De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Dirty business… !?

VN-school GazaDirty business. Defensiespecialist Ko Colijn is niet de enige die deze term in de mond neemt als het gaat over de Israëlische inval in Gaza (“Dirty business, waar geen journalisten bij mogen zijn, want dan zouden er dingen aan het licht kunnen komen die niet prettig zijn om te zien.”) Bommen op scholen van de Verenigde Naties veroorzaken meer dan 40 slachtoffers onder burgers die juist veilig hoopten te zijn.  

  600 doden aan Palestijnse zijde, 10 aan Israëlische zijde (7 militairen, 3 burgers). Kille feiten. Meer dan 40 doelen in Gaza zijn vannacht weer bestookt. De strook is compleet omsingeld, tot in de steden wordt gevochten. De Gaza is verworden tot een soort “openlucht gevangenis” waar burgers geen kant meer uit komen. De veroordeling van het geweld in de Gaza wordt steeds explicieter.   

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

    De reden dat aan Israëlische zijde geen kinderen sneuvelen komt volgens de Israëlische president Shimon Peres, omdat zijn volk beter voor de kinderen zorgt. Het is moeilijk begrip op te brengen voor het geweld dat toch vooral de Palestijnse burgerbevolking treft. 

  Maar dat geldt ook voor honderden, wellicht al duizenden raketten die Hamasstrijders in de afgelopen maanden lukraak op Israëlische grondgebied afgevuurd hebben. Het is moeilijk voor te stellen wat de rechtvaardiging is voor het schieten van raketten die exploderen in woonwijken, scholen of waar ze dan toevalligerwijs ook terechtkomen. Dat zouden wij toch ook niet accepteren. 

  Het conflict in het Midden-Oosten, een conflict waar goed en kwaad maar moeilijk aan te wijzen zijn. Een conflict dat zich al zo lang voortsleept. Een conflict om moedeloos van te worden.   Wat vindt u?

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


9 reacties op “Dirty business… !?”

 1. Tim zegt: 07-01-09 om 12:07

  Ik vind dat het hele Midden Oosten een grote bom is. Het begint al met het ogenschijnlijke recht dat iedere idioot in die landen een Kalashnikov schijnt te hebben. Mensen met een beetje hersenen begrijpen dat dat niet werkt. Helaas zijn het mensen die niet voor zichzelf kunnen denken, maar daar boeken voor nodig hebben, die in die landen de boel regeren. “In de bijbel staat” maar “In de Koran staat”. Ze vergeten erbij dat die boeken ook maar door mensen geschreven zijn.

 2. Danny zegt: 07-01-09 om 12:11

  Het is inderdaad om moedeloos van te worden, in dit hele conflict zoeken beide partijen om redenen om door te gaan met de strijd. Zowel de Palestijnen als Israël zijn verantwoordelijk voor de escalatie, maar Israël gebruikt buiten proportie veel geweld dat zeker niet gerechtvaardigd kan worden.

  De vraag die nu zal resten is, wat gaat er nu gebeuren?

  Ik verwacht dat er wel een bestand zal komen om deze strijd proberen te eindigen, maar dat de schade al is toegebracht. Hamas en ook de gehele Palestijnse bevolking hebben dierbaren verloren in een nutteloze oorlog, dit zal alleen maar reden geven voor Hamas om de strijd door te zetten, om de “kwaadaardige” bezetters de baas te zijn. En wanneer Israël op deze manier door blijft gaan verwacht ik ook nog wel een keer dat de omringende landen dit niet meer pikken en dat Israël met grotere problemen te maken zal krijgen dan Hamas.

  Ik hoop echt dat dit conflict eens een keer afgelopen zal zijn, maar wanneer 2 koppige machten niet toe willen geven, dan zal dit waarschijnlijk zeker niet het laatste zijn wat we hierover zullen horen.

 3. Danny zegt: 07-01-09 om 12:16

  @ Tim,
  Geheel mee eens, dit is ook iets typerend voor Amerika en niet alleen het Midden-Oosten, wanneer ze hun zin niet krijgen naar de wapens grijpen. Ik snap sowieso ook niet waarom men een “boek” als reden gebruiken om zoveel leed aan te richten. Zoals je zegt is zowel de Koran als de Bijbel geschreven door mensen, wanneer een mens iets schrijft is dit vaak/altijd subjectief. Men wil altijd het verhaal net wat mooier maken en er een eigen draai aangeven, die toevalligerwijs hen wel erg goed uitkomt.

 4. Ik verwonder mezelf over het feit dat hamas,die dit hele gebeuren over zichzelf en hun vrouwen en kinderen afroepen,die nog steeds gewoon terroristen zijn die hun kinderen en vrouwen gebruiken om daar tussen te schuilen.Het enige jammere ervan is dat ook al pakt israel alle hamas en andere groepen die er zitten ,aan het eind van het verhaal is het nog altijd zo dat de hamas straks nog drie raketten afschieten na een bestand en worden daarna door alle moslims in de hele wereld uitgeroepen tot helden ook al zijn er honderden doden door hun schuld want ze hadden het ook via abbas kunnen doen en op zijn manier kom veel verder want ook israel zit niet te wachten op de oorlog!. En verder wat daar gebeurt ,ja het is oorlog en als die hamas mietjes niet durven te vechten dan moet je op zoek gaan en daarbij vallen helaas meestal onschuldige slachtoffers.shalom

 5. bas zegt: 07-01-09 om 12:56

  Voordat Europa en de VS, op grond van de wandaden in WOII, Isreal oprichtte, was het midden oosten relatief rustig

  Daarna werd het een heel ander verhaal – en daarmee is, voor mij, ook duidelijk dat de onrust in het Midden Oosten de schuld is van het westen – in verband met de steun aan Israel

  Alleen als het westen die steun zal intrekken, kan daar rust komen. Ik vrees dat dit nog heel lang gaat duren

 6. Tim zegt: 07-01-09 om 14:48

  @Bas

  Nou…. de ellende begon al enkele honderden (zo niet duizenden) jaren geleden. Het terugplaatsen van een volk dat daar niet gewenst is door de meeste omringende bevolkingsgroepen heeft alleen op doen laaien wat anders weggebleven was.

  Tuurlijk is er deels de schuld van het Westen, maar ook de omringende landen en alle mensen uit die regio zelf zouden in staat moeten zijn een leefbare situatie te creeren. Helaas willen ze dat niet allemaal. En de wapenhandel doet er ook goede zaken bij , vergeet die niet.

 7. Danny zegt: 07-01-09 om 15:55

  @Tim,
  En in welke landen zit over het algemeen de belangrijkste wapenhandel gevestigd?;)

  Daarnaast, wanneer het Nederland was geweest in de situatie waarin de Palestijnen en omringende landen verkeren zouden wij ook “niet netjes” reageren. Zie het zo, wanneer het ver weg is en het ons niet “direct raakt” dan moeten die Palestijnen en omringende landen het maar “accepteren”, maar wanneer het “te dichtbij” zullen wij ook niet de vriendelijkste zijn.

  Daarnaast, de grootste rijken die hebben bestaan zijn het Babylonische rijk, Romeinse rijk, Perzische rijk en het Ottomaanse rijk, deze hebben zo groot kunnen worden omdat ze in die tijd “verder” waren dan de omringende landen, 3 van de 4 rijken vonden hun basis in Arabische landen. Een overeenkomst van deze 4 rijken is dat zij een groot deel van de geschiedenis van Palestina hebben gemaakt, het Ottomaanse rijk zelfs nog tot 1917. Daarnaast waren de inwoners van dit gebied moslim, Armeens, Grieks-Orthodox, deze worden ook wel de “huidige Palestijnen” genoemd. Gezien de laatste keer dat Israel een eigen staat had 658 voor Christus was vind ik “het recht” op deze staat hebben op basis hiervan en van de bijbel voorbarig en kortzichtig.

  Het is een feit dat de staat Israël nu 60 jaar bestaat, dit zal niet binnen korte tijd veranderen, daarom moet men een “leefbare” oplossing vinden dat deze oorlog eindelijk ophoudt.

 8. Christian zegt: 07-01-09 om 18:18

  “I live free or you die” lijkt wel de slogan van Israël. Alles is geoorloofd onder het mom van vrijheid waar iedereen recht op schijnt te hebben behalve de Palestijnen dan natuurlijk, want dat zijn de terroristen en daarmee vogelvrij verklaard, ‘shoot at will’ maar ‘aim to kill’.

  De wapenhandel doet al jarenlang goede zaken. De wapenlobby is over de hele wereld dirty maar wel heel erg big business. ‘Touch it and die’, je wordt gegarandeerd beschuldigd mensen te beroven van hun vrijheid en daarmee recht op zelfbescherming, en met die beschuldiging verdwijnt je vrijheid en vermeend recht op zelfbescherming.

  Het is helemaal niet om moedeloos te worden, de oplossing ligt voor de hand. Deze hele dirty business wordt gevoed door angst en de daarmee gepaard gaande tweedeling. Zaai een ‘beetje angst’ en gegarandeerd dat elk zichzelf respecterend individu een wapen wil hebben en raak schieten waar hij/zij maar kan en dus goede zaken voor wie er aan wil verdienen en leed voor de anderen die dat niet willen. Natuurlijk wil iedereen het recht om zichzelf te beschermen maar dan moet er wel een duidelijke en eenduidige regel gesteld worden nl:

  ‘We all live free together or die together’!

  Als de leiders van deze wereld bereid zijn om iedereen aan de speeltafel dezelfde rechten maar ook plichten te gunnen voor een leven in vrijheid en beide partijen gedwongen worden dit te respecteren dan is er gegarandeerd heel snel een oplossing.

 9. Gunes zegt: 07-01-09 om 20:21

  Israel moet gewoon berrecht worden voor zijn oorlogmisdaden.
  Want dit kan natuurlijk niet meer.
  En heel slim van de president om te zeggen dat Israel zogenaamd beter voor zijn kinderen zorgt. Ten eerste het is niet zo dat Israel zijn kinderen beter beschermd, het is zo dat de HAMAS rakketten heeft die niet zo meer schade aanrichten als de tanken en vliegtuigen van Israel. Dus echt domme uitspraak van meneer Shimon Peres.
  Ten tweede is het zo dat kinderen dachten dat ze veilig waren in scholen van de VN.
  Maar ook dat is niet gebleken.
  Israel is wreed bezig.

Geef een reactie