De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Fortis en de kredietcri$i$ …

Waarom moet de belastingbetaler bloeden voor financieel (wan-)beleid van de banken? Dat vragen de Amerikanen zich af. 700 miljard dollar wordt daar neergeteld om de financiële markten overeind te houden. Maar ook Nederland tast grif in de buidel om één van de grootste banken hier overeind te houden: 4 miljard euro tikt ons land af om Fortis te redden. En dan werpt ook hier de vraag zich op: waarom moeten wij daar voor opdraaien?  

 “Niets doen zou nog duurder uitpakken,” zo redeneert minister Wouter Bos van Financiën. Want als Fortis onderuit gaat, zijn we allemaal de dupe.  

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Het blijft een ongemakkelijk gevoel oproepen dat de overheid, wij met ons allen dus, moeten betalen voor de fouten van een bank. Het zou onterecht zijn de schuld van de situatie geheel bij Fortis neer te leggen. Het concern kwam in een val door de internationale kredietcrisis. Maar dat pleit de bank/verzekeraar niet geheel vrij. Feit blijft dat de bank er zwak voor stond na de overname van ABN/AMRO. Een overname waar Fortis zich zwaar aan vertild heeft.  

En dus zijn wij 4 miljard euro lichter…. Tenminste, we hebben voor 4 miljard euro aan aandelen gekocht van een noodlijdend bedrijf. Om het vertrouwen te herstellen. Als het werkt, is Bos spekkoper, en wij met ons allen dus ook. Want die aandelen tegen bodemtarief gekocht, zouden dan in de toekomst alleen maar meer op gaan brengen. Pure winst dus voor de belastingbetaler.  

Maar het is een grote gok. Want het is nog allerminst zeker of spaarders, maar ook zakelijke klanten hun vertrouwen weer willen (blijven) schenken aan Fortis. De aandeelhouders hebben er vooralsnog geen vertrouwen in: het aandeel zakte een paar uur na opening van de beurs vandaag volledig in. Het was al niet veel meer, nu nog minder.  Dan ben ik toch echt benieuwd: is die 4 miljard weggegooid geld, of welbesteed? Graag uw reactie ……. 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


11 reacties op “Fortis en de kredietcri$i$ …”

 1. bas zegt: 29-09-08 om 12:03

  op de weblog economie schreef ik

  Er is nu 4 miljard Nederlands belastinggeld in Fortis gestoken. Ik weet niet wat ik hiervan moet vinden, maar ik denk wel dat dit een gelegenheid is om af te vragen – er is een groep bedrijven, waaronder vele banken, die, als ze falliet zouden gaan de NL economie een enorme schade zouden berokkenen. Dus mogen ze niet failliet, in het ergste geval wordt ingegrepen zoals nu is gebeurd.

  daarmee vraag ik mij af of het redelijk zijn indien die bedrijven daarmee ook niet een stukje vrijheid om, bijvoorbeeld, de aankoop van bedrijven tegen een brdag van, bijvoorbeeld, 25 % van hun eigen buerswaarde, alleen in overleg met deze overheid mogen doen?

  Verantwoordelijkheid en gezag gaan dan namelijk weer samen. Maar omgekeerd, ik kan nu de gevolgen daarvan ook niet overzien

  Maar of de huidige beslissing juist was? Ik weet het niet.

 2. Peter Korsten zegt: 29-09-08 om 12:36

  Staat de overheid niet garant (tot op zekere hoogte) als een bank omvalt? Voor hoeveel zou de overheid dan de boot in zijn gegaan als dit met Fortis gebeurd zou zijn? Meer of minder dan 4 miljard?

 3. John Daho zegt: 29-09-08 om 14:07

  Het is onvoorstelbaar hoe we van de ene op de andere dag de medeverantwoording voor 300 miljard euro kapitaalrisico dragen.
  Dat is meer geld dan onze gehele staatschuld, onverantwoord. Wordt er in amerika nog overlegd tussen de politieke partijen over dergelijke aankopen, hier wordt het er zo door gejast, net als de EU grondwet e.d. Verschrikkelijk hoe Wouter Bos op vrijdagmidag nog mooi weer speelt op de MP persconferentie, alsof we het niet door hadden… en dat niemand van de aanwezige journalisten doorgevraagd heeft over Fortis, waardeloos, waardeloos.
  Het gaat ook niet goed aflopen met de beurs, dat is voorbij, verleden tijd. De beurs staat weer net zo hoog als tijdens de crisis in september-oktober 1998 (of voor die crisis, 1996 1997)
  Wat nog te hoog is, geloof mij maar, einde van dit jaar AEX 160 punten!!!

 4. bas zegt: 29-09-08 om 15:22

  Jahn

  Welke 300 miljard bedoel je nu? Dat is toch in de USA?

  De AEX zou ee nrefectie moeten zijn van wat de bedrijven verdienen. Welnu, de afgelopen 3, 4 jaar waren goede jaren, en dus zou je een koerswinst in die periode verwacht hebben. Allen, die was er niet, of bijna niet

  Nu hebben de banken, en andere financiële bedrijven een probleem. Maar de andere 30 fondsen in de AEX en AMX toch niet?

  Toen de girale euro werd ingevoerd, in 1998 of 1999 stand de AEX op ongeveer 700 punten – omgerekend

  Nee, John, de AEX staat opmerkelijk laag

 5. Sven Sailink zegt: 29-09-08 om 16:00

  Sorry, ik heb vier maanden geslapen !!!
  Wouter, (niet van LOI , maar onze wonderboy van Financien) heeft toch gezegd dat de crisis ons niet zou raken, in mrt/apr. en verhoeven dat wij gewoon verder moesten in aandelen vnl. financiels.

 6. John Daho zegt: 29-09-08 om 16:30

  Hoi Bas, Fortis heeft 300 miljard in beheer, spaargeld, hypotheken ect.
  Tenminste laten we hopen dat het dat nog waard is…

  bekijk zelf de AEX grafiek http://www.behr.nl/Beurs/H/aex-index.html# (kies onder de grafiek andere periode: 12 jaar)

 7. bas zegt: 29-09-08 om 20:36

  John

  Dank voor de toelichting.

  Een deel van het geld dat Fortis beheert zal in USA hypotheken zitten, die dus ~niets waard zijn (de reddingsopperatie is inmiddels gecanceld) maar de rest zit in NL hypotheken, bedrijfsleningen en dergelijke

  Hetzelfde pakket als 3 jaar terug, zeg maar. Op zich is daar ,volgensm ij, niet zo veel mis mee

 8. henk zegt: 08-10-08 om 13:08

  De mondiale economie en onze materiele welvaart draait maar op één ding: en dat is vernietiging. Zie de toestand in derde wereldlanden waar elke spijker tot 8 keer toe wordt rechtgeslagen en hergebruikt. Economie van niks, en met een gezin moeten leven van 2 euro per dag. Het grootste probleem is misschien,is dat er geen differentiatie wil ontstaan in hoe we tegen geld aankijken. Het is behalve het eigen loonstrookje aan het eind van de maand en de geleverde prestatie een volstrekt abstractum geworden. Alle schrijvers die nu de bal bij Fortis, Wouter Bos, of die karikatuur in Washington willen leggen zien over het hoofd dat ieder voor zich slechts met de grootste moeite kan losmaken van de tsunami consumentisme dat over de wereld waait.(vooropgesteld dat we dat al zouden willen. De instituties die nu omvallen zijn echter louter en alleen daardoor ontstaan.Iedereen wil toch het liefst met niets doen zoveel mogelijk verdienen? Daarom wil iedereen toch zonodig beleggen? De verandering zal moeten komen uit het ontwikkelen van een ander bewustzijn ten aanzien van geld. Voorbeeld: je buurman een oor aannaaien met een dure advocaat behoeft creeert kwalitatief heel ander geld dan het financieren van een weeshuis op shrilanka. De geldstromen op de aarde zouden veelmeer een morele kwaliteit moeten worden toegekend in plaats van het als een abstractum over te laten aan de kampioenen van de hebzucht op de beurs en de hedgefondsen. In de maatschappij zijn best impulsen te vinden die gedachtengoed en handvatten in die richting ontwikkeld hebben, maar niet alleen de creme de la creme, de Wellinks, de Wijffelsen,de Bossen zouden boven zichzelf en hun achterban moeten uitstijgen in het ontwikkelen van denkbeelden om dit soort catastrophes te voorkomen,het geldt voor ons allemaal. Als vernietiging de brandstof voor de huidige maatschappij is, dan kijken we met zijn allen nu mooi in de spiegel. Als we de juiste conclusies trekken is er volop hoop.

 9. henk zegt: 08-10-08 om 13:10

  De mondiale economie en onze materiele welvaart draait maar op één ding: en dat is vernietiging. Zie de toestand in derde wereldlanden waar elke spijker tot 8 keer toe wordt rechtgeslagen en hergebruikt. Economie van niks, en met een gezin moeten leven van 2 euro per dag. Het grootste probleem is misschien,is dat er geen differentiatie wil ontstaan in hoe we tegen geld aankijken. Het is behalve het eigen loonstrookje aan het eind van de maand en de geleverde prestatie een volstrekt abstractum geworden. Alle schrijvers die nu de bal bij Fortis, Wouter Bos, of die karikatuur in Washington willen leggen zien over het hoofd dat ieder voor zich slechts met de grootste moeite kan losmaken van de tsunami consumentisme die over de wereld waait.(vooropgesteld dat we dat al zouden willen) De instituties die nu omvallen zijn echter louter en alleen daardoor ontstaan.Iedereen wil toch het liefst met niets doen zoveel mogelijk verdienen? Daarom wil iedereen toch zonodig beleggen? De verandering zal moeten komen uit het ontwikkelen van een ander bewustzijn ten aanzien van geld. Voorbeeld: je buurman een oor aannaaien met een dure advocaat behoeft creeert kwalitatief heel ander geld dan het financieren van een weeshuis op shrilanka. De geldstromen op de aarde zouden veelmeer een morele kwaliteit moeten worden toegekend in plaats van het als een abstractum over te laten aan de kampioenen van de hebzucht op de beurs en de hedgefondsen. In de maatschappij zijn best impulsen te vinden die gedachtengoed en handvatten in die richting ontwikkeld hebben, maar niet alleen de creme de la creme, de Wellinks, de Wijffelsen,de Bossen zouden boven zichzelf en hun achterban moeten uitstijgen in het ontwikkelen van denkbeelden om dit soort catastrophes te voorkomen,het geldt voor ons allemaal. Als vernietiging de brandstof voor de huidige maatschappij is, dan kijken we met zijn allen nu mooi in de spiegel. Als we de juiste conclusies trekken is er volop hoop.

 10. Piedro zegt: 28-11-08 om 01:25

  “Graag uw reactie …….” uhm ok….doe eens aan fatsoenlijke onderzoeksjournalistiek of ga voor de Viva werken!

 11. john zegt: 30-11-08 om 23:35

  Jullie profiteren toch ook van onze belasting geld. Dus minder kritiek op Bos. Ga eens leren hoe je moet intervieuwen zonder een aardappel in je keel. Doe maar eens een onderzoek naar de hoge salarissen bij de NOS.

Geef een reactie