De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Niks nieuwsluwe dag!

radioactiefGoedemorgen vrienden, het belooft een mooie dag te worden. Weinig nieuwswaardig, maar de pret zal er niet minder om zijn”, schreef ik voor dag en dauw nog op mijn twitter.

Na het Hemelvaartsweekeinde zag het er naar uit dat het nieuwsaanbod zou tegenvallen. Maar kort voor de radiouitzending moest ik mijn woorden alweer herroepen: “Ik beloofde een nieuwsluwe dag. Alsof je de goden verzoekt: het blijkt dat Noord Korea een kernproef heeft gehouden. Voortaan niets beloven.” Niets zo onvoorspelbaar als het nieuws!

Een weerstation in Zuid-Korea registreerde vannacht onverwachte trillingen. Al snel was de conclusie getrokken: de aardschok met een kracht van 4,7 op de schaal van Richter is veroorzaakt door een ondergrondse kernexplosie. Daarmee zet Noord-Korea de verhoudingen in de regio in één klap op scherp. De regeringen van Zuid-Korea en Japan zijn in spoedzitting bijeen. En ook de VN-Veiligheidsraad zal zich met spoed beraden over sancties tegen het land.

Het is niet moeilijk de ernst van dergelijk nieuws in te zien. Onze redactie onderneemt meteen actie: correspondent bellen (bleek al op de hoogte), defensiespecialist Ko Colijn om commentaar vragen, informeren bij het KNMI in Nederland of de schok ook hier waarneembaar was. Snel en puik werk! Als het aankomt op snel het laatste nieuws verslaan is onze redactie op z’n best.

Al klinkt de uitzending vaak redelijk verzorgd en voorbereid, de waarheid is dat het achter de schermen een hectiek van jewelste is. Verschillende mensen roepen door elkaar heen, redacteuren, eindredacteur, regisseur: “Kan Wouter Zwart (China) nu wel of niet om 06.10?” “Welke Wouter hangt waar?” “Wouter Zwart op 1, Wouter Meijer (Duitsland, ander onderwerp) op lijn 2.” “Hebben we Ko Colijn al te pakken? Wat heeft ie te melden? Wat! … Heeft Noord Korea vandaag ook een korte-afstandsraket gelanceerd? Wat zal de impact daarvan zijn? Kunnen voor de volgende bijdrage een andere invalshoek bedenken?

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Als presentator is het vaak het beste om je van die hectiek achter de schermen, voor ons letterlijk achter het scherm (de ruit van de presentatiestudio), maar niets aan te trekken. Ik zie die verhitte discussies wel, de rode hoofden, armgebaren, verontruste gezichten. Kalm blijven, da’s voor mij het devies. U heeft niets aan die chaos, u wilt rustig en op duidelijke wijze worden bijgepraat over het nieuws.

Hopelijk zijn we daar in geslaagd.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Niks nieuwsluwe dag!”

  1. Barend zegt: 25-05-09 om 16:20

    Hoe laat staan jullie op? Komen de onderwerpen niet pas binnen als de uitzending al is begonnen?
    Soms lijkt het net alsof alle dingen alleen maar gedurende een werkdag gebeuren.

  2. Frank de Weerd zegt: 25-05-09 om 21:41

    wat een enorm interessante invalshoeken en wat een originele sprekers!

Geef een reactie