De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Het Filiaal gaat op hondencursus

politiehondanp-6257925.jpgPer jaar moeten meer dan 12.000 mensen zich laten behandelen voor hondenbeten. Ruim 200 van die slachtoffers moeten langer in het ziekenhuis verblijven. Verbod van hondenrassen helpt niet, een uitgebreide gedragstest is niet haalbaar. Vandaag praat de Tweede Kamer met minister Verburg over wat er moet gebeuren met honden die agressief zijn of dat dreigen te worden. Filiaalhouder Karin Alberts gaat in Den Haag op hondencursus.


Het filiaal werd vanochtend geplaagd door technisch problemen. De satelietverbinding wilde de hele uitzending niet tot stand komen. Uiteindelijk bood de comrex (apparaat waarmee je via umts een lijnverbinding met de studio kunt maken) uitkomst. De luisteraar heeft er niks van meegekregen, maar voor de filiaalhouder begon de uitzending een beetje hectisch. Doordat ze met technische zaken bezig was en geen tijd had gehad om het gesprek met de studio voor te bereiden, werd ze een beetje overvallen door de vraag die de presentator haar even voor zevenen stelde: “Houd je van honden, Karin?”

Download Filiaal deel I

Hoofdgast Gerda Doedee nam de bekentenis dat de filiaalhouder niet zoveel op heeft met honden, gelukkig niet te zwaar op. “Ik ga je laten zien hoe lief honden zijn en hoe gehoorzaam. Aan het eind van de uitzending ben jij ‘om’, “zegt ze. En de beheerster van het asiel voegt eraan toe: “En over een paar dagen kom je er zelfs één halen, zo leuk vind je ze dan!”

En dat terwijl bijtende honden het uitgangspunt van dit filiaal zijn. Politiek Den Haag praat vandaag over een mogelijke regeling voor agressieve honden. In het Haags Dierencentrum krijg ik tijdens én tussen de items door te zien, hoe goed honden kunnen luisteren mits je ze goed opvoedt. Zelfs de pitbull die ik te zien krijg, gedraagt zich keurig. Hondentherapeute Gerda Doedee legt uit dat honden agressief worden door een verkeerde opvoeding, óf omdat er met verkeerde honden gefokt wordt, namelijk honden die extreem angstig of agressief zijn. 

Download Filiaal deel II

Maar elke hond die bijt is een incident te veel, geeft Doedee toe. Zij heeft een tip voor de politiek: honden waarmee fokkers willen fokken moeten gestest worden op angst en agressie. Een hondencursus voor elke hondencursus verplicht stellen zou goed zijn, MITS hondenscholen op kwaliteit gecontroleerd worden. Doedee: “Wij zien honden die ná een hondentraining agressief geworden zijn. Omdat de mensen er leren om de hond te straffen als hij iets fout doet, bijvoorbeeld een pup een flinke tik op de neus geven als hij uit speelsigheid bijt. Daar lok je agressief gedrag juist mee uit.”

Hoe het wel moet, leren hondenbezitters die bij haar hondenschool Quiebus aankloppen.
 

Download Filiaal deel III

Ook de honden die de filiaalhouder in dit asiel ziet, zijn – indien het dier niet of verkeerd is opgevoed – met behulp van een gedragstherapeut om te turnen in brave viervoeters, zeggen Smid en Doedee. Slechts bij uitzondering moet het asiel besluiten een dier te laten inslapen omdat er niets meer aan te doen is.

Download Filiaal deel IV

Even na half tien rijdt de filiaalhoudster het terrein van het Haags Dierencentrum af. Zonder hond op de achterbank. Want hoewel ze met eigen ogen heeft gezien dat ze volop bestaan, brave honden, laat de liefde zich niet dwingen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


8 reacties op “Het Filiaal gaat op hondencursus”

 1. willem van dijk zegt: 17-12-08 om 08:48

  Prima zaak , elke eigenaar zou op een fatsoenlijke hondencursus moeten gaan.Een hond is noooit agressief maar wordt door de eigenaar veelal door onwetendheid veelal zo gemaakt.Kijk maar eens naar de zgn kuitenbijtertjes,kleine hondjes die niet weten waar hun plek is in de roedel.Erg zielig voor de hond en vervelend voor de baas en zijn omgeving.(Ben zelf bezitter van drie newfoundlanders)

 2. E. Dijkstra zegt: 17-12-08 om 09:04

  Hallo,

  Ik heb twee jaar geleden een jachthondkruising Drent/Heidewachtel overgenomen. Onze vorige hond (die prima luisterde) was overleden. En wij liepen per ongeluk tegen deze hond aan.

  Het bleek een “probleemhond”: ik werd gelanceerd vanuit mijn voordeur. Hij trok vreselijk. Hij luisterde voor geen meter. Hij viel, aan de lijn, uit naar alles aan wat bewoog (fietsers, joggers, auto’s, paarden)en probeerde die te bijten. En los ook. U begrijpt, dat is me maar een keer overkomen. Daarna bleef hij vast aan de lijn met halti (halstertje voor honden, om meer grip te houden op de hond).

  5 Weken bij een goede hondenschool: wij werd bijgespijkerd over het hoe en wat een hond is en hoe met het probleemgedrag om te gaan. Uiteraard werd er ook aandacht besteed aan de praktijk, op een omheind veldje.

  Als ik het niet zelf had meegemaakt, had ik het niet geloofd. Na 4 lessen, hadden we het trekken onder de knie. En na 5 weken had ik een al aardig luisterde hond. Het probleem lag bij ons. Wij gaven onvoldoende leiding en waren niet consequent genoeg.

  Nu, een jaar later, is het een zeer goed luisterende, heel vriendelijke hond. De mensen, waarmee ik nu samen train (jachttraining en behendigheid), kunnen zich niet voorstellen dat deze hond ooit problemen gaf…

  Graag certificering voor hondenscholen: ik ben per ongeluk bij een goede school terecht gekomen.

 3. bas zegt: 17-12-08 om 09:19

  In veel, zo niet alle gemeentne geldt een aanlijngebod, met enkele uitzondeirngen

  Handhaaf dat gebod nu eens!!!

  Zelf heb ik geen hond, en ik vertrouw er geen enkele, maar als ik zie hoeveel van die beesten los rondlopen, dan is dat eng

 4. dhr skielos zegt: 17-12-08 om 09:27

  typisch dat de hond opgevoed moet worden maar laat de ouders, die ook vaak honden hebben, eerst hen kinderen maar eens goed opvoeden dan zou er geen crimialiteit, moord en oorlog meer zijn

 5. c.bik zegt: 17-12-08 om 09:46

  Ruim negen jaar geleden hebben wij een toen een jaar oude mechelse herder uit het asiel in Den Haag gehaald. Ik ben zelf opgegroeid met honden, die ik zelf had leren luisteren enz. en dacht daarom dat wij deze hond ook alleen zouden kunnen opvoeden. Ze was naar het asiel gebracht, omdat ze niet alleen kon zijn. Er bleken nog wel wat meer gedragsproblemen te zijn.
  Na een week was mij wel duidelijk geworden, dat wij deze hond niet alleen konden opvoeden. In het bos keek ik welke honden luisterden en dan vroeg ik of en waar de hond en baas getraind hadden. Zo vonden we een geschikte school voor de hond en voor ons zelf.
  Mijn man en ik hebben elk een keer in de week getraind gedurende twee jaar, daarna trainden we nog maar een keer in de week. Eerst gehoorzaamheid, daarna leuke dingen voor een (herders)hond.
  Zonder die school hadden wij een hond gehad die misschien wel een (gevaarlijke) bijthond was geworden. Nu is het een lieve en bestuurbare hond en hebben wij geleerd hoe wij goede bazen voor haar kunnen zijn. Kortom ik ben voor goede hondenscholen!

 6. Helena zegt: 17-12-08 om 17:50

  Laat ik vooropstellen: ik ben een hondenfreak. Toen ik geboren werd, hadden mijn ouders al een hond en nu, bijna 70 jaar later, vertoef ik in het gezelschap van mijn 12° hond. En dan heb ik het nog niet over honden van familie of kennissen die ik, zelfs tot een half jaar lang, in huis heb gehad omdat hun eigenaren met vakantie gingen of door ziekte, ongeval of ziekenhuisopname die tijd niet voor hun hond konden zorgen. Er waren pups bij en oude honden, in alle soorten en maten, en een aantal van mijn eigen honden heb ik op latere leeftijd uit een asiel gehaald. Ik heb nooit problemen gehad met een hond, zelfs niet met een “probleemhond”, maar ik heb ook nog nooit een hondenschool aan de binnenzijde gezien. Ik heb totaal niets tegen zo’n instituut, en mocht ik ooit een probleemhond niet van z’n problemen af kunnen krijgen, dan zou ik zeker wèl naar een goede hondenschool gaan.

  Mijn insteek is: de ingefokte eigenschappen van een hond krijg je er niet helemaal uit. Een jachthond leer je niet totaal af te jagen, een herdershond leer je niet totaal af te hoeden en een sledehond leer je niet totaal af te trekken. Al kan dat alles gewoonlijk wel tot aanvaardbare proporties gereguleerd worden. Maar aangeleerd en ongewenst gedrag kan, met een consequente begeleiding van de hond, worden afgeleerd.

  Bovendien is het houden van een hond goed voor de gezondheid van zijn baas. Hij/zij moet er in weer en wind mee naar buiten (goed voor zijn weerstand) en er moet mee gespeeld worden (beweging). Tel daarbij op het feit dat een dier niet kan huichelen en de trouw en het vertrouwen van een hond naar zijn baas en (als dat er is) het gezin, dan hebt u meteen de reden waarom ik een hondenfreak ben.

 7. rita zegt: 20-12-08 om 01:05

  het wordt hoog tijd dat er een controle komt dat niet iedere beunhaas zomaar een hondenschool kan beginnen of zich gedragstherapeut kan noemen. Als je een kind naar school stuurt verwacht je toch ook dat er les gegeven wordt door iemand die daarvoor opgeleid is? Waarom dan niet voor een hond die je door verkeerd advies te krijgen misschien verpest en/of agressief kunt maken? Mensen die met hun hond naar een hondenschool gaan, denken natuurlijk dat degene die les geeft het wel zal weten. Maar als ik soms hoor wat lesgevers soms als “advies” geven moet ik toch wel even slikken. Om maar te zwijgen over de slipkettingen die roekeloos gebruikt worden alsof het niks is. Leuke wandeling verzekerd voor het pupje die er eentje omkrijgt! Daar zou ik ook niet vrolijk van worden hoor. Mensen moeten ook van de mentaliteit af dat een hond maar alles moet kunnen verdragen, dat hij als hobbelpaard voor hun kindje mag fungeren. Tot de hond het zat is en dit duidelijk maakt. Dan is het opeens een slechte hond. De fout ligt wel bij de ouders die niet aan het kind hebben geleerd om respectvol om te gaan met een hond. Een hond kan nu eenmaal geen Nederlands spreken om te zeggen dat hij het niet leuk vindt dat er aan zijn oren getrokken wordt. Toch moet hij het soms eindeloos verdragen. Eigenlijk vindt ik dat er nog weinig gebeten wordt als je ziet hoe er soms omgegaan wordt met een hond. Mijn conclusie is: de meeste honden zijn heel tolerant.Veel toleranter dan wij mensen.

 8. Graag zou ik dit even onder de aandacht van al die mensen die het zo goed weten willen brengen: de Sophia vereeniging tot Bescherming van Dieren in Amsterdam heeft een heel leger opgeleide vrijwilligers met geteste honden die door heel Nederland aan kinderen leren op school hoe ze met honden om moeten gaan. Dus kinderen leren op school niet alleen lezen enzovoort, maar het is voor scholen ook mogelijk om hun leerlingen alles over honden bij te brengen ter vermindering van hondenbeten. (wat mijn hond overigens allemaal al “geleerd” heeft van die kids wil je niet weten.)

Geef een reactie