De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Voorzichtig uit het dal?

Europa kruipt langzaam uit het economische dal, aldus een aantal economen vanochtend in het Financieele Dagblad. En de topmannen van ING en Delta Lloyd voorspellen zelfs een voorzichtige groei van de Nederlandse economie.

Is de wens de vader van de gedachte, of zijn er echt aanwijzingen voor een economisch herstel in Europa en Nederland?

 

 

Deze schermpresentatie deed ik in Nieuwsuur op 8 augustus 2013:

OESO barometer
Vandaag concludeert de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, de OESO, op basis van de eigen economische barometer dat er sprake is van herstel in de eurozone. Die index staat nu op 100,4 punten. Dat is het hoogste niveau sinds augustus 2011.

Duitse groei
Positief nieuws is er ook uit Duitsland, waar de productie van de industrie veel hoger uitviel dan verwacht. Een groei daar, terwijl het een maand eerder nog een krimp was.

En de verwachtingen voor de toekomst zijn goed. Het aantal orders van de Duitse industrie groeide met een paar procent.

Zuid-Europa minder slecht
En terwijl Duitsland blijft groeien, gaat het in Zuid-Europa minder slecht. In Italië bijvoorbeeld is er nog wel sprake van economische krimp, maar die valt lager uit dan verwacht: maar 0,2 procent, terwijl 0,4 was verwacht.

En in Portugal daalde de werkloosheid licht: 17,7 procent was het, en het werd 16,4. Dat is nog steeds heel hoog, maar toch een verbetering.

Nederlandse lichtpuntjes
Ook in Nederland zijn er lichtpuntjes: zo vervoerde de luchthaven Schiphol meer vracht, en ook meer passagiers. En ook bij ons steeg het aantal orders voor de industrie, voor het eerst in tien maanden.

Dat blijkt uit de NEVI Index. Die gegevens komen van de vereniging van inkoopmanagers NEVI. De data van dit instituut worden onder economen als goede voorspellers voor de stand van de economie gezien.

Waarschuwingen
Maar: Nederland blijft wel duidelijk achter bij de ons omringende landen. De inflatie staat op het hoogste niveau in bijna vijf jaar tijd: 3,1 procent.

De OESO waarschuwde vorige maand nog dat de werkloosheid in Nederland volgend jaar harder zal stijgen, dan gemiddeld in de eurozone: naar 7,1 procent. En het Centraal Planbureau gaat nog altijd uit van een krimp van 1 procent voor de economie voor dit jaar.

Tags: , , , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Voorzichtig uit het dal?”

 1. Bas zegt: 09-08-13 om 19:39

  Er zijn inmiddels best een aantal positieve signalen, en de order voor 1 miljard van UHC van vandaag is er nog eentje

  De uitdrukking is dat 1 zwaluw geen zomer maakt, maar inmiddels zijn er best veel zwaluwen. En dan komt de vraag hoeveel zwaluwen heb je nodig om de zomer aan te kondigen?

  En als de economie aantrekt, zal die dan op alle gebieden zij effect hebben? Persoonlijk denk ik van niet.

  De huizenmarkt is, bijvoorbeeld, een gebied waar nog steeds onvoldoende vertrouwen zit. Logisch, want iedereen voelt wel aan dat de hypotheekrenteaftrek zal moeten verdwijnen – maar zolang als niets op dit gebied geregeld is, weet ook niemand hoe die verdwijning er uit gaat zien. Wellicht wel heel erg ongunstig.

  Dan zou ik zeggen – de betaalde rente, min het huurwaardeforfait is een aftrekbedrag. Maak dat nu eens volgend jaar voor 97 % aftrekbaar in plaats van voor 100 %. En het jaar erop nog eens 3 % minder. En zo elk jaar 3 % eraf, de komende 33 jaar. Voor iedereen, ongeacht hoe lang je het huis hebt.

  De huren stijgen dit jaar ca 4,5 %, dus de prijsstijging moet je als eigenaar kunnen hebben. Dat mag het probleem niet zijn.

  Dat geeft duidelijkheid en dan kunnen mensen op basis daarvan een beslissing nemen. Hoeveel ze voor een bepaald huis kunnen geven.

  En zo zijn er nog heel veel onderwerpen waarin duidelijkheid, zekerheid, zelfs als de beslissing niet gunstig is, beter is dan de huidige – we zien wel politiek.

  Dat zou zeker voor een heleboel zwaluwen tellen

 2. Bart zegt: 12-08-13 om 10:07

  Economische ( tijdelijk ) groei van 0,1 of 0,3 % die gesignaleerd worden kunnen niet als een indicatie voor volledig herstel uit de nu al 5 jaar durende crisis toegekend worden.

  Er zijn ook ‘ topeconomen ‘ welke een tijdsfase van een 10 jaar of meer hebben aangegeven voor herstel uit deze malaise.

  De onzinnige uitspraken van dit kabinet, waarmede dit beleid van nu, een ‘ geweldige werkgelegenheid ‘ zal geven in 2040 of 2050, is ook tekenend voor de inzichten die er zijn , in dergelijke tijdsperiode kunnen nog wel een 2 of 3 crisis perioden zich ontwikkelen.

  Na het ‘ zuur komt het zoet ‘ , en ‘ deze storm (crisis) zal aan dit land voorbijgaan ‘ , hoorden wij nog de vorige President van dit land verkondigen , vakmensen !

  Vastgelopen huizenmarkt is specifiek iets Nederlands , de gefinancierde ‘ overwaarde ‘ is besteed aan luxe goederen, boten, auto’s , vakanties en het ‘ verbouwen’ van de echtgenote bij een plastisch chirurg.

  De waarde van huizen werden tot in de hemel geprezen, met een inschatting van externen tot 44 % te hoog t.o.v. de reële waarden , dus nu de grote frustraties van ‘ hypotheken die onder water staan ‘ , verliezen die in een lopende hypotheekleningtermijn nimmer mee kunnen worden afgelost.

  Waarschuwingen van de o.a. Duitse overheid en banken naar dit Nederlandse hypotheek stelsel werden niet serieus genomen.

  Economisch herstel zal niet die reeks Nederlandse problemen in een zomertje doen verdwijnen .

  Buiten het ‘ kwartje van Kok, wat u niet meer terug zal ontvangen, kunnen de nu genomen maatregelen de geschiedenis ingaan als het ‘ meiertje ‘ ( oude benaming voor 100 gulden biljet ) van Rutte :)

Geef een reactie

 

  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.