De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Geen prijs voor de radio …

logo-tegelDe Tegels zijn weer uitgereikt, de jaarlijkse journalistieke prijzen. En raadt eens? De NOS is helaas niet in de prijzen gevallen. Erger nog: er is geen enkele prijs uitgereikt in de categorie radio: de inzendingen waren onder de maat. Een pittig oordeel van de jury. Hebben we iets verkeerd gedaan?

Journalisten van het AD en de Volkskrant, van het populair-wetenschappelijke tijdschrift Quest en van de rtv-programma’s Netwerk (NCRV), Hoge Bomen (AVRO), De ochtenden (VPRO) en Landroof (VPRO) ontvingen De Tegel voor hun werk in 2008. Maar de radio? …. Viel in zijn geheel niet in de prijzen.

Drie redenen gaf jurylid Henk van Hoorn aan voor de beslissing dit jaar geen prijs uit te rijken voor beste radioreportage.

1/ De inzendingen waren onder de maat: niet goed genoeg om te belonen met een Tegel: een prijs die toch moet staan voor kwalitatief goede radio. Als dat waar is, is dat een blamage voor ons (Radio 1 in zijn geheel, ook de omroepen en alle collega’s bij de regionale zenders en BNR). Kennelijk zijn we er met z’n allen niet in geslaagd iets prijzenswaardigs te produceren het afgelopen jaar.

2/ Is er dan werkelijk geen mooie reportage gemaakt het afgelopen jaar? Het kan natuurlijk zijn dat de mooiste reportages domweg niet ingezonden zijn, gaf Van Hoorn ruiterlijk toe. Een mogelijk tweede verklaring. Is het (valse) bescheidenheid dat we onze mooiste werken niet inzenden? Gaan we te laks om met onze parelen? Of zijn we na uitzending kennelijk alweer vergeten dat we iets moois hebben uitgezonden en zijn we alweer verdwenen in de waan van de dag: de immer voortrazende actualiteit?

3/ Dan komen we uit bij de derde reden: het nieuws moet snel, sneller, snelst. Volgens van Hoorn nemen journalisten steeds minder tijd om ergens bij stil te staan. Nieuwsontwikkelingen op een goede manier te belichten, te illustreren met reportages. Hoe sneller het nieuws op zender moet, hoe meer het inboet aan kwaliteit. Idealiter moeten snelheid en kwaliteit in balans zijn. En volgens Van Hoorn is die balans doorgeschoten.

Mijn gedachten hierover? Ik denk dat Van Hoorn wel een punt heeft. We hebben steeds minder tijd voor mooie radio: dat kost veel tijd en geld dat er vaak niet is. En inderdaad, soms nemen we ook te weinig tijd om even stil te staan bij ontwikkelingen in het nieuws die echt belangrijk zijn en razen we voort in de waan van de dag. En zeker: de houdbaarheid van ons werk is beperkt. Journalistieke gezegden luiden immers: met het nieuws van vandaag wordt morgen om de vis mee ingepakt (of beland onder in de kattebak). En dan gaat het nog over kranten, het geluid van de radio vervliegt nog veel sneller. Of deze: een journalist is zo goed als zijn laatste verhaal.

Maar ik denk niet dat de radio-journalistiek achteruit holt. We hebben wel degelijk mooie reportages uitgezonden. Hele fraaie zelfs. En wie is ook alweer uitgeroepen tot journalist van het jaar? Juist … NOS correspondent Bram Vermeulen!

Wat denkt u? Barst los, want we doen ons uiterste best voor u. Dus we zijn benieuwd naar de mening van de enige jury die er toe doet: onze luisteraar.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Geen prijs voor de radio …”

 1. Henk van Hoorn zegt: 13-05-09 om 13:07

  Een kleine aanvulling/correctie op het verhaal van Michiel. Het klopt dat de jury geen prijs heeft uitgedeeld in de categorie radio – nieuws. Maar de radio heeft wel dege;ijk een prijs gekregen in de rubriek ‘Achtergrond’. Gerrit Kalsbeek (VPRO) kreeg hem voor de serie Het Gelukkige Huisdier. Volgens de jury “radio op z’n best”. Het kan dus wel, aantrekkelijke radio maken. Mits je er even de tijd voor neemt.

 2. dikke dennis zegt: 13-05-09 om 14:56

  Nu moet ik me aansluiten bij Henk. Ik vind jullie radio-uitzendingen altijd verschrikkelijk saai. Dat doet niks af aan de inhoud die jullie brengen want dat vind ik meer dan gemiddeld.

 3. monique zegt: 14-05-09 om 11:11

  Hoeveel echte radiomensen bestaan er nog? Die zijn er toch ook uitgebonjourd voor multi-media journalisten die snel, snel, snel nieuws produceren? Radio 1 Journaal denkt al heel lang niet meer aan radiomaken, maar alleen nog maar aan nieuwsmaken. Ik zou zeggen: gooi dat vreselijke, nietszeggende filiaal eruit en vervang het door een paar mooie achtergrondreportages. Kost je net zo veel mankracht en levert mooiere, betere en snellere radio op.

 4. Anke zegt: 29-10-09 om 15:46

  Waarom wordt er eigenlijk geen prijs uitgereikt voor de mooiste radioDOCUMENTAIRE??!! Als we het nou over mooie radio hebben waar de tijd voor genomen is, dan is het natuurlijk bij uitstek de radiodocu. Maar ja, daar is al helemaal geen geld/tijd meer voor bij de meeste omroepen. Gelukkig hebben we HolandDocRadio nog. Twee docu’s daarvan waren overigens afgelopen week wel genomineerd voor de Prix Europa in Berlijn. Helaas hebben ze geen Prix Europa Award gewonnen, maar de internationale erkenning is er niet minder om.

Geef een reactie