De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Radio 1 Journaal

 • De worstvertroosting van Atte Jongstra

  Ben u gescheiden? Neem worst!
  Het is de verwerkingsmethode van schrijver Atte Jongstra. Worst is de korte, maar krachtige titel van de roman die hij schreef over wat hij omschrijft als zijn ‘heenzending’ ,de talloze gedaanten van zijn favoriete lekkernij en hoe die hem geholpen heeft over zijn pijn heen te komen. De geschiedenis van een heroprichting, opgehangen aan worst.

  2 reacties Lees verder →

 • Eindelijk tijd om te lezen

  Hij heeft het boek over Kieft in zijn handen, zij grijpt richting Jill Mansell “Rozengeur en zonneschijn”. De rolkoffer moet dan nog naar de onverbiddelijke grondstewardess die koffer na koffer wegwerkt voor de prijsvechter richting de vakantiebestemming. “Toch wil ik liever een echt boek vasthebben” zegt de man. “Ik vind de E-reader ook niet zo fijn. Die springt vaak ineens van de pagina af en dan weet je niet meer waar je bent”. Het boek blijft onmisbaar in de koffer…

   

   

  10 reacties Lees verder →

 • De zalige eenzaamheid van Tussenland

  Krimp is een beladen woord voor de regio’s die erdoor getroffen worden, maar het betekent ook een rijkdom aan ruimte en rust, in grote gulheid aanwezig in Zeeuws-Vlaanderen. Niks armoede. Je moet er wel voor gaan, is de ervaring sinds de zomer van 2008. Mijn vrouw was de pionier, ik volgde. De scepsis maakte plaats voor de vreugde. We vielen voor het huisje in een buurtschap bij Breskens, vlak bij de Schelde. Plek in een ander land dan Nederland. Rachel de Meijer kent het veel beter, een deel van haar wortels liggen er. Ze heeft het gevoel gekend van zoveel jongeren uit de regio: er zo snel mogelijk weg te willen. Bij terugkeer schreef ze er een boek over: Tussenland, Een reis door Zeeuws-Vlaanderen. Het is een liefdesverklaring vol klei, slikken, schorren en andere scheuren.

  4 reacties Lees verder →

 • Tourkriebels en fietsfetish

  Alsof we in een kapperszaak staan. Klant met fiets: “Hebben jullie dat roze poetsmiddel? Om in te sprayen, in te laten werken en dan wegsproeien?” Verkoper: “Ja, maar daar hebben wij een groene spray voor”. Glimmende fietsen rondom ons, soms in de prijsklasse van een kleine auto. Handschoentjes, het juiste helmpje en de GPS op het stuur mag niet ontbreken. Met de start van de ronde van Frankrijk dit weekeinde in Leeds in aantocht hebben we het over de verkoopcijfers van de racefiets. Die zijn gestegen et 20 %. Tot en met mei van dit jaar gingen er dik 14.000 gloednieuwe fietsen de deur uit bij de speciaalzaken. Ook dames kiezen steeds meer voor de wielrenfiets en ook het mountainbiken neemt toe. “Het is een duursport in de mooie buitenlucht en je kunt het individueel maar ook in groepsverband” verklaart Eugen Uppelschoten van de Bikeshop Amersfoort.

   

   

   

  Geen reacties Lees verder →

 • Op zoek naar passend onderwijs

  Karin (9) is diabetes-patiënt en heeft extra aandacht nodig in de klas: “Toen ik in groep 1 zat deed de juf dat maar later hadden de juffen het te druk.”

  10 reacties Lees verder →

 • Te weinig horlogemakers, schoenmakers en schaapsherders..

  Het is al jaren een nijpend probleem: er  is een schreeuwend tekort aan technische vaklieden. Jongeren kiezen mondjesmaat voor technische vakken, hoewel er nu toch een stijging in lijkt te zitten. Maar echte ambachtelijke vakken als horlogemakers, tandtechniekers, schoenmakers of restauratiestucadoors zijn in de toekomst hard nodig. Daarom komt het kabinet met geld over de brug voor de specialistische vakscholen. Ook komt er een ‘sectorplan’ voor specialistische vakken in de luchtvaart. Premier Rutte en Minister Asscher komen vandaag langs op de vakschool in Utrecht en bij vliegtuigtechnici op Schiphol om de financiële injectie te presenteren. De vraag is of dat extra geld ook zal zorgen dat jongeren echt voor een ambacht gaan kiezen…

   

   

   

   

  8 reacties Lees verder →

 • Koortsachtig met ‘oranjeshirts’

  Een aarzelende oranjekoorts aan het begin van het WK is inmiddels omgeslagen in een gekkenhuis. Zegt althans het bedrijf dat zorgt voor de levering van replica’s van de officiële Oranjeshirts. Extra mensen zijn aan het werk gezet in de bedrijfshal in Woerden waar het bedrijf “Badge” is gevestigd. Zij beheren ondermeer de sites van voetbalshop.nl waar de nagemaakte KNVB tenues aan de lopende band worden besteld. Na elke overwinning van het team van Van Gaal neemt het aantal bestellingen toe. Inmiddels wordt er in de avonduren overgewerkt om aan de vraag te kunnen voldoen en zijn 12 extra mensen aan het werk om de bestellingen op tijd bij de klant te krijgen.

   

   

   

   

   

   

  Geen reacties Lees verder →

 • De zeeslag van De Ruyter

  De productie heeft mazzel met het grote decor van deze ochtend. Grijze Hollandse lucht, koppen op de golven en een ferme wind. De driekleur op de achtersteven van de replica wappert fier op één van de eerste draaidagen van de speelfilm over zeeheld Michiel de Ruyter. Het is 1667 als de admiraal van raadspensionaris Johan de Witt de opdracht krijgt om de Engelsen in de pan te hakken. Maar in Holland speelt ook de strijd tussen de Republikeinen en de aanhangers van de jonge prins Willem III. Acteur Frank Lammers speelt de Admiraal op ondermeer het VOC-schip Batavia dat aan een groot ponton ligt afgemeerd. Samen met enkele andere schepen die uit het buitenland hierheen zijn gehaald voor de filmset. Een echte zeeslag zullen de schepen  niet meemaken, daarvoor zorgt de computer.

  1 reactie Lees verder →

 • Brommers kiek’n

  Morgen wordt in Assen de 84e Dutch TT verreden. Er worden meer dan 100.000 bezoekers verwacht.

  7 reacties Lees verder →

 • Over resistente bacteriën (2)

  Vandaag is de tweede (en laatste) dag van de internationale conferentie over antibioticaresistentie.

  3 reacties Lees verder →