De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Feyenoord en de crisis …

Mols  Het legioen sleept Feyenoord erdoor: de fans lieten het elftal tegen Heerenveen gister niet in de steek. Sterker nog, de aanmoedigingen wisten de club op te vuren om daarmee een dreigende nederlaag te voorkomen. In de extra tijd werd de gelijkmaker gescoord (2-2). Invaller Michael Mols duwde de bal met zijn hoofd over de doellijn. Sport is emotie. Niemand zal betwisten dat positieve aanmoedigingen de sporters tot betere prestaties brengt. Maar zou dat niet ook voor de economie gelden??    

Immers, economie is ook emotie, zeker als we kijken naar de financiële markten. We spreken niet voor niets over de stemming op de beurs, over vertrouwen, of paniek soms. Dus ligt de vraag voor de hand: praten we onszelf de put niet in?

  De financiële crisis heeft wel degelijk een reële oorzaak: de overspannen hypotheekmarkt in de VS, de risico’s die vervolgens weer afgedekt zijn in onduidelijke verzekeringen, uitmondend in een ketting van vervuilde financiële producten waar niemand nog vertrouwen in heeft. Maar dat verlies is af te boeken. Het moet toch mogelijk zijn schoon schip te maken en verder te gaan?  

Nee dus, in plaats daarvan springen we allemaal in een reflex die de gevolgen van de financiële crisis alleen maar verergeren. Banken vertrouwen elkaar niet meer en lenen elkaar geen geld meer, die banken worden allemaal voorzichtiger en lenen geen geld meer aan bedrijven die vervolgens niet meer investeren. En wat doet de consument? Die houdt tot overmaat van ramp de hand op de knip, zodat de economische groei nog verder stagneert. Een vicieuze cirkel… 

Dus: laten we net als het legioen ons economie juist aanmoedigen, in plaats van nog verder het dal in praten. Dat vergt wat…ook de supporters van Feyenoord juichten willicht tegen beter weten in, want het huilen stond het nader dan het lachen, maar toch … ze sleepte de club erdoor.  

Dus: ik ga vanmiddag die lang begeerde (peperdure) gitaar kopen. En vraag ik u: wat gaat u doen om de economie er weer bovenop te helpen??  

Nog een goed nieuwtje: uit wel-ingelichte-bronnen rond het Kabinet heb ik begrepen dat de oplossing voor het fileprobleem is gevonden:  De voorste automobilist moet gewoon doorrijden! 

Maarja, hoe krijg je dat voor elkaar?  

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


9 reacties op “Feyenoord en de crisis …”

 1. willem zegt: 27-10-08 om 13:49

  Vind het allemaal niet zo erg. Landen hebben op te grote voet geleefd, oa de Vs en Ijsland en verwachten dat anderen het betalen. Daarnaast hebben hier mensen door dat ze eerst de centen moeten hebben voordat ze het kunnen uitgeven. Maar koop vooral een mooie gitaar ik heb zelf het gevoel dat het met mij veel beter gaat dus wie weet

 2. Rene zegt: 27-10-08 om 13:52

  Tip voor de Feijenoordfans Spiegel je aan de volendamfans. Dat betekent dat je al 5 punten meer hebt dat hun.
  Inderdaad het is triest om te zien hoe de club afglijdt naar een nivo dat voor Feijneerd onwaardig. Een oplossing…. Geen Idee ik denk persoonlijk dat er te weinig goede talenten rond lopen. Kijk in Eindhoven daat verkopen ze Iasatti aan AJAX een jonge die een groot deel van zn jeugd op de Herdgang heeft getraint. Ik denk dat het spreekwoord, Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst ook voor voetbal geldt. Anders breken MArcellis en Affelay daar niet zo makkelijk door.
  Twente en Heracles hebben hun krachten gebundeld en kijk waar ze staan. op een plaats die hun club waardig is. Ik kan verder gaan met Groningen en Heerenveen. ook deze Clubs doen het erg goed. Zij kijken goed in de rondte en kopen dan de talenten weg voor een prikkie en verkopen ze dan voor veel geld. Helaas zie ik het omgekeerde bij Feijenoord. daar komen de oude spelers terug en de talenten breken moeilijk door.

  Hopelijk voor alle Fans uit Rotterdam zuid keren de kansen want anders wordt het een rampseizoen.
  en TOP Oss is altijd lastig uit.

 3. @ Rene: je hebt toch wel begrepen dat het stuk hierboven niet draait om voetbal/feyenoord maar om de kredietcrisis

  on-topic: nee ik ben het er niet mee eens dat de consument de kredietcrisis te lijf moet gaan door dure aankopen te gaan doen

  laat het bankwezen en verzekeraars eerst maar eens ophouden met dat onzinnige verpakken van financiele risico`s en dan doorverkope; ingewikkeld gestructureerd zodat niemand meer weet hoe groot de risico´s daadwerkelijk zijn

  totdat blijkt dat er geen centjes meer zijn en banken omvallen

  met andere woorde: eerst strenge toezich en een HALT roepen aan de verdere opkomst van het vrije marktdenken. De vrije markt reguleert zichzelf niet, de vrijemarkt reguleert topwinsten voor enkelen en berooiing voor velen

  als er streng toezicht is en overheden nemen hun verantwoordelijkheden terug ipv alles af te stoten aan de markt, dan krijgen ook consumenten hun vertrouwen weer en dan hoef je ze niet aan te sporen om te consumeren

 4. beschaving zegt: 27-10-08 om 15:28

  als de rechten van de onderklasse in gevaar komt is het democratie
  als de rechten van de middenklasse in gevaar komt is het recessie en wanneer de rechten van de elite in gevaar komt, staat de oorlog voor de deur homo sapiens = dumbest animals EVER !!!

 5. Erik zegt: 27-10-08 om 15:38

  @ HM: Ik ben het compleet met je eens. De hoge heren van het bankwezen mogen net zolang alles uit de consument persen totdat men niet verder kan, waarna de overheid, die heeft zitten slapen en niet goed heeft gekeken wat de banken daadwerkelijk deden, ze maar weer uit het ‘moeras’ van de kredietkcrisis moet slepen. En dat dan weer met de centen die ook best ergens anders voor gebruikt kunnen worden in ons land….

 6. Chris zegt: 27-10-08 om 16:07

  Michiel,
  Wat die bestedingen betreft word je op je wenken bediend: Ondanks een sterk verslechterend consumentenvertrouwen consumeren we er met zijn allen vrolijk op los.

  Vraag is of dat het probleem wel echt op gaat lossen. Immers, de huidige crisis wordt niet, zoals jij aanhaalt, door te hoge hypotheken veroorzaakt, maar door een ongebreideld aanjagen van consumptie, desnoods op ongedekt krediet.
  Dat daar nu de rekening voor betaald moet worden, is wrang, maar onvermijdelijk. Laten we nu niet hier dezelfde fout maken, en ‘gewoon’ datgene doen waar Nederlanders altijd in opgevoed zijn: Eerst sparen, dan pas uitgeven.

 7. Ellard zegt: 27-10-08 om 19:03

  @Michiel: De reclamewereld draait om het inzetten van de media voor promotiedoeleinden. Ook de publieke omroep verdient geld aan reclame. Dat de media invloed hebben op het gedrag van consumenten is dus geen discussie meer. Positief nieuws over de economie heeft dus invloed op de gemiddelde luisteraar en beinvloedt zijn gedrag. Opgewonden paniek raportages en berichtgeving door de media waarbij dalende beurskoersen worden verklaard door niet onderbouwde toelichtingen heeft dus ook invloed.

 8. Marcel zegt: 28-10-08 om 01:21

  Goh ik dacht dat het om Feyenoord ging..
  Maar Feyenoord is in crisis dus de link is snel gelegd.
  Maar even om op dit topic te reageren..ik als Feyenoord fan ben nog niet bang voor een echte gevaarlijke crisis bij Feyenoord.
  De club heeft al zoveel tegenslagen gekent dat deze er ook nog wel bij kan.
  En ik geloof (hoop) dat er snel orde op zaken gesteld zal worden bij Feyenoord.

 9. beschaving zegt: 28-10-08 om 02:42

  ok dan FEYENOORD was is en blijft de mooiste club van nederland, zolang ze de kuip maar behouden (en da zeg ik als psv’er) resultaten ach

  ‘t blijft een sport winnen/verliezen hoort erbij het gaat erom hoe je ermee omgaat onderschatten van tegenstander is vaak de grootste fout

Geef een reactie