De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Over Rik van de Westelaken

Al in zijn tienerjaren was Rik van de Westelaken (Vlaardingen, 1971) een ‘journalistje-in-de-dop’. Tijdens zijn middelbare-schooltijd schreef hij voor de schoolkrant en werkte hij bij de lokale radio-omroep.

Omdat hij radio-ervaring had, mocht hij tijdens zijn studie Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam bij AT5 stage lopen. In eerste instantie moest Van de Westelaken onderwerpen voorbereiden en de autocue draaien (“Voor Sacha de Boer, toen nog nieuwslezeres daar, haha!”).

Na drie maanden ‘proefdraaien’ mocht hij blijven, als freelance verslaggever. Een jaar later deed hij de eindredactie van het nieuws en presenteerde hij zijn eerste bulletin. Na drie jaar maakte Van de Westelaken de overstap naar de NOS.

De screentest daar verliep zonder noemenswaardige bijzonderheden, “in tegenstelling tot die bij AT5″, weet Van de Westelaken zich nog goed te herinneren. “Mijn allereerste screentest was een ramp. Ik was zenuwachtig, moest wennen aan de studiolampen en zat zo vreselijk met mijn ogen te knipperen dat ik de autocue amper kon lezen.”

“Bovendien vergat ik dat ik ook nog teksten op papier had. Dus toen de autocue uitviel, zat ik als een konijn in een koplamp in de camera te kijken, zonder enig benul wat ik verder moest doen.”

Voor Van de Westelaken was dat het moment dat hij bedacht dat hij presenteren op tv “toch maar moest vergeten”. “Een half jaar later wilde de toenmalige hoofdredacteur van AT5, Ton van Dijk, dat ik weer een screentest deed. Tegensputterend ging ik akkoord. Ik was er zo van overtuigd dat ik het niet kon, dat ik zonder enige zenuw voor de camera ging zitten. En toen ging het dus wel…”

Het verslaan van de grote gebeurtenissen in het nieuws, zowel vanuit de studio als vanaf lokatie, vindt Van de Westelaken het leukste aspect aan zijn werk bij de NOS. “De spanning van het live gaan, het improviseren. Het samenwerken met cameramensen, redacteuren. Met zijn allen proberen een nieuwsverhaal op de allerbeste manier te vertellen. Niet altijd lukt dat, maar gebeurt dat wel, dan is dat een groot genoegen.”

“Gek genoeg vind ik het de grootste uitdaging om reportages te maken over onderwerpen die iets verder van het nieuws staan. Dat zijn de onderwerpen die minder gedicteerd worden door het nieuws en waarbij dus veel gevraagd wordt van de creativiteit van de verslaggever. Onderwerpen met een knipoog, maar ook die horen bij het Journaal.”

Wanneer Van de Westelaken een keuze zou moeten maken tussen verslaggeving en presentatiewerk, zou hij “dan toch maar” verslaggeving kiezen, “ook al vind ik presenteren op dit moment wel erg leuk”. “Maar in de verslaggeving ga je veel op pad, leer je elke dag wat nieuws, mag je vaak interessante mensen interviewen en bij bijzondere gebeurtenissen zijn”, licht hij toe.

De moord op Theo van Gogh (november 2004) en de aanslagen op de Londense metro (juli 2005) zullen Van de Westelaken nog lang bijblijven. “Dat waren dagen dat ik uren achter elkaar moest presenteren. Het was als in een roes. Intensief en zwaar, omdat mijn eigen emoties over de nieuwsgebeurtenissen op dat moment niet mee mochten tellen. Die emoties komen altijd pas achteraf, als een soort kater.”

Ook de brand in Café de Hemel in Volendam, in 2001, staat hem in het geheugen gegrift. “Daar was ik als verslaggever bij. Het drama van die nacht, terwijl de rest van Nederland aan het feestvieren was, vind ik nog steeds nauwelijks te bevatten. Urenlang heb ik me in die donkere winternacht in een nachtmerrie gewaand.”

“Al die doden, die zwaar verminkte jongeren, de geschokte familieleden en vrienden van de slachtoffers. Je hoorde gehuil in de straten. Dat heeft heel veel indruk gemaakt. De nasleep, hoe al die jongeren nog steeds kampen met die ene nacht in Volendam, daar kan ik jaren later nog steeds emotioneel van worden.

Door de jaren heen liep er in de studio ook wel eens iets mis. “Blunders genoeg.” In de eerste maand dat Van de Westelaken ochtendjournaals presenteerde, raakte hij tijdens een uitzending compleet uit concentratie.

“Ik maakte voor mijn gevoel fout na fout. Toen de eindleader liep, liet ik uit pure frustratie mijn hoofd een paar keer flink op de nieuwsdesk vallen. Helaas was ik vergeten dat ik tijdens die eindleader nog gewoon in beeld was, in een overzichtsshot van de studio. Veel mensen hadden dat gezien.”

“En tot drie keer toe werd het fragment herhaald in Kopspijkers: een camera slaat op hol terwijl ik nieuws lees. Spontaan draait ie weg, door de hele studio heen en eindigt hij bij Cunera van Selm, van het sportnieuws. Zij schiet in de lach en ik blijf maar braaf mijn tekst opdreunen, omdat ik niet zeker weet of de op hol geslagen camera ook thuis te zien was. Geestig stukje…”

« Terug naar het overzicht


  • Achtuur Journaal
   Rob Trip Annechien Steenhuizen
   Overige bloggende presentatoren
   Astrid Kersseboom Rik van de Westelaken
   Jeroen Overbeek
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.