De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

NOS Liveblogs: u snel informeren in een handige vorm

Jeroen Overbeek“Een goed liveblog is een blog met vooral heel veel updates. Je moet de lezer of kijker het gevoel geven dat-ie er live bij is. Dat je van minuut tot minuut alle gebeurtenissen bij doorlopend nieuws meekrijgt. Dat kunnen tekstberichten zijn, tweets van betrokkenen of deskundigen, maar zeker ook filmpjes en animaties. Da’s het mooie: je kunt er veel in kwijt en om de paar minuten de lezer iets nieuws, iets aanvullends meegeven.”

Redacteur Marijn Dorrestijn is een ervaren liveblogger bij de NOS. “In het algemeen delen we alle informatie die we hebben meteen op nos.nl. We wachten dus niet tot het op tv of radio is uitgezonden. En zeker als er een groot lopend nieuwsverhaal speelt.”

Snel
De NOS wil dan snel iedereen adequaat informeren. “Vaak zie je aan de eerste berichten al: dit is heel groot, dit is geheid de komende dag of dagen in het nieuws. Dan besluiten we eigenlijk direct om een liveblog te starten.”

Er zijn veel voorbeelden te geven. Denk aan de Elfstedenkoorts, het ski-ongeluk van prins Friso, de Catshuisonderhandelingen, de val van het kabinet. En ook wat verder terug in de tijd sloegen NOS-redacteuren snel aan het bloggen.

marijn dorrestijn nos liveblog“De tsunami en de nucleaire gevolgen in Japan bijvoorbeeld,” herinnert Dorrestijn zich. “Wij voelden toen onmiddellijk: dit is echt heel groot, dit gaat echt lang alles domineren. In dat geval hadden we meen ik zelfs binnen tien minuten een liveblog op nos.nl en zijn we dagenlang doorgegaan met updates.”

Relevant
Het hoeft niet altijd om calamiteiten te gaan, maar wel om nieuws dat zich over een groot deel van een dag uitstrekt of grote gevolgen heeft voor u en mij. Denk aan belangrijke kamerdebatten die vaak tot ‘s avonds laat of tot diep in de nacht doorgaan. Dan is zo’n liveblog als geheel relevant. De nieuwswaarde van sommige onderdelen an sich hoeven dan niet altijd heel hoog te zijn, maar ze kunnen u wel een indicatie geven welke kant het op kan gaan.

Hoe
“Technisch gesproken is het alsof we een artikel maken met het systeem dat we hebben,” zegt Dorrestijn. “Er is niet echt veel extra voor nodig. Eén redacteur wordt helemaal vrijgemaakt, zodat hij of zij alle aandacht volledig kan richten op een NOS Liveblog.”

Bronnen
Dat is echt vereist, zie ik zelf ook als ik wel eens langsloop om me te laten bijpraten over laatste nieuwsdetails. Want het is een arbeidsintensief proces, en als ik Marijn zie livebloggen zit hij voor allerlei schermen waarop hij meerdere bronnen heeft openstaan.

Het hangt natuurlijk van het soort nieuws af, maar denk aan social media, lokale media, sites van bedrijven en overheden, en hij heeft contact met hoofdrolspelers in het nieuws en korte lijnen met experts bij de NOS deelredacties op de nieuwsvloer.

Delen
“En we sturen ook aan alle NOS’ers een mail met: jongens, we hebben nu een liveblog online dus mail alles wat je weet aan ons door. Een verzoek om alle informatie die op dat moment over een nieuwsverhaal in de organisatie is met ons te delen zodat we echt heel veel op dat liveblog kwijt kunnen, en het is erg effectief,” vindt Dorrestijn.

Het zijn dus niet alleen berichten van de persbureau’s. “Als een burgemeester iets gezegd heeft dan zetten wij die quote snel in het liveblog. En,” vult hij aan, “het kunnen ook korte statements zijn van onze eigen verslaggevers, twitterberichten of facebookposts. Of als er iets speelt in een ziekenhuis dan volgen we ook lokale media want die hebben vaak kortere lijnen en zijn beter bekend ter plekke. En als onze eigen mensen aangekomen zijn, dan voeden we de blog met hun interviews, sfeer impressies en plaatjes.”

Overzicht
Ik zie ook geregeld mooie animaties voorbij komen als ik door een liveblog scroll. Of een handige video waarin alles tot dat moment bondig wordt samengevat. Dorrestijn beaamt dat: “Een overzichtsvideo of audiobijdrage van een minuut of twee die voor het televisie- of radiojournaal is gemaakt is inderdaad heel handig op bepaalde tijdstippen in een liveblog. Je kunt die gemakkelijk even aanklikken om te kijken hoe het er voor staat.”

Reacties
Eén van de interessantste kenmerken van een liveblog is de enorme hoeveelheid reacties. “Tig betrokken mensen reageren, er komen politieke, maatschappelijke reacties. Dat zijn allemaal ingredienten die je via sociale media kunt monitoren en eventueel kunt selecteren.”

Checken
We checken alle beweringen en feiten. Dat moet altijd. “En dat is in een liveblog niet anders”, onderstreept Dorrestijn. Soms melden we een al feit dat we zelf nog moeten dubbelchecken, maar waarvan we vinden dat de urgentie hoog is. Maar dan schijven we dat feit keurig en volledig toe aan de bron: een krant, een buitenlands persbureau, een organisatie die we kennen, of een overheidsfunctionaris.

“En we zetten er wel bij: we hebben het nog niet bevestigd gekregen, we zoeken het nu voor u uit, maar die-en-die heeft dat-en-dat zojuist gezegd,” verduidelijkt Dorrestijn. Want we willen u meenemen in onze afweging, open zijn over waar we wat vandaan hebben, waarom het belangrijk is dat u het nu moet weten, en hoe we op die feiten gaan doorrechercheren.

“Als iemand een mening – niet een feit – met de wereld deelt, dan heb je daar geen check voor nodig,” stelt Marijn. “Die kun je gewoon met bronvermelding op het liveblog zetten als we die mening illustratief genoeg vinden. Maar uiteraard passen we waar noodzakelijk wederhoor toe.”

Best gelezen
Waarom maken we NOS Liveblogs? We doen het omdat het werkt – het voorziet in een behoefte – en omdat het kan. “We merken dat een liveblog steevast meteen het best gelezen verhaal van de dag is op nos.nl.”

Er is nog een reden: het is niet te doen voor een lezer om bij groot nieuws steeds maar zelf te moeten uitzoeken waar een lap tekst precies is geüpdatet. Ik weet nog dat we bij de radio ruim twintig jaar geleden van die ratelende telexen hadden staan. En bij updates zat er vaak niets anders op dan de afgescheurde vellen over elkaar te leggen en tegen het lamplicht te houden om te kijken waar de updates nou precies stonden…

Marijn vult lachend aan: “Bij echt groot nieuws zie je dat mensen vaak terugkomen, om even te zien of er nog iets is veranderd of gebeurd is in de tussentijd. Zo’n liveblog is de perfecte vorm om iemand te bedienen. Want je kunt even terugscrollen naar het tijdstip waar je was gebleven en weer lezen tot de laatste update.”

Drempel
“Uitgangspunt is dat op een liveblog eigenlijk alles kan en mag.” Hoewel Marijn er onmiddellijk een ‘maar’ aan toevoegt: “We zijn nog steeds wel heel selectief. Het is dus zeker niet zo dat alles zonder na te denken er opgeplempt wordt. Integendeel, je moet nog steeds goed nadenken en voortdurend afwegen of het nog iets toevoegt aan wat we al hebben.”

Onze journalistieke, ordenende taak naar behoren uitvoeren dus.

Ga nu ook naar mijn eerdere blogs in deze serie:

NOS Paintbox: het beeld grafisch versterken (15-05-12)

4 mei 2012: Herdenkingsavond bij de NOS (01-05-12)

NOS Weer: hoe maak je een verwachting? (15-04-12)

NOS 24 Uur: Altijd en overal sneller op internet (14-02-12)

Correspondent Lucas Waagmeester: Met een frisse blik verhalen vertellen (30-01-12)

Interactief inzicht in uw pensioen (20-01-12)

Buitenlandse quotes: soms parafraseren en puzzelen (10-01-12)

NOS Journaal24: nóg meer live nieuws in 2012 (29-12-11)

Wat doet NOS Nieuws met social media? (21-12-11)

Hoe spreek je moeilijke namen uit in het NOS Journaal? (29-11-11)

De Nieuwsacademie: even een tussenstand (2) (21-11-11)

NOS informatiespecialisten gaan net een stap verder… (13-11-11)

Blurren of niet blurren? (04-11-11)

De Nieuwsacademie: even een tussenstand (1) (26-10-11)

De Producer: regelen en op de kosten letten (19-10-11)

De opening van het Journaal: hoe kies je die? (13-10-11)

De Regisseur: vormgeven en uitzenden (05-10-11)

NOS Net: word nu nieuwspartner! (27-09-11)

De Ideeënfabriek: jongeren brainstormen bij de NOS (20-09-11)

Economisch nieuws: uitleggen en thuisbrengen (13-09-11)

Laatste Nieuws: afwegen en updaten (06-09-11)

Extra NOS Journaals: vooral improviseren geblazen (31-08-11)

Tags: , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “NOS Liveblogs: u snel informeren in een handige vorm”

 1. Ricardo zegt: 04-06-12 om 15:17

  Het is hierboven goed samengevat: liveblogs zijn een verrijking want mooie overzichtelijke aanvulling c.q. ankerpunt voor informatie en achtergronden over een belangrijk onderwerp dat in het nieuws is. Goed dat de NOS het m.i. inderdaad nu al bewezen nut ervan inziet en er dus mee doorgaat. Liveblogs maken deze toch vaak wat saaie en statische site aantrekkelijker om te (blijven) bezoeken.

 2. in het algemeen delen we alle informatie die we hebben meteen op nos.nl. We wachten dus niet tot het op tv of radio is uitgezonden. En zeker als er een groot lopend nieuwsverhaal speelt.

 3. Dan zegt: 07-06-12 om 17:58

  Heel jammer dat het tegenwoordig om de vorm en niet om een correcte inhoud gaat.
  Vroeger was de nieuwslezer gekleed in grijs met saaie (geen) achtergrond en bovendien op een zwart-wit tv te zien, maar toen liet het NOS journaal WEL nog nieuws zien waar de regering zeker niet onverdeeld gelukkig mee was.

  Nu lijkt het wel een showprogramma dat steeds meer onder invloed komt van “de staat”. Onafhankelijke journalistiek: adieu!

 4. Dan zegt: 07-06-12 om 17:59

  Verder ziet het er wel leuk uit, maar beter nog is om geen geluid mee te zenden, dan kan het als afwisseling voor mijn screensaver dienstdoen.

Geef een reactie

 

  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.