De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De sultan regelt het zo goed, we hoeven geen democratie

Brunei. Een landje op het eiland Borneo en twee dagen lang zijn koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima er op staatsbezoek. Brunei verdient veel geld met zijn olievelden, en daar pikt Nederland indirect een stevig graantje van mee door het grote belang dat Shell hier heeft.

Als we zondag het land binnenkomen sta ik toch even met mijn ogen te knipperen. Vanwege alle verhalen over de steenrijke sultan van Brunei, met zijn naar verluid 7000 extreem dure auto’s in zijn gigantische garage, verwacht ik bijna op het vliegveld al pracht en praal. Niets is minder waar, het is een wat vervallen gebouw met veel beton en het zal niet het enige blijken te zijn in het oliestaatje. Vrijwel geen mooie gebouwen, het contrast met de prachtige tropische natuur is groot.

Paleis

Het paleis van de sultan is niet vervallen, maar wel een voor onze begrippen merkwaardig paleis. Alsof het NOS-gebouw op het Mediapark in de tropen terecht is gekomen. En voor wie dat gebouw niet kent: da’s niet echt een hoogstandje op architectonisch gebied. Een eentonige, zandkleurige blokkendoos uit de jaren ’60.

Overigens biedt het paleis ‘s avonds een heel andere aanblik: kunstpalmen die knipperend licht geven en overal in de tuin snoeren met gekleurde lampen die je bij ons rond kersttijd in sommige wijken ziet. Binnen weet je al helemaal niet wat je meemaakt: leeg, beton, flikkerende lampjes. En in de gigantische zaal waar het staatsbanket is stoelen met bladgoud en zelfs in het tapijt flinters goud. Ik durf niet te bukken om een losliggend stukje goud mee te nemen.

Waterdorp

Wel mooi om te zien en daarom ook vaste prik bij alle buitenlandse bezoeken: Kampong Ayer, het Waterdorp. Ruim 30.000 mensen wonen er in huizen die op palen in de rivier de Brunei staan. In de ‘huiskamer’ van het dorpshoofd hangen de foto’s van de vele, vele hoogwaardigheidsbekleders die de koningin voorgingen, onder wie Helmut Kohl en Nelson Mandela. Als we het dorpshoofd interviewen geeft hij op vrijwel iedere vraag het antwoord dat de sultan voor hen zorgt, dat de sultan zo goed voor hen is, dat de inwoners van Kampong Ayer de sultan zo dankbaar zijn.

Het is tekenend voor het land: de mensen krijgen regelmatig geld, ze hoeven geen belasting te betalen en ze krijgen gratis onderwijs en gezondheidszorg. Maar dan hebben we het wel over de oorspronkelijke bewoners, want het land heeft ook veel inwoners die uit andere delen van Azië komen en zij zijn beduidend minder goed af. De afgetakelde betonnen flats waar grauwe was uit de ramen hangt worden door hen bewoond. Zij doen veelal het werk, waar de ‘echte’ inwoners van Brunei inmiddels hun neus voor ophalen.

Sultan

En dan is er natuurlijk altijd de vraag hoe vrij mensen zijn, want de sultan houdt de touwtjes stevig in handen door de belangrijkste kabinetsposten ook gewoon zelf te bemannen. Het is lastig om daar achter te komen, echte antwoorden krijg je niet. Een leraar die ik vraag of de sultan niet veel te veel macht heeft, moet lachen: “Ik weet wel hoe jullie westerlingen daarover denken, ik heb zelfs een jaar in Den Haag gewoond, dus ik ken jullie een beetje. Maar weet je, de sultan regelt het zo goed, dat we geen behoefte hebben aan democratie.” Op de vraag of je dan wel kritiek mag hebben, geeft hij niet echt antwoord. “Die kritiek is er niet”, zegt hij laconiek.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.