De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Wie is de Mol?

Zo. Het hoge woord is er uit. Ik doe mee aan ‘Wie is de Mol’. Dat tv-programma waarin tien kandidaten in een ver land opdrachten uitvoeren en op zoek gaan naar de saboteur in de groep.

Het voelt raar om dat nu ineens te mogen zeggen – maar het is ook een opluchting: ik hoef het niet meer geheim te houden of te liegen. Want liegen wordt je tweede natuur als je meedoet aan ‘Wie is de Mol’. Je deelname moet lang geheim blijven en over wat er gebeurt in Verweggistan mag je niets zeggen, op straffe van een fikse boete. En dus lieg je wat af, in zo’n periode. Bij deze: excuses daarvoor, aan iedereen in mijn omgeving. Maar vooral aan een collega in het bijzonder: verslaggever Tanja Braun. Want zij was ineens gevaarlijk dicht bij de waarheid…

Het is begin mei, als ik op de redactie van het NOS-Journaal druk bezig ben met de voorbereidingen voor de uitzending van 18 uur. Een van de reportages gaat over stress op de werkvloer. Als ik de research bij het onderwerp bestudeer, krijg ik het heel warm. Tanja is aan het filmen bij tv-producent IDTV, op de redactie van ‘Wie is de Mol’. “Want daar zijn ze onder hoge druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de opnames van het vijftiende seizoen,” staat er bij de achtergrondinformatie. De redactie van ‘Wie is de Mol’ fungeert in de reportage als voorbeeld van hoe je met stress dient om te gaan! Dat is even slikken: het vertrek van ons deelnemers nadert, de dag waar ik al maanden met niemand over mag praten, de dag waar ik al maanden naar uitkijk, mijn Grote Geheim – en Tanja Braun staat te filmen op de plek waar een schat aan geheime informatie ligt – waaronder mijn deelname.

Tegen vijf uur ’s middags belt ze me op, voor overleg over de presentatie-tekst. “En is het spannend bij Wie is de Mol?,” vraag ik haar.

Tanja schaterlacht. “Ik heb heel goed opgelet daar, maar ik heb niet kunnen ontdekken wie dit jaar de kandidaten zijn,” zegt ze.

“Oh jammer,” zeg ik schijnheilig – nog net geen zucht van verlichting slakend.

“Waarom doe jij niet eens mee?”, vraagt Tanja ineens.

Ik verslik me van de schrik.

“Ik mag niet, ik ben al een paar keer gevraagd. Maar de hoofdredactie geeft geen toestemming.” Ik krijg het er warm van – maar deze leugen ging me gemakkelijker af dan ik dacht.

“Belachelijk! “, antwoordt ze. ”Als er toch een programma is waar je echt aan mee wil doen, dan is het Wie is de Mol!”

“Ik zal het maar weer eens aankaarten bij de baas,” zeg ik.

“Doen!” zegt ze enthousiast. “Het lijkt me echt iets voor jou.”

Met het schaamrood op de kaken leg ik de telefoon neer.

Sorry Tanja, voor deze leugens.

Maar ik weet zeker dat je me begrijpt. Want als er een programma is waar je aan mee wilt doen….

YouTube voorvertoningsafbeelding

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie

 

  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.