De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

NOS Weer: hoe maak je een verwachting?

Jeroen Overbeek“Ik begin met naar buiten kijken, wat is de situatie bij mij hier voor de deur, zal ik maar zeggen. Maar daar kan ik natuurlijk niet alles zien, want we zitten in Hilversum, dus da’s heel beperkt.” Weervrouw Willemijn Hoebert legt uit hoe zij een weersverwachting maakt. Ze start met het raadplegen van sites die professionele weerdata aanleveren, bijvoorbeeld die van het KNMI. Zo krijgt ze snel inzicht in de actuele situatie. Wat is de temperatuur op dit moment overal? Hoe zit het met de spreiding – is het in het noorden warm, in het zuiden koud? Waar komt de wind vandaan en met welke snelheid? Dat wil ze eerst voor zichzelf op een rijtje hebben. Satellietbeelden zijn daarbij onmisbaar, want daaraan kan Willemijn zien of er nog meer wolkenvelden aankomen. Is er dus regen in aantocht, of misschien wel sneeuw?

Modelverwachting
“Als ik me helemaal heb ingewerkt in die actuele situatie dan ga ik naar de modelverwachtingen. Dan kijk ik vooruit naar wat er de komende 24 uur en nog verder gaat gebeuren. We gebruiken daarvoor meerdere modellen. Eén ervan is het GFS-model, een heel groot Amerikaans model met een redelijk hoge resolutie op het scherm. Maar ik vergelijk het ook altijd met de actuele situatie.” Stel dat er op dat moment net een regenband over het zuiden van Nederland ligt, dan checkt Willemijn zeker de regenradar om te kijken of het inderdaad klopt met de aangeleverde modellen. Of die de actuele weersituatie betrouwbaar weergeven.

Met de hand
“Ik maak voor mezelf een overzicht. Dat vind ik heel prettig werken. Ik print de kaart van Nederland uit en daar zet ik met de hand de temperatuur op voor de komende nacht, plus een weersymbool en de winsnelheid plus richting. Ik maak ook een kaart voor morgen overdag en een overzicht voor de dagen daarna. Uiteindelijk heb ik dan voor mezelf een kort maar krachtig overzicht van wat er de komende uren en dagen allemaal staat te gebeuren.”

Presentatiesysteem
Daarna zet Willemijn die data in het presentatiesysteem. Dat is een computerprogramma dat ze ook tijdens de televisieuitzendingen gebruikt, Weatherscape heet het. “Standaard staan er al data – temperaturen, wolken en zonnetjes – in dat model, aangeleverd door het GFS-model, maar ik ben het niet altijd eens met wat het model aangeeft.” Aan de hand van haar eigen analyse in klad past ze de symbolen en cijfers in het presentatiesysteem aan. “Ja, ik maak de kaarten die je ziet dus zelf”, beantwoordt ze een door veel kijkers gestelde vraag.

Weerpresentaties
Willemijn en haar collega’s maken iedere dag een serie weerpresentaties voor verschillende media. Een radiobericht van vijf minuten voor de Wereldomroep en drie keer drie minuten een tv-bericht voor BVN waarin ze het weer wereldwijd behandelt. Op Radio 1 in de middag drie keer een live weerpraatje, waarvan 1 keer een gesprek met de presentatoren van het NOS Radio 1 Journaal. En voor tv wordt live gepresenteerd in het zesuurjournaal en het achtuurjournaal en het weerbericht in het Late NOS Journaal wordt opgenomen. En de weerpresentatoren leveren ook kaartjes en een tekst aan voor het NOS Jeugdjournaal en het bericht voor op het eind van Nieuwsuur.

Eindpunt
“Die tekst voor Nieuwsuur is de laatste. Het eindpunt van mijn dienst.” Willemijn en haar collega’s komen altijd even langs als ik zelf presenteer. Dan matchen we de inhoud van de weertekst met de vorm, en hoe ik het graag wil zeggen, want het moet wel kloppen uiteraard. Vaak gaat het niet meer dan om een paar woorden.

Deze video werd gedraaid door twee talentvolle stagiaires:

Deze video maakte ik samen met Journaal24. Volg daar het laatste nieuws en belangrijke live gebeurtenissen – 24 uur per dag. Ook een vraag over hoe het er achter de schermen aan toe gaat? Mail naar Marilou Kersemaekers van NOS Net. Ik selecteer samen met haar, want ik kan ze natuurlijk niet allemaal alleen beantwoorden…

Ga ook naar mijn eerdere blogs in deze serie:

NOS On Tour: brengen en halen (1-03-12)

NOS 24 Uur: Altijd en overal sneller op internet (14-02-12)

Correspondent Lucas Waagmeester: Met een frisse blik verhalen vertellen (30-01-12)

Interactief inzicht in uw pensioen (20-01-12)

Buitenlandse quotes: soms parafraseren en puzzelen (10-01-12)

NOS Journaal24: nóg meer live nieuws in 2012 (29-12-11)

Wat doet NOS Nieuws met social media? (21-12-11)

Hoe spreek je moeilijke namen uit in het NOS Journaal? (29-11-11)

De Nieuwsacademie: even een tussenstand (2) (21-11-11)

NOS informatiespecialisten gaan net een stap verder… (13-11-11)

Blurren of niet blurren? (04-11-11)

De Nieuwsacademie: even een tussenstand (1) (26-10-11)

De Producer: regelen en op de kosten letten (19-10-11)

De opening van het Journaal: hoe kies je die? (13-10-11)

De Regisseur: vormgeven en uitzenden (05-10-11)

NOS Net: word nu nieuwspartner! (27-09-11)

De Ideeënfabriek: jongeren brainstormen bij de NOS (20-09-11)

Economisch nieuws: uitleggen en thuisbrengen (13-09-11)

Laatste Nieuws: afwegen en updaten (06-09-11)

Extra NOS Journaals: vooral improviseren geblazen (31-08-11)

Tags: , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.