De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Correspondent Lucas Waagmeester: Met een frisse blik verhalen vertellen

Jeroen OverbeekLucas Waagmeester is de multimediale correspondent van de NOS in de regio India-Pakistan-Afghanistan-Sri Lanka. Afghanistan omdat we daar als Nederland zelf actief zijn, en ook omdat daar één van de grootste conflicten in de wereld speelt. Vaak ook in het grensgebied met Pakistan. Dat wil de NOS van dichtbij blijven volgen. We zijn weliswaar een klein land, maar we vinden het belangrijk dat we een eigen blik op de wereld hebben. Dat we dat soort conflicten door onze eigen ogen zien en analyseren wat daar gebeurt. “En niet alleen door de ogen van CNN of Reuters of de andere grote persagentschappen”, licht Lucas toe.

Mumbai
Hij was een aantal jaren NOS-correspondent in Zuid-Afrika – maakte daar onder andere mooie reportages over het WK en vloog bijvoorbeeld met een camera over het (voormalige) kroonprinselijk vakantiehuis in Mozambique.
Hij is sinds een tijdje onze man in Mumbai, India en zijn verslagen staan ook op nos.nl. Hij maakte bijvoorbeeld deze lange reportage over een volledig resistente tuberculose-bacterie die in de miljoenenstad opdook.
Lucas was even in Nederland en maakte graag tijd voor een gesprek.

Groei-economie
“India”, zegt Waagmeester,” is één van de grote groei-economieën in de wereld. Nederland is voor een groot deel afhankelijk van export, dus een grote economie in Azië is voor ons van levensbelang. Daarom willen wij van dichtbij zien hoe die economie zich ontwikkelt, wat de behoeftes zijn, welke rol Nederland speelt in die economie.”

Waarom heeft hij zich gevestigd in Mumbai? “Mumbai is het economische, financiële hart van het land. Het is een beetje het Rotterdam van India, zou je kunnen zeggen. En, Mumbai is ook een stad die op meerdere terreinen echt bruist. Alle scenes zijn er vertegenwoordigd.”

Daarom wilde hij graag vanuit Zuid-Afrika naar standplaats Mumbai: “Je zou het een beetje het New York van Azië kunnen noemen. Misschien is voor het Nederlandse publiek het politieke verhaal iets minder belangrijk dan het economische. Wij willen toch vooral horen en zien over die boomende economie, die langzaam ontwaakt uit z’n bittere armoede. Langzaam begint daar een middenklasse te ontstaan. En dat gebeurt vooral in steden als Mumbai. Meer dan in de hoofdstad Delhi.”

Roulatie
Waagmeester legt uit waarom de NOS soms correspondenten rouleert. “De manier waarop we naar correspondenten kijken is de laatste jaren wat veranderd. Een correspondent was vooral altijd een deskundige over z’n land of gebied. Maar een correspondent is meer een verhalenverteller geworden. We willen vooral mensen die zich dat snel eigen kunnen maken, en heel goed een verhaal kunnen vertellen. Een correspondent is iets minder een analist geworden voor de camera, en meer een reportagemaker, een verhalenverteller.” Hij weet waar hij over spreekt. Lucas begon zelf met een leeg kantoortje in Mumbai zonder fatsoenlijke internetaansluiting. Hij regelde – met veel geduld – alle noodzakelijke infrastructuur en bouwde zijn netwerk van contacten en bronnen op. En hij bouwt gestaag door.

Frisse blik
Hij vervolgt: “Dat is dus een ander type mensen, en dan heb je dus ook een andere roulatiesnelheid. Vroeger was het juist mooi als een correspondent vijftien of twintig jaar ergens zat, dan was het echt een deskundige. Nu vinden we het juist een voordeel als iemand fris ergens komt en met een frisse blik, net zo’n frisse blik als de kijker thuis, zo’n land bekijkt en dan het verhaal mooi kan vertellen.”

Verwondering
“Dat is nú de filosofie”, glimlacht Waagmeester, “dat kan allemaal wel weer veranderen. Nu is het gevoel dat de kijker ook wel voelt dat een verslaggever het op een gegeven moment wel zo’n beetje heeft gezien. En dan is het juist mooi dat je dan iemand uit een andere regio pakt en daar fris neerzet. En weer vanuit zijn verwondering opnieuw in zo’n regio verhalen gaat maken. Zo werken we nu, maar het zou best kunnen dat we er over tien jaar weer anders over denken.”

Deze video maakte ik samen met Journaal24. Volg daar het laatste nieuws en belangrijke live gebeurtenissen – 24 uur per dag. Ook een vraag over hoe het er achter de schermen aan toe gaat? Mail naar Marilou Kersemaekers van NOS Net. Ik selecteer samen met haar, want ik kan ze natuurlijk niet allemaal alleen beantwoorden…

Ga ook naar mijn eerdere blogs in deze serie:

Interactief inzicht in uw pensioen (20-01-12)

Buitenlandse quotes: soms parafraseren en puzzelen (10-01-12)

NOS Journaal24: nóg meer live nieuws in 2012 (29-12-11)

Wat doet NOS Nieuws met social media? (21-12-11)

Hoe spreek je moeilijke namen uit in het NOS Journaal? (29-11-11)

De Nieuwsacademie: even een tussenstand (2) (21-11-11)

NOS informatiespecialisten gaan net een stap verder… (13-11-11)

Blurren of niet blurren? (04-11-11)

De Nieuwsacademie: even een tussenstand (1) (26-10-11)

De Producer: regelen en op de kosten letten (19-10-11)

De opening van het Journaal: hoe kies je die? (13-10-11)

De Regisseur: vormgeven en uitzenden (05-10-11)

NOS Net: word nu nieuwspartner! (27-09-11)

De Ideeënfabriek: jongeren brainstormen bij de NOS (20-09-11)

Economisch nieuws: uitleggen en thuisbrengen (13-09-11)

Laatste Nieuws: afwegen en updaten (06-09-11)

Extra NOS Journaals: vooral improviseren geblazen (31-08-11)

Tags: , , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Correspondent Lucas Waagmeester: Met een frisse blik verhalen vertellen”

 1. Gerrie zegt: 31-01-12 om 17:29

  mooi en leerzaam blog! lees ze elke keer weer met plezier.

 2. Dan zegt: 31-01-12 om 20:41

  Kan Lucas Waagmeester mij uitleggen waarom de moord op een Afghaanse vrouw door haar echtgenoot vanwege de geboorte van een dochter wel nieuwswaardig is en er niet of nauwelijks wordt bericht over de vele doden door de militaire acties van de NAVO in dat land?

  Waarom horen wij niets over de achtergrond van de reden van de aanwezigheid van de VS en NAVO in Afghanistan?

  Waarom weet hier niemand dat Karzai een Unocal consultant was? Unocal die aandelen heeft in CENTGAS een consortium dat sinds 1996 de mogelijkheid van een gas en oliepijpleiding vanuit Turkmenistan via Afghanistan naar de kust van Pakistan wilde aanleggen.
  In Turkmenistan e.o. liggen de grootste gas en olievoorraden ter wereld.
  Daar zouden de media eens aandacht aan moeten schenken in plaats van Telegraafberichtjes plaatsen die het voor de oppervlakkige lezer acceptabel moeten maken dat de NAVO daar de boel gewelddadig onder controle probeert te brengen.

Geef een reactie

 

  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.