De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Friso in Brazilië

De maandagochtend in Brazilië begint rustig, saai bijna. Het bezoek van prins Willem-Alexander en  Máxima start met ontvangsten op verschillende ministeries en het presidentieel paleis. Daar zullen ze worden ontvangen door de kabinetschef, omdat president Dilma Roussef in Spanje is.

De meegereisde pers weet dan al wat voor soort dag het wordt: wachten op de aankomst, het koninklijk paar zien uitstappen, een paar van ons mogen even bij het begin van de ontvangst zijn en dan weer de bus in. Op naar het volgende gebouw waar de riedel zich herhaalt. We maken ons, kortom, op voor een niet al te enerverende dag.

Dan komt vanuit Nederland het bericht dat de Rijksvoorlichtingsdienst een communiqué heeft uitgegeven: prins Friso heeft blijk gegeven van zeer gering bewustzijn, ‘minimal consiousness’. Iedereen wordt door zijn redactie gebeld, er hangt ineens een zindering in de lucht. Nieuws!

Wat betekent het? Wat kunnen we ermee? De items en artikelen die al in de steigers stonden, gooien we die overboord? Wat zeggen neurologen? En vooral, gaat Willem-Alexander hier iets over zeggen? Hij deed dat tenslotte al twee keer eerder.

Al snel komt van de RVD het bericht dat dat niet zal gebeuren. De plaatsvervangend directeur zal ons kort te woord staan, maar niet de prins. En zo gebeurt het ook: de RVD’er herhaalt slechts wat in het communiqué staat en verder helemaal niets.

Ongeloof maakt zich van mij meester. Is dat nou handig? Zo’n bericht uitdoen op de eerste dag van het bezoek aan Brazilië en dan helemaal niks? Vijf dagen lang zullen Nederlandse journalisten prins en prinses volgen, met aan het eind een persgesprek met de twee. Een korte reactie van Willem-Alexander zou ervoor zorgen dat het na vandaag weer over Brazilië, Nederland en het bedrijfsleven gaat. Nu niks zeggen maakt dat het de hele week gaat spelen.

Dit jaar bleek hoeveel Nederlanders meeleven met de koninklijke familie. Willem-Alexander sprak al twee keer over de situatie van zijn broer en ook daar reageerden veel mensen op.

We verwachten echt niet dat Willem-Alexander tot in detail ingaat op de toestand van zijn broer, maar een kort statement, dat moet toch kunnen?

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


12 reacties op “Friso in Brazilië”

 1. Koos zegt: 20-11-12 om 12:37

  Ik zit mij nu toch echt af te vragen wat er dan in hemelsnaam van WA wordt verwacht qua statement. “Leuk”? “Bemoedigend”? “Hiep hiep hoera!”? Ik zou zeggen: laat de man met rust en ga niet aan zijn kop zitten jengelen over zaken die binnen de familie behoren te blijven..

 2. Snap ook niet helemaal wat jullie van het prinselijk paar verwachten en ben het wel met Koos eens.
  Er is toch genoeg gezegd?

 3. John van Dokkumburg zegt: 20-11-12 om 14:46

  Je hebt gelijk , een kort commentaar op deze , ook voor ons, veranderde toestand in Friso zijn bewustzijn zou ik – in zijn vorsten functie, zelfs nog passend vinden, sterker , hij is er toch voor allen in ons Nederland nietwaar of is “ZKH” alleen een functie voor de moneymakers ? En zo een vreemde drukte is dat nou ook weer niet maar ja, misschien word daar later in de week nog op ingegaan ..

 4. Gertjan zegt: 20-11-12 om 15:18

  Ook ik ben van mening dat de journalist hier de plank volledig mis slaat. Want wat was je opdracht om mee te reizen naar Brazilië? Misschien iets in de trend zoals; Het nieuws te verslaan over de mogelijkheden die Brazilië heeft voor het Nederlandse bedrijfsleven. Je geeft zelf al aan dat jullie tijd zat hebben om research te doen voor een goed artikel! En ook ben ik van mening dat een persoon niet verplicht is tot antwoorden, en dat dit dan niet hoeft worden opgevat door een journalist als een vrijbrief voor speculatie en oplazen van verhalen.
  Ik hoop dan ook, dat de NOS dit ook niet zal gaan doen, en hun kostbare tijd juist zal besteden aan het onderzoeken/beschrijven wat voor een gigantische kansen er in Brazilië liggen te wachten.

 5. Bas zegt: 20-11-12 om 15:35

  Ik heb het niet zo op journalisten die klagen over de saaiheid van hun werk

  Als het je niet bevalt, moet je ander werk zoeken.

  Jullie zitten wel in de Braziliaanse zon, ik niet

 6. Marion zegt: 20-11-12 om 15:49

  Ik geef meneer Koos gelijk. Lààt die man. Hij kan toch onmogelijk vanuit Brazilië waar hij een soort van handelsmissie aan het voeren is ook nog eens ingaan op de mug waar wij een olifant van maken. WA zal als hij thuiskomt absoluut zeer gelukkig zijn, voorzover dit dan kan.

 7. Hans zegt: 20-11-12 om 20:51

  Eens met Koos. ik heb niet de indruk dat het de hele week zal gaan spelen en weet werkeijk niet wat het toe zou voegen als de prins hier iets over zou zeggen. En eerlijk gezegd zit ik daar ook niet op te wachten.

 8. Het eventueel ontwaken uit een coma kan een zeer lang proces zijn. Daarom moeten de journalisten niet ongeduldig een reactie van een specifieke persoon eisen. Juist voor dit soort mededelingen is de rijksvoorlichtingsdienst in het leven geroepen.

 9. Mark zegt: 21-11-12 om 10:44

  moet de titel niet Willem-Alexander in Brazilie zijn?

 10. F. Markestein zegt: 21-11-12 om 16:15

  Prins Willem-Alexander zal inderdaad niet veel toe kunnen voegen aan de mededeling van de Rijksvoorlichtingsdienst maar ik ben het met Astrid Kersseboom eens dat de timing van het RVD bericht slecht is, op de eerste dag van het officiële bezoek in Brazilië. Het ligt dan voor de hand dat de pers meer wil weten. Waarom niet een week gewacht met dit bericht?

 11. Hoe komt het dat NOS TV journaal niet met nieuws komt over
  a)proef nieuw stembiljet Schagen b) de verkiezingsuitslag in Schagen en Goeree en Molenwaard? RTL 4 meer bekijken?

 12. Jac zegt: 12-08-13 om 18:43

  Friso’s buitengewone intelligentie werd alom geprezen.

  Toch ging Hij skien ondanks een negatief skie-advies en lawinewaarschuwing en dan ook nog eens buiten de piste.
  Dus niet alleen intelligent ook nog moedig.

  Daardoor bracht Hij ook anderen in levensgevaar.
  Een normaal mens zou flink de oren gewassen zijn, zo niet deze oranje godenzoon.
  Het tettert slechts van de kritiekloze en ronkende lof.

  Wanneer worden we van deze schadelijke familie verlost ?

Geef een reactie

 

  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.