De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

NOS On Tour: brengen en halen

Jeroen OverbeekDe NOS trekt iedere maand het land in. Professionals – presentatoren, verslaggevers en redacteuren – maken samen met leerlingen van middelbare scholen nieuwsitems voor internet, televisie of radio. 15-, 16- en 17-jarigen van vmbo, havo, vwo en gymnasia in allerlei plaatsen in Nederland. “NOS On Tour is de paraplu waaronder de nieuwseducatieprojecten hangen van de NOS,” vertelt Willeke Eichhorn, Coördinator NOS on Tour en Stages NOS Nieuws, “en dat zijn vooral projecten met jongeren. Er komen groepen jongeren hier naar toe, naar onze Nieuwsvloer in Hilversum, maar we gaan ook het land in naar de scholen. Dan doen we daar met een aantal NOS-collega’s eigenlijk precies wat we hier in Hilversum op de Nieuwsvloer doen: we maken video-items met ze, een hele radio-uitzending met alles er op en er aan, en we schrijven internetverhalen met de jongeren.”

Brengen
“We hebben twee belangrijke redenen daarvoor. We brengen iets op die scholen, maar we halen er ook iets.” Eichhorn verduidelijkt: “We hopen dat leerlingen aan het eind van zo’n dag anders naar het journaal kijken. Dat we ze wat nieuwswijzer hebben gemaakt. En dat worden ze doordat ze tegen dezelfde keuzes aanlopen waar wij tegen aanlopen, journalistieke dilemma’s voorgelegd krijgen. Maar we leren ze ook technische dingen als het bedienen van een camera.” Zodat ze zelf hun eigen onderwerp kunnen draaien.

Belevingswereld
Ik heb zelf al vijf jaar het genoegen om eens in de paar weken mee te mogen on tour. Met Willeke, andere collega’s en stagieres zijn we in alle uithoeken geweest. Het is erg leuk om met vijf of zes jonge collega’s-in-de-dop in één schooldag een basic nieuwsvideo in elkaar te zetten. Eerst een heuse redactievergadering, waarin ik de rollen verdeel en we samen een onderwerp bedenken. Wie wil eindredacteur zijn? Wie producer, cameraman/vrouw, verslaggever? Ze worden altijd bloedserieus als ze in hun rol kruipen. Ik stuur de eindredacteur het liefst zo bij dat hij of zij de club uiteindelijk een onderwerp laat kiezen dat dicht bij hen zelf ligt – aansluit bij hun belevingswereld. Bij voorkeur een issue dat zich op of rond de school afspeelt. Dat is niet alleen buitengewoon praktisch, maar het geeft ook een mooi inzicht in hoe zij tegen nieuwsgaring en verwerking aankijken, wat ze denken als ze nieuws dat hen raakt lezen, horen, zien en dus zelf maken.

Sharen
Tussendoor geef ik tips, leg enkele journalistieke wetmatigheden uit, en plaats ze in situaties waarin ze zelf keuzes moeten maken. Ik leer daar veel van. Hoe jongeren tegen het nieuws aankijken, hoe ze tegen ons aankijken, wat wij anders zouden moeten doen. Jongeren komen heel vaak met ongeveer dezelfde opmerkingen die andere mensen soms ook over de NOS maken als ik op straat loop of ergens uiteten ben. “Veel kort nieuws graag, maar af en toe wel echte verdieping waar je wat van opsteekt en over kan nadenken.” “Minder talking heads.” “We halen alle nieuws van internet, en sharen en liken nieuwsvideo’s.”

Succesvol
Meestal hebben we aan het eind van de middag het onderwerp af, gaat de video klassikaal in premiere en worden enthousiast en verhit de eerste ervaringen in de journalistiek uitgewisseld. Af en toe loopt een journalist van een krant mee en steevast zijn die positief over het succesvolle concept.

Halen
“We halen op scholen feedback op onze uitzendingen. Hoe vinden ze dat we het doen? Begrijpen ze wel alles wat we doen? Wat missen ze, aan onderwerpen bijvoorbeeld, in de vorm? En we leren daar wat er leeft onder jongeren. Maar het is ook de plek waar we bijvoorbeeld ontdekken dat ze veel minder op Hyves zitten, maar naar Facebook gaan. Dat ze veel jonger gaan twitteren. En dat is belangrijk,” vindt Eichhorn, “want bij de NOS krijgen we ook steeds meer nieuws via de social media en we verspreiden het nieuws ook via sociale media en dan is het goed om te weten hoe jongeren die gebruiken.”

Deze video werd gedraaid door twee talentvolle stagiaires:

Deze video maakte ik samen met Journaal24. Volg daar het laatste nieuws en belangrijke live gebeurtenissen – 24 uur per dag. Ook een vraag over hoe het er achter de schermen aan toe gaat? Mail naar Marilou Kersemaekers van NOS Net. Ik selecteer samen met haar, want ik kan ze natuurlijk niet allemaal alleen beantwoorden…

Ga ook naar mijn eerdere blogs in deze serie:

NOS 24 Uur: Altijd en overal sneller op internet (14-02-12)

Correspondent Lucas Waagmeester: Met een frisse blik verhalen vertellen (30-01-12)

Interactief inzicht in uw pensioen (20-01-12)

Buitenlandse quotes: soms parafraseren en puzzelen (10-01-12)

NOS Journaal24: nóg meer live nieuws in 2012 (29-12-11)

Wat doet NOS Nieuws met social media? (21-12-11)

Hoe spreek je moeilijke namen uit in het NOS Journaal? (29-11-11)

De Nieuwsacademie: even een tussenstand (2) (21-11-11)

NOS informatiespecialisten gaan net een stap verder… (13-11-11)

Blurren of niet blurren? (04-11-11)

De Nieuwsacademie: even een tussenstand (1) (26-10-11)

De Producer: regelen en op de kosten letten (19-10-11)

De opening van het Journaal: hoe kies je die? (13-10-11)

De Regisseur: vormgeven en uitzenden (05-10-11)

NOS Net: word nu nieuwspartner! (27-09-11)

De Ideeënfabriek: jongeren brainstormen bij de NOS (20-09-11)

Economisch nieuws: uitleggen en thuisbrengen (13-09-11)

Laatste Nieuws: afwegen en updaten (06-09-11)

Extra NOS Journaals: vooral improviseren geblazen (31-08-11)

Tags: , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “NOS On Tour: brengen en halen”

 1. Ted Bark zegt: 05-04-12 om 22:42

  Beste Jeroen Overbeek,

  Ik ben op zoek naar informatie over wat je moet doen om nieuwslezer bij de radio te worden. Kan je mij hierover adviseren?

  Met vriendelijke groet
  Ted Bark

Geef een reactie

 

  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.