakte ik samen met Journaal24. Volg daar het laatste nieuws en belangrijke live gebeurtenissen – 24 uur per dag. Ook een vraag over hoe het er achter de schermen aan toe gaat? Mail naar Marilou Kersemaekers van NOS Net. Ik selecteer samen met haar, want ik kan ze natuurlijk niet allemaal alleen beantwoorden…

Ga ook naar mijn eerdere blogs in deze serie:

Wat doet NOS Nieuws met social media? (21-12-11)

Hoe spreek je moeilijke namen uit in het NOS Journaal? (29-11-11)

De Nieuwsacademie: even een tussenstand (2) (21-11-11)

NOS informatiespecialisten gaan net een stap verder… (13-11-11)

Blurren of niet blurren? (04-11-11)

De Nieuwsacademie: even een tussenstand (1) (26-10-11)

De Producer: regelen en op de kosten letten (19-10-11)

De opening van het Journaal: hoe kies je die? (13-10-11)

De Regisseur: vormgeven en uitzenden (05-10-11)

NOS Net: word nu nieuwspartner! (27-09-11)

De Ideeënfabriek: jongeren brainstormen bij de NOS (20-09-11)

Economisch nieuws: uitleggen en thuisbrengen (13-09-11)

Laatste Nieuws: afwegen en updaten (06-09-11)

Extra NOS Journaals: vooral improviseren geblazen (31-08-11)

Tags: , , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “NOS Journaal24: nóg meer live nieuws in 2012”

 1. John van Dokkumburg zegt: 30-12-11 om 12:38

  Live gaan is meer een uitdaging denk ik, ja , live kan een nood situatie helpen verhelderen, en derden / ervarings deskundigen oproepen, maar kan ook vertroebelen wanneer de situatie anders is dan in eerste instantie werd aangenomen , stap niet in elk actueel feitje, schandaaltje . Ik denk juist dat verhelderen / algemeen nut (waar je dus nog iets mee kunt) de voorkeur moet hebben . Verder is het anonieme bestaan mij best genoeg waard … , dus het non nieuws materiaal met zgn prangende vragen aan mensen zoals , wat vind u hiervan .. hoe kon dit gebeuren .. hoeveel gaat dit de buurt kosten .. dat mag best wat bescheidender .

  Verder zijn er natuurlijk gekke mensen die heel graag live op de tv willen … denk goed na is mijn klemmend betoog . U begrijpt , misbruik hiermee is héél gemakkelijk .. ja ik begin het ineens koud te krijgen , dus – wat zien we hiervan de mogelijke gevolgen ?

 2. Ron van Dooren zegt: 30-12-11 om 21:01

  Het lijkt me vooral heel belangrijk je af te vragen wanneer je live gaat en om welke reden. De reden zou moeten zijn dat nieuws zo belangrijk is dat mensen er direct van op de hoogte moeten zijn. Dat is maar zelden het geval. In de praktijk zal er, vrees ik, vaak live gegaan worden om de concurrentie voor te zijn. Steeds vaker zal kleiner nieuws een opwaardering krijgen door het live te gaan brengen. Of de nieuwsconsument gebaat is bij een dergelijke nieuwsinflate vraag ik me af.

Geef een reactie

 

  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.