De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Het NOS Input documentairefestival inspireert

“Dit jaar ging het bijna mis. We hadden een Deense sessie over waarom Deens drama zo ontzettend populair is. Iedereen kent natuurlijk The Killing, Borgen, The Bridge. Ontzettend populair drama in Europa, vooral ook in Nederland.” Zegt voormalig NOS-chef Buitenland Gerard van den Broek. Al voor de achtste maal organisator en aanjager van het INPUT Documentaire-festival in het Instituut Beeld en Geluid in Hilversum. Hij wilde graag anderhalf uur met een Deen op zijn festival praten over die succesnummers uit Denemarken. “Waar komt dat vandaan? Want het is ook nog eens in een heel raar taaltje voor ons.”

Cannes
De makke was dat precies op de INPUT-dag er ook een enorm festival aan de gang was in Cannes, Frankrijk. “En Denen, Scandinaviers in het algemeen, hebben de gewoonte om massaal naar dat soort conferenties te gaan. Die zitten daar echt met twintig mensen per omroep.”

Nieuwe dingen
Van den Broek geeft aan wat hij met INPUT wil. “Medewerkers van de Publieke Omroep inspireren – journalisten, documentairemakers, programmamakers en mensen die werken aan dramaprodukties. Om hen nieuwe dingen te laten zien waardoor ze hun werk kunnen verbeteren en andere dingen kunnen leren.”

Vragen
“Het INPUT festival is eigenlijk een gewoon festival zoals je een filmfestival kent. In verschillende zalen vertonen we nieuwe documentaires en vervolgens hebben we daar gasten bij. Makers die aan het eind van de film of clip vragen beantwoorden.”

Modereren
Ik had zelf het genoegen om voor de derde maal de workshops in de BenG-zaal te mogen modereren. En dat gaat verder dan alleen een beetje de tijd in de gaten houden. Van negen uur tot en met half zeven waren er vijf workshops geprogrammeerd en drie surprise-films van jong afgestudeerd talent.

Volle bak
Een volle bak bij NRC-columnist en filmer Floris Jan van Luyn, idem bij media-begrip Ireen van Ditshuyzen en geïnteresseerde deelnemers bij Corinne van Egeraat, die mooi de verbinding zoekt tussen social media en het genre documentaire.

On Topic
Ik spreek graag vantevoren de zaken telefonisch door met de sprekers – en steevast vinden ze het prettig als ik af en toe sturende vragen stel en de zaal on topic houd. Scherp blijven dus urenlang, zeker bij de sessies in het engels met een Waalse Belg en een Brit.

Cel
Sean McAllister (The Reluctant Revolutionary) vertelde over zijn outsider-insider-aanpak in onder meer Jemen, Israel, Irak, en ook wat hij hoorde van medegevangenen toen hij vorig jaar een tijd gevangen zat in een Syrische cel…

Fly
Yves Hinant (Les Arbitres, Le flic, la juge et l’assassin) weidde enthousiast uit over de criteria voor de ideale fly on the wall docu. Het geheim zit ‘m onder meer in een cameraman die doet of het hem niks kan schelen…

Timing
Hinant was op Van den Broek’s verzoek eerder vanuit Bruxelles naar Beeld en Geluid in Hilversum gereden, want workshopleider Sean McAllister had zijn vliegtuig gemist en was nog onderweg. Gerard draaide workshops om, en ik kon de zaal geruststellen: ja, u kunt zeker naar de vertoning van McAllisters’ The Reluctant Revolutionary in één van de andere zalen straks. En inderdaad, met wat timing kwamen we precies uit.

Professionele feedback
“Maar over het algemeen is het regelen van gasten vrij makkelijk. Regisseurs en producers van films vinden het vaak ontzettend leuk om iets over hun eigen film te vertellen, om er aandacht voor te krijgen. Omdat INPUT een festival is voor makers – dus het zijn makers onder elkaar. Zij krijgen op hun film niet de reacties van jan en alleman, ze krijgen reacties van mensen die net als zij in het vak zitten. Dus heel professionele feedback. Dat vinden ze spannend.”

Ideeen
Hoe hij aan de ideeen komt? “Ik krijg ideeën uit de hele wereld. We zijn inmiddels met de achtste editie van INPUT bezig, dus filmmakers weten ons ook te vinden, en distributiehuizen. Ik kijk bij festivals, en ik heb een heel team om me heen van mensen uit verschillende sectoren die ook tips doorgeven.”

Gelukt
Uiteindelijk heeft Van den Broek weken gebeld om een Deense maker naar Nederland te halen. “Ik heb inmiddels ongelofelijk veel Denen in mijn vriendenkring zitten en in mijn adressenboekje staan. Maar het is gelukt, echt op de laatste dag, en we hadden een aantal Deense producers met een prima verhaal.”

Ga nu ook naar mijn eerdere blogs in deze serie:

NOS Liveblogs: u snel informeren in een handige vorm (02-06-12)

NOS Paintbox: het beeld grafisch versterken (15-05-12)

4 mei 2012: Herdenkingsavond bij de NOS (01-05-12)

NOS Weer: hoe maak je een verwachting? (15-04-12)

NOS 24 Uur: Altijd en overal sneller op internet (14-02-12)

Correspondent Lucas Waagmeester: Met een frisse blik verhalen vertellen (30-01-12)

Interactief inzicht in uw pensioen (20-01-12)

Buitenlandse quotes: soms parafraseren en puzzelen (10-01-12)

NOS Journaal24: nóg meer live nieuws in 2012 (29-12-11)

Wat doet NOS Nieuws met social media? (21-12-11)

Hoe spreek je moeilijke namen uit in het NOS Journaal? (29-11-11)

De Nieuwsacademie: even een tussenstand (2) (21-11-11)

NOS informatiespecialisten gaan net een stap verder… (13-11-11)

Blurren of niet blurren? (04-11-11)

De Nieuwsacademie: even een tussenstand (1) (26-10-11)

De Producer: regelen en op de kosten letten (19-10-11)

De opening van het Journaal: hoe kies je die? (13-10-11)

De Regisseur: vormgeven en uitzenden (05-10-11)

NOS Net: word nu nieuwspartner! (27-09-11)

De Ideeënfabriek: jongeren brainstormen bij de NOS (20-09-11)

Economisch nieuws: uitleggen en thuisbrengen (13-09-11)

Laatste Nieuws: afwegen en updaten (06-09-11)

Extra NOS Journaals: vooral improviseren geblazen (31-08-11)

Tags: , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie

 

  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.