De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De Hoofddoek

Voor wie de staatsbezoeken aan de Verenigde Arabische Emiraten en Oman maar een klein beetje volgde, leek het vooral te gaan om de hoofddoek die de koningin droeg in de moskeeën van Abu Dhabi en Muscat. Voor ons, die erbij waren, was het een onderdeel, maar wel een onderdeel dat vooral de eerste en de laatste dag het werk dicteerde.

Terwijl het staatsbezoek gewoon doorging kwamen vanuit Hilversum de telefoontjes. De beelden werden doorgestuurd, er werd een gesprek met minister Rosenthal gepland en er kwam de vraag of ik een gesprek kon doen over De Hoofddoek. Waar konden we dat doen? Hoe laat? Wat gaan we bespreken? En zo zit je dan ineens in een taxi op weg naar Abu Dhabi TV.

We werden zeer hartelijk ontvangen in een studio zoals je die bij ons in de jaren 80 zag, maar de verbinding met Nederland kwam prima tot stand. Zo kon ik vertellen in de uitzending vertellen dat alle vrouwen in de moskee een abaya aan moeten doen en een hoofddoek op, ikzelf ook. Rosenthal verklaarde dat het heel normaal is dat je je aanpast aan de gebruiken.

Lente doorgedrongen
Maar de hele dag speelde vooral door mijn hoofd: is dit nou het belangrijkste aan deze staatsbezoeken? Nee, natuurlijk. De bezoeken waren duidelijk neergezet als belangrijk voor de Nederlandse economie. De hele week kwamen we blije ondernemers tegen; blij met de extra deuren die opengingen door dit koninklijke bezoek. Tegelijkertijd kwam zeer regelmatig de kwestie van de mensenrechten aan de orde: kun je zaken doen met deze landen als je weet dat er wel het een en ander op aan te merken is?

De Nederlandse delegaties concludeerden dat er zowel in de VAE als in Oman opmerkelijke openheid is over de noodzaak om te veranderen. Ook hier is de Arabische Lente doorgedrongen. Bemoedigend was volgens menigeen dat vooral vrouwen een ontwikkeling lijken door te maken. Sterker nog: in Abu Dhabi is tweederde van de studenten vrouw en 70 procent van de nieuwe werknemers ook. Juist de jongens lijken achter te blijven, mede doordat dit gebied in een kleine 50 jaar van straatarm naar schathemeltjerijk evolueerde. Er groeide een generatie op die niet hoefde te werken. Dat het zo niet door kan gaan, is de leiders van het land inmiddels ook duidelijk. Ook het milieu komt steeds vaker op de agenda: vervuiling, verspilling van water, alternatieve energiebronnen.

Nieuwswaardig
Interessante thema’s genoeg dus, maar toch ging het op de laatste dag weer over De Hoofddoek. Aan het eind van staatsbezoeken staat er altijd een persgesprek gepland. Camera’s en geluidsapparatuur mogen daar niet bij, maar de journalisten in het gezelschap kunnen vragen stellen aan koningin, prins en prinses. Die vragen moeten een dag van tevoren worden ingeleverd, zodat er nog met Den Haag kan worden overlegd over de antwoorden. De ministeriële verantwoordelijkheid geldt immers altijd.

Deze keer was ik in dubio: moest ik gezien mijn eigen vraagtekens bij de aandacht die de hoofddoek al had gekregen, er nu weer op terugkomen? Uiteindelijk was het antwoord ‘ja’. Ik betwijfelde of de koningin er inhoudelijk op in zou gaan, maar we moesten het in ieder geval proberen. En dat ík die vragen zou stellen was me ook duidelijk: als vrouw had ik er immers ook zelf rondgelopen met hoofddoek en abaya.

De uitkomst was verrassend. De koningin zei luid en duidelijk dat de hoofddoek in deze twee landen niet symbool staat voor de onderdrukking van vrouwen. Echt onzin, ze had hier vele sterke vrouwen gesproken die juist een grote rol spelen in de veranderingen die nodig zijn. Daarmee was het persgeprek werkelijk nieuwswaardig geworden: de koningin had met toestemming van premier Rutte rechtstreeks gereageerd op kritiek van Geert Wilders. Dat daarop ook weer reacties zouden komen, was ook duidelijk. De Hoofddoek blijft nog wel even in het nieuws.

Tags: , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


24 reacties op “De Hoofddoek”

 1. Dan zegt: 13-01-12 om 20:39

  Ik vind de reactie van de MP op de uitspraak van Wilders weer uiterst lauw en laconiek. Niet een MP waardig.
  Laten we zeggen dat een niet coalitiepartner dit zo had becommentarieerd dan was er vast een stevigere reactie op gekomen.
  De MP is wat mij betreft een slappeling.

 2. kritische reiziger zegt: 13-01-12 om 22:33

  Ondanks allerlei rookgordijnen worden vrouwen in de VAE gewoon gediscrimineerd. Men heeft hier wel meer gewoontes welke wij dienen te veroordelen.Onze koningin moet na haar staatsbezoek maar eens op bezoek gaan bij een meisje in Brussel, dat zich wegens een aanstaand gedwongen huwelijk in brand heeft gestoken.
  Een ieder kan begrijpen waar de achtergrond van de familie van dit meisje origineert. Lippendienst en begrip verlenen aan deze repressieve staten, om welke reden dan ook, misstaat een ieder, ook onze koningin.

 3. Marijke zegt: 13-01-12 om 22:40

  De PVV predikt dat buitenlanders zich moeten aanpassen aan de Nederlandse cultuur. Blijkbaar een eenrichtingsstraatje….
  Blij dat HMG slimmer is…..voor zover we dat nog niet wisten….

 4. Marcel zegt: 13-01-12 om 22:47

  Mensen zijn geen prinsen of prinsessen, koninklijk bloed bestaat niet en geerfde titels moeten afgeschaft worden. Iedereen is gelijk dus iedereen moet in theorie staatshoofd kunnen worden. Dit is schandalige reportage want er wordt impliciet gesuggereerd dat zij met geerfde titels beter zijn dan mensen zonder.

 5. Johannes de Silentio zegt: 13-01-12 om 23:18

  De doek die onze Majesteit droeg was geen hoofddoek, maar een hoedendoek. Deze diende ter bescherming van haar hoed tegen inwerking door het sterke zonlicht in Oman en ook tegen mogelijk vallende poep van vogels die zich veelal blijken op te houden in de omaanse moskeeen. De hoed is van Nederlandse makelij en Beatrix zal deze hoed,die van grote symbolische waarde is voor de Nederlandse monarchie en cultuur, zelfs in een moskee niet afdoen. Vandaar de keuze voor de doekbescherming.

 6. Bas zegt: 14-01-12 om 10:58

  Precies zoals Marijke aangeeft – wanneer je bijvoorbeeld in de VAE bent, moet je je aanpassen, net als wij van vreemdelingen hier verwachten.

  Wil je dat niet, en dat kan ik mij best voorstellen, dan moet je niet naar de VAE – of welk land dan ook – toegaan

  Onze cultuur is niet superieur aan die van Oman, het is de onze, en dus voelen we ons er beter bij

  Kom je naar ons, dan moet je ons respecteren, gaan wij naar daar, dan zijn wij het die hen moeten respecteren.

 7. Bart zegt: 15-01-12 om 13:24

  De politieke discussie over de hoofddoek, inmiddels de enige productiviteit welke uit dit kabinet is voortgekomen.

  Waar zo’n klein land toch zo groot in kan zijn !

  Verder zijn er in de wereld een veelheid van culturele verschillen, en dat is maar goed ook,

 8. Ricardo zegt: 15-01-12 om 16:52

  Ach ja, de hoofddoekjes. Gaaap.. Wat mij meer opviel was dat Rutte het politieke ‘dynamiet’ in het Nederland van nu blijkbaar weer niet snel zag. Gegeven vorige ervaringen met zijn coalitiepartner PVV t.o.v. de koningin had hij ditmaal eerder moeten reageren. Zodat ook Beatrix minder of geen behoefte had gevoeld om dit zelf te doen en zij zichzelf niet zo in politiek vaarwater had hoeven te begeven. De losse en makkelijke stijl van Rutte heeft ook nadelen.

 9. Bart zegt: 15-01-12 om 17:56

  De beroering bij PVV en politiek Den Haag over een hoofddoek of hoeddoek geeft de indruk dat dit de enige inspanning is die geleverd word door dit kabinet,

  Er zijn gelukkig vele verschillende culturen in de wereld, voor traditionele hoofddoekjes in Nederland zie de folkore in Volendam, Urk , Zeeuws Meisje en Frau Antje.
  En ook de Polygoon journaal beelden ( zwart wit ) van vrouwen in Nederland 60er jaren te fiets , met jawel een hoofddoekje

  Daar behoefde dus ook geen k…pv…ntax voor betaald te worden
  Alaaf !

 10. Bernard Visser zegt: 15-01-12 om 23:34

  Onze Koningin heeft gewoon dat gedaan wat wij ook van nieuwkomers verwachten: Respect tonen. Niets mis mee.

 11. Jan zegt: 16-01-12 om 03:24

  Wanneer koningin Juliana in dezelfde moskee geen hoofddoek en handschoenen aantrekt, gewoon rondloopt in haar normale kloffie, dan vraag ik me af wat er dan veranderd is dat de huidige koningin ineens wel volledig bedekt naar binnen is gegaan ?
  Het volledig bedekken is slechts een onderdeel van de regels welke door mannen voor vrouwen zijn opgesteld. De vrouwen hebben hierin geen vrijheid om te kiezen.
  Ik weet dat we dan weer in de discussie van ‘vrijheid van godsdienst’ en ‘verbod op discriminatie’ gaan terecht komen, maar voor mij is duidelijk dat discriminatie op basis van het geloof niet toegestaan mag worden.
  Willen wij de islamitische landen wat bijbrengen op het gebied van mensenrechten en niet discrimineren, dan zou het handig zijn wanneer hoogwaardigheids bekleders een consequent beleid uitdragen.
  Jezelf bedekken omwille van orders voor de industrie klinkt wel aardig, maar zou niet moeten kunnen.
  Handiger was het geweest wanneer Beatrix gewoon had aangegeven deze moskee niet te willen bezoeken. Dan was iedere controverse simpelweg voorkomen.
  Het afdoen als ‘zo is het land’ gaat bij mij niet op.

 12. blue zegt: 16-01-12 om 13:38

  ik zit naar nos de koniging in oman te kijken . ik kom uit baghdad since who u are and where u come from is now very important in this world . ik vind het een heel leuk gebeurtenis de koniging zag er prachtig uit net als altijd en ik vind haar mooi met of zonder de hoofdoek . and im proud about the ppl in oman because they did a very nice and respectful welcome . en ik vind het ook een heel slim stap eigenlijk . nederland moet eigen pad volgen en niet met de andere landen mee gaan want de andere landen zijn hun eigen graf aan het graven nu. en ik hoop dat nederland toch een beetje slimmer is dan de andere after all we zijn maar een klein landje op het water and we still are one of the survivers

 13. blue zegt: 16-01-12 om 13:47

  en ik weet eigenlijk niet waarom mensen zich druk maaken om problemen die niks betekenen tegen over de problemen die we hebben binnen het land. maak zorgen om de jongeren maak zorgen om de jonge mannen die we nog hebbe die de land moeten beschermen als er iets gebeurt denk aan de bejaarde denk aan de babies and kindren . zorg voor je problemen eerst. je moet niet problemen tovoegen je moet ze minder maaken . dat hoofdoek gedoe is zo teleurstellend . ik bedoel als je naar india op bezoek gaat daar en ze vragen je om je schoenen uit te trekken voor de deur dan doe je dat uit respect toch . its so simple so simple stop being childish we have other important things to worry about

 14. M.schaepman zegt: 16-01-12 om 22:20

  Waarom deed Beatrix een abaya aan, met zwarte handschoenen? Dat is de dracht die strenge islamisten aan vrouwen opleggen. Heel erg dat de koningin dat deed. Een hoofddoekje, soit, maar die vrouwvernederende dracht had ze absoluut niet moeten doen.

 15. peter zegt: 17-01-12 om 13:07

  als genderdysforie in dit land bespreekbaar en geaccepteerd is, moeten we al totaal niet zeuren over hoefddoeken of burkas.
  nederland op zijn smalst

 16. Bas zegt: 17-01-12 om 21:14

  Voor wie, net als ik, niet weet wat de genderdysforie is die Peter noemde, volgens de Wikipedia is het een geslachtsidentiteitsstoornis

  Dus een jongetje dat zich niet mannelijk genoeg gedraagt.

  Peter, ik snap niet wat een geslachtsidentiteitsstoornis te maken heeft met hoofddoeken

  Mensen met een dergelijke stoornis – als het al een stoornis is, ik denk dat een vrouw die man wilt zijn eerder iemand is die steun en sympathie verdiend dan een ‘therapie’ om haar in een vrouwelijke rol te drukken – hebben niets te maken met vrouwendiscriminatie door religieuze bewegingen

  Zelfs wie van mening is dat die religieuze bewegingen vrouwen niet discrimineren, zelfs van die mensen kan ik mij niet voorstellen hoe ze dit met elkaar in verbinding kunnen brengen.

  Of het moet zijn dat ze het een als een grotere zonde zien dan het ander. Maar dan kan je alles wel op ene hoopje gooien

 17. peter zegt: 18-01-12 om 11:39

  laten we ons druk maken over het welzijn van kindertjes in afrika in plaats van mode of cultuurverschijnselen.
  gezeur over hoofddoekjes is inderdaad net zo irrelevant als genderdysforie,alleen daar hoor je minder over of is niet interessant voor discussie, dus ik gebruikte dit woord als trigger.
  mijn moeder droeg vroeger ook hoofddoekjes en nooit broeken, als iemand zich wil verbouwen moet hij/zij/het dan maar doen.
  maar het belangrijkste is dat we met 7 miljard mensen moeten samenwerken en elkaar helpen om deze wereld leefbaar te houden.
  al die hokjestyperingen houden de menselijke geest klein en houden ons primitief en verblind.
  we hebben geen tijd om ons druk te maken om futiliteiten,onze wereld gaat naar de klote door incapabele bestuurders met speerpunten als hoofdoekjes,eigen cultuur bewaken,economie beschermen,winst maken,provincie,stadje,kernenergie,landje,europa,atoomprut,euro.
  geen tijd voor deze onzin,dit houdt ons klein.
  de mensheid moet als 1 gaan samenwerken om de troep op te ruimen en een nieuwe weg inslaan.
  schaf beurzen en geld af, verbouw lege flats om voor kweken van voedsel, lekker dichtbij in de stad en behoud de natuur, volop te eten voor iedereen.
  4 procent van al het water op deze aarde is geschikt als drinkwater voor al het leven, toch hoort dit voldoende te zijn, maar we moeten het niet verspillen voor de industrie,denk aan koelingswater van centrales.dat kan je niet meer drinken.
  in de huidige wereldeconomie houd je altijd winnaars en verliezers.de gedachte je sterke positie krampachtig proberen te bewaren, wetende dat kindjes in afrika doodgaan, getuigt van absoluut egoisme en zieke geest.
  de financiele toppertjes hebben centjes verloren met de huizenmarkt, deze tegenvaller willen ze direct terugverdienen door aandelen op te kopen van olie en voedsel,direct gevolg is dan 200 miljoen mensen direct in armoede en hongersnood door hogere prijzen.
  ik vind dit een absurde en onwenselijke situatie en dat moeten alle regeringen maar eens een keer snappen,velen hebben teveel hun best gedaan op school en zijn eigenlijk dommer geworden door tunnelvisie.
  hoofddoekjes kunnen onderdrukken maar ook gewoon mooi zijn.
  als we onderdrukking kwijtraken,kunnen hoofddoekjes geen issue meer zijn.
  succes met deze wereld.
  later.

 18. De Kadt zegt: 18-01-12 om 15:48

  Even ter lering en nuancering van de eenzijdige hoofddoekjes “discussie”:

  http://www.elsevier.nl/web/Opi.....ocatie.htm

 19. AL W zegt: 19-01-12 om 01:05

  @ Blue, ik wil u allereerst Dank zeggen voor de begrijpende toon en uitleg in uw boodschappen, gelukkig hebben wij hier nog mensen die werkelijk de kern van het hedendaagse probleem snappen. Laten we niet vergeten dat we tot onze NEK diep in de troubles zitten, met de instortende Globale economie, het klimaat, het groeiend aantal aardbewoners, de voedsel, water en grondstoffen voorziening, falende politici en de in en in corrupte leiders.
  HM maakte een terecht gebaar en haar repliek tijdens het persinterview op de laatste dag van het bezoek aan Oman was MEER dan terecht!

  En wij maken ons druk over het feit dat ons Staatshoofd zich aanpast aan de lokale mores?? NLD GET ALIVE!!!

 20. Dan zegt: 21-01-12 om 15:17

  Als echte Hollander hoor je nou eenmaal in je korte broek en blote tatoo bast een Italiaanse of Grieks Orthodoxe kerk te bezoeken met blik bier en sigaret in de hand. Als Hollander is het ook gewoon om de Taj Mahal te gaan Swaffelen, om hoofddoekjes van vrouwen hun hoofd te trekken en moslim meisjes te bespugen. Om in de derde wereld Indonesie, Brazilie, Egypte en Thailand kinderen te gaan neuken.
  Nee bij zo’n volk past (het gedrag van) onze koningin allerminst!

 21. John zegt: 15-02-12 om 01:13

  @peter Ja genderdyseuforie bedoel je ik snap jou wel.

  Het lijkt erop of men over deutroux spreekt en niet verder komt dan
  een diepe discussie over de schoenen die hij aanhad.
  Durft niemand meer te zeggen dat die verschrikkelijke familie niet meer ons hoeft te vertegenwoordigen ? De niet te schatten rijkdommen en macht die niet van deze tijd zijn.
  Die aandelen van de shell die het koningshuis heeft en zo veel winst maakte onlangs nog.
  En wel de vieze olie troep in Afrika gewoon laten liggen waar mensen aan sterven.

  Weest niet bevreesd……..als wij eisen dat ze weg gaan doen ze dat heus wel.
  Naar Oman misschien ? En wij een volksrepubliek……Zonder wilders als het even kan.

  johnvanprooijen7@gmail.com

 22. Max zegt: 08-03-12 om 21:53

  Hoofddoek religieus symbool? Neen!In de Koran staat maar een passage over de hoofddoek. Deze luidt:En zij moeten sluiers over hun boezem drage en hun sieraad niet openlijk tonen, behalve aan hun echtgenoten. (Koran 24:31) Ik ben geen Korangeleerde, maar naar mijn mening zegt deze passage niets over het bedekken van het hoofdhaar, maar alleen iets over het bedekken van de borsten en het geslachtsdeel. Dit zou betekenen dat het bedekken van het hoofdhaar niet verplicht is.Islamieten in aparte uniform binnen de Nederlandse gemeentehuizen, ministeries, scholen:dit soort ontwikkelingen leveren ons geen voordeel, maar ellende, zoals we zien uiteindelijk in al de moslimlanden, al 1400 jaar.De laatste decennia zien we dat in diverse islamitische landen de rechten van vrouwen steeds verder ingeperkt worden waarbij de kledingvoorschriften een belangrijke rol spelen. Het is daarom belangrijk dat wij in Europa ons meer inspannen om de rechten van vrouwen beter te garanderen. Juist een verbod op het dragen van een hoofddoek hoort daar zeker ook bij omdat we hiermee duidelijk maken dat wij in Europa niet opzij gaan voor onze normen en waarden van 1400 jaar geleden waarbij vrouwen bij de woestijnvolkeren als vee werden behandeld.……..  

 23. e.veldhuizen zegt: 11-05-12 om 22:17

  hmmm… die hoofddoekjes he, spannend man.

 24. ze zijn verschillende vormen van hoofddoeken, van zijde, en van woorden en gebaren. ik zal zeggen dat ik heb ook eentje want niemand reagert aan mijn “targeted individual” verhaal, maak niet uit dat het gebeurt in Amsterdam en gaat over mensen rechten schendingen.

  je hebt ermetisme in allee samenlevingen, niet alleen in muslim wereld.

Geef een reactie

 

  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.