De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

filiaal: herschreven weblog, nieuws dat geen nieuws bleek te zijn

gyrocopterHet klonk te mooi om waar te zijn, de presentatie van … een vliegende auto! Een auto met rotorbladen op het dak, waarmee je op een landingsbaantje bij een tankstation naast de snelweg kunt opstijgen, om over de file heen te vliegen.

Dat komt er toch nooit van, dacht ik vanochtend toen ik naar de parkeerplaats langs de A1 reed. Daar zou de vliegende auto zijn eerste vluchtje maken. Het was me verzekerd dat het echt geen dwaas project was. Nee, zelfs de overheid steekt er geld in en minister Eurlings zou vanochtend een stukje meevliegen. Laat ze me maar ervan overtuigen dat het er toch wel gaat komen, dacht ik toen nog.

Maar nee, dat overtuigen is er niet van gekomen. Wat bleek bij aankomst op de filiaal-lokatie: er was nog helemaal geen vliegende auto. Sterker nog: de vliegende auto bestaat nog helemaal niet. Ze zijn hem nog aan het uitvinden. Ze willen een bestaande auto

op drie wielen ombouwen met gyrocopter-wieken. Vandaag zou er alleen een demonstratie komen van een gyrocopter, een soort heli die anders werkt en vooral stiller en zuiniger vliegt. Maar ja, die is in 1895 uitgevonden, dus da’s ook niet echt nieuws

En hoe zit het dan met die minister. Die gelooft er toch wel echt in? Hij komt zijn kostbare tijd toch niet voor niets hier verspillen?
Die minister geeft het nieuwsonderwerp hoogspersoonlijk de genadeklap. Bij zijn korte toespraak naast het geimproviseerde landingsbaantje vertelt hij de massaal uitgerukte pers dat dit nooit bedoeld kan zijn om de files op te lossen. Het is hooguit bestemd voor hulpdiensten, als alternatief van de helikopter.

Weg onderwerp, we zijn genept.

Had ik toch gelijk, heet komt er toch nooit van.

Download Filiaal 1
Download Filiaal 2
Download Filiaal 3

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


21 reacties op “filiaal: herschreven weblog, nieuws dat geen nieuws bleek te zijn”

 1. Jan Zonnebrand zegt: 27-04-09 om 08:01

  De gyrocopter wordt zeker ook nog elektrisch en loopt op zonnecellen? :D :D

  Haal je kop uit de wolken en zuip es wat minder, NOS!

 2. Jan Zonnebrand zegt: 27-04-09 om 08:57

  Ook nog biobrandstof? Jatropha zeker? Het loopt weer over van realiteitszin, NIET dus. Valt in dezelfde categorie als de “superbus” van Wubbo Oksels, daar hoor je ook niets meer van. En de NOS wil zo’n ding kopen? :D

 3. dikke dennis zegt: 27-04-09 om 10:04

  Als de NOS teveel geld heeft heb ik nog wel een rekeningnummer waar het geld gestort mag worden, Volkomen zinloos dit idee.

 4. Leon zegt: 27-04-09 om 11:12

  Het enthousiasme over de vliegende auto zal snel afnemen na de eerste ernstige ongelukken, lijkt me.

 5. met vliegende auto”s zullen er meer doden vallen zowel in de lucht als op de grond.

 6. Niels zegt: 27-04-09 om 14:03

  Zolang duurt het niet meer voor de eerste Ferrari vliegt:
  http://925.nl/archief/2008/11/.....n-de-lucht

 7. frits zegt: 27-04-09 om 14:12

  test palv is 26 dagen te laat

 8. Jan Stevens zegt: 27-04-09 om 14:43

  Een opluchting om de eerste reacties te lezen. Gelukkig is nog niet heel Nederland zwakzinnig geworden. Maar dat een verslaggever er met open ogen leek in te tuinen? Zelf kunnen nadenken zou toch een aanbeveling moeten zijn in dit beroep?

 9. gekke henkie zegt: 27-04-09 om 15:02

  Makkelijk om lekker af te geven op dit soort nieuws. Kennelijk trekt het toch jullie aandacht, dus waarom al dat gezeur?

 10. Jan zegt: 27-04-09 om 15:38

  Gyroscoop??? Zo’n vliegding met een niet-aangedreven rotor heet autogyro. Volgens Wikipedia uitgevonden in 1923: http://nl.wikipedia.org/wiki/Autogyro. Stuk simpeler en daarom goedkoper dan een helikopter, maar met als belangrijk verschil dat je er niet stil mee in de lucht kunt hangen en dus ook niet verticaal kunt landen en stijgen.
  Deze (zoveelste) nieuwe poging allicht onder het motto: hoe minder het publiek weet, des te meer oude spullen je voor nieuw kunt verkopen. Lang leve de handel!

 11. laane zegt: 27-04-09 om 15:51

  Prachtig!!

  Je was zo onder de indruk dat je zelfs een taalfout in de laatste zin over het hoofd zag.

 12. Edwin zegt: 27-04-09 om 16:20

  Ik vondt het nogal vergezocht.

  Maar dat het Radio 1 Journaal en de minister er in zijn getuind is niets vergeleken met de fout op nos.nl. Misschien tijd om de collega’s daar het verschil tussen een gyroscoop en een autogyro uit te leggen…

 13. Leen zegt: 27-04-09 om 17:38

  Beste redactie: dit komt ervan als je besluit dat je de journaals gaat vullen met items op het niveau van “.. en ik seg nog net tege me buurfrouw ..” in plaats van met serieus nieuws.

 14. Jurgen zegt: 27-04-09 om 18:28

  zolang er geen vliegende SUV’s komen of pikkie-noga’s op zaterdagavond in een vliegende golf gti vind ik alles best.

 15. Zwaan zegt: 27-04-09 om 18:30

  De eerste gyrocopter werd niet in 1895 gemaakt, maar in 1923 (zoek maar op in Wikipedia). 1895 is het jaar waarin de ontwerper van het toestel werd geboren…

 16. bas zegt: 27-04-09 om 21:39

  prima dat die lui er in stappen – totdat ik er een in mijn nek krijg

  maar er zelf in stappen? Dan wil ik eerst een track record zien, ongelukkenvrij gedurende 10 jaar. Hierbij let ik vooral op menselijke fouten, want daar zit volgens mij de kneep: een mens denkt 2 demensionaal, terwijl vliegen 3 demensionaal. Daarom is een vluchtleiding nodig, maar niet beschikbaar

 17. Micolas N. zegt: 27-04-09 om 23:08

  Hoor, wederhoor en feiten checken…dat is toch ook bij het Filiaal gebruikelijk? Misschien is de swine flu ook wel een hoax!

 18. A.Hartensveld zegt: 28-04-09 om 04:42

  A Hartensveld

  Het kan niet zo zijn dat alle auto,s van de weg af zijn omdat we willen vliegen dat is een utopia wat eerst op de weg was is nu in de lucht
  alleen hoe zit het met files hangen we met zo’n 300 van die dingen achter elkaar voor we mogen landen dit is weer zo’n typisch geval voor een enkeling en daar zitten we niet op te wachten mocht er iets nieuws komen moet het voor een ieder normaal zijn om er gebruik van te maken
  buiten het gebruik van de normale vervoersmiddelen wat ik dus wil zeggen is dat als er iets nieuws is dat het berijkbaar is voor een ieder en niet voor een enkeling alleen zo is er vooruitgang
  A Hartensveld

 19. Jan Zonnebrand zegt: 28-04-09 om 08:55

  Zoveel onzin is het niet, zelfs RNW wereldkrant heeft het erover. Eurlings is nog steeds knettergek!

  [quote="RNW wereldkrant"] Minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings heeft de nieuwe spitsstroken op de snelweg A12 tussen Ede en Veenendaal offi cieel in gebruik genomen. Ter plaatse is twee jaar lang aan de weg gewerkt. De negen kilometer lange spitsstroken gaan open zodra per uur meer dan drieduizend motorvoertuigen over de A12 rijden.[/quote]

 20. Jan Zonnebrand zegt: 28-04-09 om 08:56

  En dit zou de “oplossing” van Eurlings zijn?

  [quote="RNW wereldkrant"]De vliegende auto bestaat. Minister Eurlings bekeek bij Soesterberg hoe het nieuwe voertuig (gyrocopter en drie-wieler) eerst over de snelweg rijdt en daarna opstijgt. Het toestel komt in 2012 op de markt, bij de hulpdiensten. [/quote]

 21. BenH zegt: 27-05-09 om 06:50

  Dit is inderdaad niet DE oplossing voor het alom gekende file-leed, doch een mooi alternatief voor mensen dewelke een passie koesteren voor de luchtvaart en zo het aangename aan het nuttige kunnen koppelen. Ikzelf ben vol van dit project, dat nog lang van zeker is! Er zit zeker toekomst in; en laat het even duidelijk zijn, vliegen is nog steeds veel veiliger dan autorijden, check de statistieken maar eens!!

  Nog iets, niet iedere idioot zal in staat zijn dit toestel te kunnen besturen. Enige notie van het begrip ‘vliegen’ is noodzakelijk, zo dien je een weliswaar korte vliegopleiding te volgen voor het behalen van een vliegvergunning ULM met categorie gyrocopter.

  Mijn hobby (lees passie) is zweefvliegen, natuurlijk wil ik al vliegend naar mn werk!

Geef een reactie