De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Vrij Tibet net zoiets als vrij Limburg?

dalai-lamaDe Dalai Lama komt vandaag aan in Nederland voor een bezoek. Het Kabinet wil de relaties met China niet op het spel zetten, dus premier Balkenende zal de Tibetaanse geestelijk leider niet ontmoeten. Ook de ontmoeting met minister Verhagen van Buitenlandse Zaken is bewust van alle protocol en formaliteiten ontdaan, zelfs een informeel treffen met Kamerleden is al tegen het zere been van China.

De Chinese ambassadeur legt in het Radio 1 Journaal vanmorgen nog even uit waarom China zo tegen een formele ontmoeting met regeringsleiders en politici gekant is. Ambassadeur Zhang Jun probeert de kwestie voor Nederlanders begrijpelijk uit te leggen. Volgens hem zou Nederland het ook niet pikken als een Nederlands geestelijk leider in het buitenland zou pleiten voor …. een onafhankelijk Limburg. Tsja, zo’n uitspraak zet je aan het denken…. of niet? Hoe zouden wij reageren als op internationale podia door een geestelijk leider gepleit zou worden voor ‘Free Limburg!’

In alle eerlijkheid: de vergelijking gaat zo mank, dat ie eerder lachwekkend is. Zouden wij werkelijk dreigen in dat geval bijvoorbeeld het veel kleinere Luxemburg te boycotten? Handelsrelaties op te zeggen? De internationale betrekkingen te bevriezen? Denk het niet. Daar komt bij dat we in Nederland toch een ietwat andere opvatting heeft over vrijheid van meningsuiting, zodat zelfs controversiële meningen over het algemeen wel geuit mogen worden in ons land (en dus ook daarbuiten).

Nog iets: de ambassadeur meent dat de Dalai Lama geenszins het lichtend voorbeeld is dat wij in hem zien. Volgens Zhang Jun pleit de Tibetaanse leider voor etnische zuiveringen, omdat hij wil dat alle Chinezen Tibet verlaten. Het lijkt een nogal bruuske beschuldiging aan het adres van een Nobelprijswinnaar van de Vrede. Maargoed, als je even meegaat in de Chinese redenering, zou je vraagtekens kunnen zetten bij dat standpunt van de Dalai Lama. Vergeet dan niet dat China al jaren een bewuste bevolkingspolitiek voert om Tibetanen in hun eigen land als minderheid te minimaliseren.

U ziet dat de meningen tussen China en Westerse landen over Tibet en de Dalai Lama nogal uiteenlopen. Premier Balkenende hoopt de goede politieke betrekkingen met China te behouden en weigert daarom de Dalai Lama te ontmoeten. Balkenende hoopt in ‘gesprek’ met China de mensenrechten aan te kaarten, mogelijk zelfs te verbeteren. Maar tegen het licht van de Chinese argumenten, vraag ik me af of Balkenende er in China een luisterend oor voor zal vinden.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


32 reacties op “Vrij Tibet net zoiets als vrij Limburg?”

 1. Gabriël Aubry zegt: 03-06-09 om 11:56

  Wat voorshands natuurlijk spijtig is en vooral ook misschien wel een ‘beetje’ dom van de Chinezen is dat ze nimmer van deze discussie afkomen terwijl, als ze Tibet terug zouden geven aan de Tibetanen daarmee eigenlijk alleen maar meer goodwill mee zouden kweken. Vervolgens is het dan wellicht mogelijk tot intensieve samenwerkeing over te gaan en mogelijk wil Tibet dan over tientallen jaren zélf wel toetreden tot China. Lijkt mij een aanmerkelijk repectvoller en werkbaarder scenario dan het thans gevolgde.

 2. Erwin Teusink zegt: 03-06-09 om 12:07

  Wat zijn het ook een stelletje lafbekken. China heeft ons net zo hard nodig als wij hun. De premier van Denemarken heeft hem ontmoet, Sarko, Wim Kok, maar de helden van het CDA durven het niet aan.

 3. Peter van der Sangen zegt: 03-06-09 om 12:18

  Dhr. Balkenende eerst als een schoothondje op het podium bij G. Bush.
  Nu vlucht hij in een verkiezingsluchtballon voor de Dalai Lama uit pure angst voor wat grootspraak uit China. En dan maar denken dat zijn stem door de chinese overheid wordt gehoord.
  Onze regering denkt een speler op wereldniveau te zijn. Wat een illusie.
  Drie woorden voor onze regering: schandalig, onbeschoft en vernederend.

 4. Helena zegt: 03-06-09 om 12:31

  @ Erwin Teusink: Met een deel van uw reactie ben ik het wel eens, maar om nu te zeggen dat “China ons net zo hard nodig heeft als wij hun” vind ik een nogal boude bewering. Dat lijkt me een zware overschatting van de inbreng van Nederland op het wereldtoneel….

 5. Tim zegt: 03-06-09 om 12:33

  Wij onderdrukken de Limburgers natuurlijk ook, dat is het….

 6. bas zegt: 03-06-09 om 12:42

  Als Limburgers onafhankelijk willen worden, moeten ze het, naar mjin mening doen. Idem ditto voor Friesland, want Limburg is natuurlijk een verkeerd voorbeeld. In Friesland is er wel een nationalistische partij.

  Maar daar stemt een minderheid op.

  Dat is het grote probleem voor die Chinese ambassadeur: Tibet is met militaire macht ingelijft, en de oorspronkelijke bevolking zou onafhankelijk willen zijn. Ik schrijf oorspronkelijke bevolking, want het schijnt dat er reeds zoveel Han-Chinezen naar Tibet zijn gegaan, dat de Tibetanen een minderheid zijn in eigen land.

  Wat China in Tibet zoekt is mij niet duidelijk, maar eigenlijk doet dat er niet toe. Ik denk dat het grootste probleem zit in de Chinezen, die zich – net als de keizers vroeger, het centrum van de wereld voelen – met als bijeffect dat ze zich niet voor kunnen stellen dat er mensne zijn die geen Chinees zouden willen zijn. Net als de Amerikanen, dus.

  @ Helena

  Wij Nederlanders doen vaak neerbuigend over ons zelf, maar wij zijn de 11de of 12de economie van de wereld. Wellicht relevanter, er zijn weinig grotere economiën die hun afdracht aan de Verenigde Naties op tijd voldoen. Geheid dat Duitsland ook correct is, maar verder? Ik vrees niet veel.

  Zou Nederland in Afrika liggen, dan zouden wij het machtigste land van Afrika zijn, en in Zuid Amerika waarschijnlijk nummer 2

  Wij zijn niet klein, alleen, we zitten tussen groteren. In het land der vierogen, gaat een drieoog voor blind door, dus.

 7. Mich zegt: 03-06-09 om 12:50

  Beste Michiel,

  ‘dat we in Nederland toch een ietwat andere opvatting heeft’, ‘Maargoed’ en een vreemde mix van populair taalgebruik met formeel taalgebruik creëert mijns inziens een slecht leesbaar stuk. Ook de inhoud heeft helaas de diepte van een regenplas. Een extra 5 minuten redigeren had geen zonde geweest. Van de NOS verwacht ik beter. Maar het is nog vroeg…

 8. Mich zegt: 03-06-09 om 12:53

  Beste Michiel,

  hetzelfde geldt blijkbaar ook voor mij (ik werk echter niet bij de NOS). In bovenstaand commentaar had ik natuurlijk ‘creëeren’ in plaats van ‘creëert’ moeten gebruiken. mijn excuus.

 9. Jaap B zegt: 03-06-09 om 13:08

  Is onze overheid vergeten dat de Apartheid in Zuid Afrika is opgeheven door intensief Internationaal protest?
  Waarom zet men zich wel in voor een vrij Palestina (en terecht hoor!) en niet voor een vrij Tibet, en nog wat!? Koerdistan??????, daar hoor je niemand meer over, zelfs de SP niet.

 10. Koen zegt: 03-06-09 om 13:10

  China heeft een andere cultuur. Vanuit de Confusiaanse gedachte is alles wat tegen de eenheid van China en het landsbelang is taboe.
  Toen duidelijk werd dat er afscheidingsbewegingen in Tibet waren greep China militair in, want als Tibet zich afscheidt van China gaat tegen het landsbelang in. Bovendien zouden meer gebieden en etnische minderheden (want daarvan telt China er maar liefst 56) zich mogelijk willen afscheiden. Vanuit deze andere cultuur geredeneerd is het Chinese standpunt misschien nog wel te begrijpen, de schending van de mensenrechten gaat echter een stap te ver.
  Overigens dat het lamaïsme verboden zou zijn in China is grote onzin, in Beijing staat namelijk een grote lamaïstische tempel die ik vorig jaar heb bezocht en daar kunnen mensen gewoon hun Tibetaanse geloof uiten. De Katholieke kerk is niet verboden, de heerschappij van de Paus over de Katholieke kerk wordt niet erkent, want de Paus zou wel eens besluiten kunnen nemen die niet in het landsbelang van China zijn. En ga zo maar door.

  Dit is misschien een achterhaalde gedachte, en er zou verandering in moeten komen. Maar een grote reus als China verandert niet in één nacht. Daar komt bij dat het land zoals het nu bestaat straks ook pas 60 jaar bestaat. In dee EU is toch ook nog niet alles perfect geregeld?

  In China heeft de volksvergadering een plan aangenomen om het land democratischer te maken en de mensenrechten te respecteren. Daarvan is al het een en ander te merken, zoals dat journalisten zich niet meer elk jaar opnieuw hoeven aan te melden. Dit plan heeft wel ik geloof een implementatietijd van 10 jaar. Maar er worden in ieder geval stappen ondernomen en over Hu Jintao gaan goede verhalen de ronde, er is al erg veel verbeterd ten opzichte van Jiang Zemin.

  Wel blijft het vreemd dat China nu bijvoorbeeld hotmail heeft geblokkeerd. Ook in China wordt daar veel gebruik van gemaakt. Hopelijk is het een tijdelijke maatregel vanwege de herdenking (vannacht) van de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede. Want het zou ook niet goed zijn voor de Chinezen om op die manier afgesloten te worden van de buitenwereld.

 11. joris Leijten zegt: 03-06-09 om 13:11

  ben het eens met @ Tim. “we bezetten Limburg niet” als Nederland (Holland). Ook al kunnen sommige dat wel zien. Beter voorbeeld is mijns inziens Friesland die echt zijn eigen taal handteerd met volklied naast dat van Nederland. Maar Nederland zal geen (en nooit) Friezen in de gavangenis zetten, martellen omdat ze zich profileren als Friezen.
  Dat gebeurd nu wel door de Chinezen die Tibetanen oppakt, martelt en zelfs dood omdat ze zich uiten als Tibetaan op hun eignen grondgebied met hun eigen geloof. Dat moet NL sterk veroordelen wat de Chinezen ook zullen zeggen.
  Joris Leijten

 12. Koen zegt: 03-06-09 om 13:12

  Overigens, ook niet onbelangrjk na dat ik erg afgedwaald was van Tibet zelf. Als Tibet onafhankelijk zou willen worden dan heeft het ruzie met China. Het is een arm gebied dat ligt ingesloten tussen de hoogste bergen ter wereld. Kortom niet echt handig begaanbaarheid naar andere landen. Hoe zou Tibet zich onafhankelijk tot een welvarende natie kunnen maken?
  Dit is waarom de Dalai Lama ook meer autonomie wil en geen onafhankelijkheid, zoals China beweert.

 13. Arthur zegt: 03-06-09 om 13:13

  Ik vind het te zot voor woorden dat de NL-regering zich door China laat zeggen wie ze wel/niet mag ontvangen!
  Balkenende is hier gewoon LAF!!
  Eerst het schoothondje van Bush, nou een knieval t.o.v China.
  Als ons kabinet echt LEF hadden en fatsoen dan zouden ze de dalai-lama gewoon ontvangen!

 14. Tim zegt: 03-06-09 om 13:52

  Ghandi werd ook vermoord, net als Martin Luther King, om gelijkheids opvattingen en onrecht. Nelson Mandela zat het grootste deel van zijn leven in de gevangenis. En oh, wat hebben we daar verontwaardigd over gedaan. Maar goed, Zuid Afrika lag dichtbij Nederland (wegens de geschiedenis en het woord Apartheid). Maar met Tibet hebben we niets, economisch niet en geestelijk niet. Dus die mensen moeten het zelf uitzoeken.

  opzich wel begrijpelijk als je alleen uit eigen belang denkt. En dat doet helaas een meerderheid van de mensen (en neem ik ze niet altijd kwalijk). Maar deze man ontmoeten….laten we nu eerlijk zijn, hij kan hoogstens vragen om steun en die kan je hem altijd nog weigeren. Dus waarom is China zo bang voor hem? Omdat hij de waarheid spreekt? Er zit een visluchtje aan, en het wekt alleen maar meer de schijn dat Tibet inderdaad onderdrukt wordt. Want anders was het geen probleem om die man gewoon zijn zegje te laten doen.

 15. Erwin Teusink zegt: 03-06-09 om 13:58

  @ Helena, vergeef mij maar als ik ons zeg bedoel ik natuurlijk de EU, de grootste economie ter wereld.

 16. Hans Gijsen zegt: 03-06-09 om 15:33

  Hoeveel Limburgers zijn er door de Hollanders vermoord? (meer dan een miljoen Tibetanen door de Chinezen)
  Hoeveel kerken en kloosters zijn er door de Hollanders met de grond gelijk gemaakt? (meer dan 6000 kloosters in Tibet)
  Hoeveel Limburgers zitten er zonder vorm van proces gevangen en/of worden gemarteld?

  Gaat de vergelijking nog op?

  Als Limbuger ben ik overigens wel voor een vrij Limburg. Gelukkig heeft Limburg al een Gouverneur en een Parlement.

 17. Hans Gijsen zegt: 03-06-09 om 15:43

  De ambassadeur zegt dat China de Han-chinezen moet beschermen tegen de politiek van etnische zuivering die de Dalai Lama zou voorstaan. Hoe gek moet het nog worden.

  De Han-chinezen vermoorden eerst meer dan een miljoen Tibetanen, verwoesten de cultuur; vervolgens verhuizen er miljoenen Han-chinezen naar Tibet. Wie heeft zich hier schuldig gemaak aan etnische zuivering?
  Deze ambassadeur zou alleen al om deze uitspraak op het matje moeten worden geroepen door de Minister van Buitenlandse zaken de heer Maxime Verhagen.

  Voor de heer Balkenende, die zegt dat hij geen behoefte heeft om de Dalai Lama te ontvangen, heb ik bijzonder weinig waardering. Ik vind het bang en laf.

 18. Jeroen zegt: 03-06-09 om 15:47

  ik ben voor FREE LIMBURG !!! kom op met die onafhankelijkheid van Limburg !!! De hele wereld moet FREE LIMBURG steunen.

 19. Martijn zegt: 03-06-09 om 16:14

  “U ziet dat de meningen tussen China en Westerse landen over Tibet en de Dalai Lama nogal uiteenlopen”

  Het jammere is dat er zo veel meningen worden geuit door mensen die niet gehinderd worden door enige kennis van zaken. Zo wordt nogal eens vergeten dat de Dalai Lama behalve geestelijk ook en vooral politiek leider is (namelijk van de Gelukpa-school van het Tibetaans boeddhisme), en het is vooral de politieke component die de problemen met de Chinese regering veroorzaakt. Net als China het gezag van de Paus niet erkent (omgekeerd ook niet trouwens), staat het niet toe dat de Dalai Lama als leider politieke beslissingen neemt.

  Vergeet niet dat Boeddhistische kloosters hun eigen regels hebben en ook hun eigen rechtspraak. Kloosters onttrekken zich zo veel mogelijk aan het politieke gezag van de regering (dat is niet alleen in China zo, maar ook bijvoorbeeld in Thailand of Myanmar). De relatie tussen de regering in China en de kloosters is al gespannen sinds er kloosters in China zijn (grofweg 1500 jaar). De zeer nauwe relatie tussen religie en politiek in de school van de Dalai Lama maakt die spanning er niet bepaald minder op.

  De term etnische zuivering is natuurlijk enorm moreel geladen: het doet ons denken aan de verschrikkelijke manier waarop ze in het voormalige Joegoslavië of in Rwanda zijn beziggeweest. Niettemin heeft de ambassadeur wel degelijk een punt – tenzij critici ook vinden dat het volkomen normaal is om bijvoorbeeld alle allochtonen op basis van hun afkomst zonder pardon de grens over te kieperen. Op al dan niet vreedzame wijze. Als ik mij niet vergis is zoiets in Nederland extreemrechts gedachtengoed. Maar als het om Tibet gaat, dan mag het blijkbaar opeens wel.

  Mensen die Balkenende luidkeels met grote woorden veroordelen, zouden beter eerst eens tot tien tellen. Ik denk namelijk dat het tactisch zeer sterk is om, zoals Balkenende zelf zegt, de relatie met China goed te houden teneinde de kwestie Tibet bespreekbaar te houden. Als je de Tibetanen echt een warm hart toedraagt, is boos worden op China wel het stomste wat je kunt doen.

 20. JEAN VAASSEN zegt: 03-06-09 om 16:16

  Limburg aan de Oostkant van de Maas moest zo nodig bij De Nederlanden blijven na de onfafhankelijkheid van België in de dertiger jaren van de negentiende eeuw. De Limburgers zelf waren hier fel tegen en wilden bij België worden gevoegd. Maar helaas. Openlijk protest werd de kop ingedrukt en enkelen vlogen voor enige tijd in het cachot (Sittard. Vervolgens kregen we in het begin van de vorige eeuw een toevloed van “Hollanders” toen de (staats)mijnen werden geopend. Alleen Hollanders kregen de baantjes van bijvoorbeeld opzichter, inclusief de daarmee verbonden privileges zoals extra (kwaliteit) kolen, aparte gezondheidszorg, een eigen casino etc. Moet ik nog verder doorgaan?

 21. marjo zegt: 03-06-09 om 16:17

  ik heb allang geen respect meer voor balkellende met zijn handelswijze,waarom hij zich door china laat chanteren is mij een vraag ik zou zeggen ze kunnen de pot op ,ze mogen blij zijn dat ze uberhaupt handel kunnen drijven met europa met hun rommel want meer is het niet alles nep en van zeer slechte kwaliteit,maar dat zegt weer genoeg over hem het liefste zou hij toch heel ned inclusief zijn kabinet mond doodmaken zo is hij echt calvanistisch toch

 22. Mike zegt: 03-06-09 om 16:29

  De Chinezen hebben een rijke culturele geschiedenis, net als Tibet. De Dalai Lama streeft niet naar onafhankelijkheid of ‘wegsturen’ van alle Han-chinezen. Wat hij wil is dat Buitenlandse Zaken en Defensie door China wordt behartigd. Onderwijs, Cultuur, Economie, Gezondheidszorg, Spiritualiteit wordt behartigd door de Tibetanen. Zo blijft China strategisch sterk op het dak van de wereld met India, Pakistan en Rusland ertussen. De vraag is waarom de Chinezen dan nog steeds zo moeilijk doen. Feit is dat de communistische krachten in China erg sterk zijn, iedereen moet gelijk zijn en voor culturele ontwikkeling op een andere manier dan voorschreven door de communisten is verboden. Erg ouderwets allemaal, maar goed. Verder snijdt de Chinese communistische regering zich in de vingers met deze politiek. Ze zouden meer goodwill bij het westen winnen (en dus verterking van de bi/multilaterale belangen) als ze in oprechte dialoog gaan met de Dalai Lama.
  Niet geheel onopgemerkt gaat de wijze waarop NL zich in dit debat profileert: uiterst laf.

  Feit is dat de Chinese regering op grote schaal mensenrechten schendt, een globale politiek voert dat neo-kolonialisatische trekken vertoond (vgl. arme landen in Afrika (ook Suriname overigens) krijgen infrastructuur en ziekenhuizen, gebouwd door Chinezen in ruil voor hout, olie etc.) Parasitair gedrag is het. De Chinese regering is niet eerlijk en Balkenende laat zich voor het karretje spannen.

  Balkenende smst wel met Jan Smit, maar heeft geen tijd voor de Dalai Lama… een van de meest oprechte en hoogste spirituele leiders van de wereld.

  Waarom snapt men dit niet? Is Den Haag echt zo dom?

 23. michael zegt: 03-06-09 om 16:56

  een gemiste kans voor balkenende en de zijn om te spreken met mensen die een andere visie hebben !ook een gemiste kans naar de eigen bevolking toe om enigzins leiderschap te laten zien maar ja het irak onderzoek loopt ook nog ! mijns inziens is de chinese economie zeker zo afhankelijk van het westen gezien de vele monden die ze moeten voeden als dat wij schrik van hun moeten hebben . vrijheid van meningsuitting of het interesse mogen hebben in het gedachtengoed van 1 van de meest wijze mannen van deze tijd schijnt niet meer te mogen !
  ik hoop echt dat iedereen zn verantwoordelijkheid neemt in verkiezingstijd want die waarden en normen van de heer balkenende zit nederland niet meer op te wachten !
  welkom dalai lama
  tot ziens heer balkenende

 24. Tim zegt: 03-06-09 om 16:57

  Niet erg erg sterk van de Nederlandse regering, deze actie. Mensen in een dergelijke positie en met name diegenen die overheerst worden door een grootmacht welke ze doelbewust wil overheersen en minimaliseren verdienen onze steun. Als dit gevolgen heeft voor handelsbetrekkingen dan is dat maar zo. Dit is overigens slechts het geval omdat blijkbaar toch nog veel landen menen China niet te moeten ontstemmen.

  Overigens wel mooi de gedachte van een onafhankelijk Limburg. Dan aub wel weer samen met onze vrienden uit Belgisch Limburg. Historisch gezien is dit toch een gebied dat één hoort te zijn. Voor de onwetenden onder ons (zie commentaar van bijv. Dhr. Leijten) ook Limburg heeft een eigen Volkslied en een officieel erkende taal.

  Historisch gezien is Nederland trouwens ook niet veel beter geweest. Slechts militaire bezetting heeft kunnen voorkomen dat Limburg niet meer bij Nederland hoort.

 25. Koen zegt: 03-06-09 om 17:15

  @ Martijn

  Precies, de Tibetanen zouden ook niet zonder de Chinezen kunnen. Ik ben blij dat er iemand is die de Chinese gedachte wat beter snapt en daardoor een objectiever beeld kan neerzetten.

  Over de vergelijking met Limburg en Friesland. Misschien kan deze vergelijking historisch gezien wel of niet opgaan, dat staat even buiten de discussie. Mocht er iemand de wereld over reizen om een van deze provincies (of Noord-Brabant of Overijsel of welke dan ook) meer autonomie te geven waar in Nederland blijkbaar geen gehoor voor zou zijn dan (want de Dalai Lama mag niet met de regering praten) dan mag zo’n iemand dat doen omdat we de vrijheid van meningsuiting hebben. Maar dat wil niet zeggen dat dat voor mijn gevoel goed is! Net zoals na die film van Wilders dat in enkele moslimlanden de Nederlandse vlag werd verbrand, dat deed mij toch wel pijn. Ik ben trots op Nederland en als mensen die eenheid, ons nationale gevoel zouden willen ondermijnen op die manier zou ik er alles behalve blij mee zijn. En in die zijn kan ik de ambassadeur wel weer begrijpen. Wat denken wij er van als Amerika opeens Friesland gaat helpen om onafhankelijk te worden?

  Hoe denken jullie over zo’n soort gevoel?

 26. Leo zegt: 03-06-09 om 19:00

  ik wilde even onderstrepen dat de Dalai Lama die rondreist voor meer autonomie voor zijn land, niet veel keus heeft omdat hij internationale aandacht nodig heeft zodat de Tibetaanse cultuur niet wordt vergeten. Bovendien kan hij gewoonweg niet terug naar zijn land. Ik vind het knap dat hij al zo lang Tibet en haar cultuur in de spotlights van de internationale media zet. Petje af.

  @ koen
  als onze cultuur zo bewust een andere cultuur de pan in slaat dan zou ik al sowieso niet trots zijn op mijn eigen cultuur.

 27. bas zegt: 03-06-09 om 21:32

  Koen,

  Ik ben zonder meer een voorstander van een vrij Friesland. Dat wil zeggen, van een Nederland waar dat gedoe met het Fries voorbij is.

  Zou een ander land dit steunen, dan zou ik daar blij mee zijn

 28. Koen zegt: 03-06-09 om 22:27

  @ Leo
  De Tibetaanse cultuur wordt niet onderdrukt. Als je zelf eens door China reist zul je merken dat op genoeg plaatsen van allerlei gebouwen en mensen zijn te vinden met de Tibetaanse cultuur, ook buiten Tibet zelf dus.

 29. Tim zegt: 04-06-09 om 10:35

  Lol @free Limburg

  Misschien wilden de Limburgers wel bij Belgie, al kan ik me zo voorstellen dat met de perikelen in belgie van afgelopen jaar (de hele Walen-Vlamen) kwestie dat nu ook zo ideaal niet meer zou zijn. Zou het jammer vinden, want soms voel ik me meer Brabo of Limburger dan Amsterdammer. Dan zou dat een ander land zijn, nu voelt het eigen en rij ik er snel even naar toe voor een weekendje heerlijke rust.

  Laten we eerlijk zijn, geschiedenis loopt zoals het loopt. Maar in Nederland heeft een provincie alle privileges van een eigen volkslied, taal, cultuur, en doet niemand er moeilijk om. En als Limburg zo nodig vrij had willen zijn, hadden we daar al vast meer van gehoord. Maar dat hebben we niet, dus het is vast erg handig om bij Nederland te horen (economisch?) en tegelijk je eigen identiteit te houden. Twee winnaars, goeie deal dus.

  China – Tibet is een cultuurkwestie, een geloofskwestie, een eeuwenoude haat. En vast ook vooroordelen die er pas met een jaar of 100 uit zullen zijn als generaties voorbij gaan. Intergratie is slecht, het voelt als onderdrukking omdat het daar erg naar neigt. Dus willen de Tibetanen meer zelfkeuze,wat meer vrijheid om hun eigen cultuur te “redden”. Kan het ze niet kwalijk nemen.

  Waar twee vechten hebben twee schuld, mar er komt nooit een discussie zo. En dan is degene die het in de doofpot stopt altijd de aangewezene om de schuld hiervan te krijgen. Ze doen zichzelf geen plezier met hun hardnekkig weigeren.

 30. Het is schandaal als je vrij spreken.
  Hier is in Nederland en noemen wij ook een vrij land om te spreken en durven de premier Balkenende niet??? ik dacht als hij onderdruk door de Chinese regering moet hij zelf een oplossing vinden. Hij vertegenwoordig 17 milijoen mensen, niet alleen hemzelf./ noemen b.v. niet persoonlijke ontmoeting maar met zijn vrouw naar de lezing gaan of zo ???
  Ik laat mij zelf niet door een groter of dik buren of machtiger buren onderdrukken .
  ik had 2x op hem gestemd , nu niet meer ook niet voor deze partij, niemand van de partij komt met mooi idee over. Hebben ze geen hoofd of zo??? Neem contact met mij als de partij durven .
  Mijn Nederland is nog steeds niet goed. jullie begrijpen tocht wat ik bedoeld???
  Mvg,
  T.My

 31. Marijke zegt: 15-11-09 om 13:33

  Ik ben voorstander van hhet vrijlaten van Limburg.
  Over de jaren heb ik veel Limburgers ontmoet en er zat geen goed mens tussen. Als je ze oppervlakkig kent dan lijken het aardige mensen. Maar als je ze 10 cm ruimte geeft, dan is het list, bedrog, stalking, laster, moord en wat al niet meer. Kortom, zet ene hek om Limburg en laat ze er niet meer uit. Laat ze elkaar maar gaan uitmoorden.

  En nee, van alle andere bevolkingsgroepen zal ik dit niet zeggen. Er zijn goede en slechte vrouwen, goede en slechte mannen, goede en slechte homo’s, goede en slechte marokanen, goede en slechte Turken etc. Maar van Limburgers heb ik er maar 1 soort ontmoet. Die wil je het land uit, omdat het slechtigheid zaait. De bende van Venlo is groter dan tot nu toe is aangenomen.

 32. Looney33 zegt: 09-05-13 om 01:13

  De vergelijking met Limburg loopt compleet mank, Tibet is tot 1950 altijd al een zelfstandig land geweest, alleen ten tijde van het Mongoolse Rijk onder aanvoering van de stichter Djengiz Khan, werden zowel China als Tibet ingelijfd bij dat rijk, waarbij de bestuurlijke regio´s destijds ook niet samen werden gevoegd, dus zowel China als Tibet werden als aparte bestuurlijke regio´s bestuurd. Ik vind het wel tekenend hoe de handelsbelangen, egoistische motieven alsnog hoger in het vaandel worden gehouden als de mensrechten, het is gewoon triest dat onze volksvertegenwoordigers zo denken. Bovendien voor degenen die zich een beetje in de Dalai Lama hebben verdiept is de Dalai Lama niet onder elk voorbehoud voor een onafhankelijk Tibet, hij wil slechts dat de Tibetanen op gelijke voet worden behandeld als Chinezen, en heeft er geen probleem mee als aan die voorwaarden word voldaan dat Tibet een onderdeel blijft van China, hij verwacht dan dat een cooperatieve samenleving veel beter kan zijn voor Tibet als dat het was voor dat het onderdeel van China werd. Het verzet onafhankelijk Tibet, kan zich beroemen op met name het volgende, 90 % van de kloosters daar zou verwoest zijn veel cultuur is daarmee vernietigt, en of ontheiligt je kan het de mensen die daar problemen mee hebben immers dan ook niets kwalijk nemen, ze moeten immers ook van onze nationaliteit afblijven en het zou ongewenst zijn als we ineens allemaal Duits staatsburger werden, ik denk dus dat je China/Tibet beter kan vergelijken met Nederland/Duitsland als de vergelijking Nederland/Limburg

Geef een reactie