De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Waar biedt Slim op?

De Mexicaanse miljardair Carlos Slim wil KPN overnemen. Goedschiks of kwaadschiks. Zijn bedrijf América Móvil heeft al 30 procent van de aandelen van het Nederlandse telecomconcern in handen, maar biedt nu voor de rest van het bedrijf zo’n 7,2 miljard euro, 2,40 per aandeel.

KPN liet weten het overnamebod te bestuderen. Een korte geschiedenis van het veelgeplaagde, voormalig staatsbedrijf KPN.

 

Deze schermpresentatie deed ik in Nieuwsuur op 9 augustus 2013:

Geprivatiseerd
De telefoonlijnen en de posterijen zijn in Nederland vanaf 1915 volledig in handen van de Staat. Decennia lang blijft alles bij het oude, maar in 1989 wordt alles anders: het staatsbedrijf wordt geprivatiseerd en omgedoopt tot Koninklijke PTT Nederland NV.

Maar de aandelen blijven wel in handen van de staat, en het bedrijf is voortaan zelf verantwoordelijk voor winst en verlies. Wim Dik is de nieuwe topman.

Splitsing
In 1994 volgt de volgende stap. KPN gaat naar de beurs, de meeste aandelen worden verkocht. Vier jaar later, in 1998, splitst het postbedrijf zich af van het telefoniebedrijf. De telefoontak blijft de naam KPN houden, het postbedrijf heette TNT.

Schulden
In 2001 komt KPN in serieuze problemen. Het bedrijf heeft enorme schulden gemaakt, onder meer door de overname van het Duitse E-Plus in 2000.

De beurswaarde verdampt: van 70 miljard euro naar een magere 3 miljard. KPN gaat bijna failliet.

Reorganisatie
De nieuwe topman is Ad Scheepbouwer, die redt KPN van de ondergang, onder andere door flink te reorganiseren. Bij zijn aantreden in 2001 werken er 45.000 mensen bij KPN, 10 jaar later nog maar 30.000. Scheepbouwer wordt opgevolgd door Eelco Blok in 2011.

Bod
En het is deze Blok die op dit moment wordt belaagd door de op één na rijkste man ter wereld, Carlos Slim. De Mexicaan kocht vorig jaar 28 procent van de aandelen KPN en doet nu een bod op de rest.

Als de overname doorgaat, is de aanbieder waar miljoenen Nederlanders mee bellen straks in buitenlandse handen.

Waarde
Slim doet een bod op een miljardenbedrijf: KPN haalde vorig jaar een omzet van bijna 13 miljard euro en er werken nu 26.000 mensen. De waarde op de beurs is nu tien miljard.

Nog belangrijker voor Slim zijn de buitenlandse dochters van KPN: Base in België en vooral E-plus in Duitsland. Die bedrijven zou de Mexicaanse telefoniemagnaat kunnen gebruiken om de Europese markt te veroveren.

Tags: , , , , , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Waar biedt Slim op?”

 1. marijke zegt: 10-08-13 om 11:22

  Niet doen. Nationaliseren.

 2. Dus als ik het goed begrijp gaat een Mexicaan straks beslissen wat het kost als ik vanuit Tietjerksteradeel naar mijn moeder in Moddergat wil bellen?

 3. Rossi zegt: 13-08-13 om 20:35

  Hopelijk zal Slim, als hem de overname lukt, niet hetzelfde proberen te doen zoals hier in Mexico en andere Latijns-Amerikaanse landen, alwaar zijn monopoliepositie heeft geleid tot een matige service en (te) hoge prijzen. Hopelijk denkt Eelco Blok goed na over een en ander.

 4. JJ Menten zegt: 14-08-13 om 08:57

  ik betreur het als ze dat doen, de hoge heren van lachen zich kapot
  wan die komen er weer goed van af KPN
  gr Jan

Geef een reactie

 

  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.