De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Liever duidelijke taal van rechts?

verkiezingen-1“Kennelijk vertrouwen Europeanen de behandeling van de crisis meer toe aan een aantal duidelijk taal sprekende rechtse politici dan aan links”, zo verklaarde staatssecretaris Frans Timmermans (PvdA) van Europese Zaken vanmorgen op de radio het verlies van de sociaal democraten in Europa. Maar waarom?

De Europese verkiezingen zorgden voor twee grote veranderingen: verlies voor het linkse sociaal democratische geluid en winst voor het rechtse (eurosceptische) geluid. Je zag die tendens al bij de uitslag van de verkiezingen in Nederland afgelopen donderdag: Wilders met zijn PVV in één klap naar 5 zetels (17% van de stemmen) en de PvdA van 7 naar 3 zetels (van 23 naar 12% van de stemmen). Tegelijk is er winst voor de partijen die uitdrukkelijk vóór Europa pleiten: D66 en Groen Links. Zorgelijk noemt Timmermans zo’n uitslag: de toenemende tweedeling van voor- en tegenstanders van Europa. foto-timmermans-2008-voor-redacties-hr

PvdA’er Timmermans vindt dat zijn partij bij zichzelf te rade te gaan. De redenering dat de partij er kennelijk niet in is geslaagd de genuanceerde boodschap over te brengen, is wat hem betreft te gemakkelijk. Het gaat véél verder dan dat. De verkiezingsboodschap ‘We zijn niet tegen Europa, maar voor een ander Europa’ is niet goed genoeg. De PvdA moet de hand in eigen boezem steken. Het heeft de zorgen van met name de onderklasse niet serieus genoeg genomen. Want voor hen is de open markt allereerst een bedreiging, hun banen gaan naar goedkope arbeiders uit het voormalig oostblok. De partij moet gaan werken aan solidariteit tussen de verschillende sociale klassen en die boodschap in woord en daad uitdragen. Pas dan zullen kiezers ook echt geloven dat Europa goed is voor iedereen, meent Timmermans.

Nobele woorden, maar daarmee is de verkiezingsuitslag nog niet verklaard. Is een rammelende sociale boodschap werkelijk de enige reden voor de vlucht naar rechts? Waarom hebben zes op de tien mensen niet eens de moeite genomen om te gaan stemmen? Is zwijgen inderdaad toestemmen? Timmermans betoogt van wel: in landen waar de opkomst zeer laag was, bijvoorbeeld Polen, blijkt de overgrote meerderheid wel voor Europa. Is de (zwijgende) meerderheid dus wel tevreden over Europa?

Timmermans laakt de opstelling van nationale en Europese politici. Europa verzandt vaak in technocratisch geneuzel, nationale politici bagatelliseren het belang van Europa. “Politici moeten afleren Europa de schuld te geven als het niet goed gaat en zichzelf op de borst te kloppen als het wel goed gaat, terwijl dat succes in feite aan Europa te danken is.”

Wijze woorden, allemaal in een poging de verkiezingsuitslag te duiden, ervan te leren. Maar die woorden leren ons niet wat nu de toekomst van Europa is. Met deze uitslag in de hand: weten we dan waar het heen moet met Europa?

 

Download Interview met Frans Timmermans

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


17 reacties op “Liever duidelijke taal van rechts?”

 1. Erik zegt: 08-06-09 om 11:53

  Geachte de heer Timmermans,
  Weet u wat in Nederland het dramatische verlies van de PvdA verklaart?
  a) haar kruiperige houding jegens de islam en b) het afschieten van het referendum. Want laten we heel eerlijk zijn: er is geen enkel verschil tussen het Verdrag van Lissabon en de Europese Grondwet! U en uw kompanen in het kabinet beweren iets anders maar kiezers zijn misschien wel gek maar niet achterlijk.

  Met vriendelijke groet,

 2. Brian zegt: 08-06-09 om 11:56

  Het zijn altijd de socialisten geweest die pro Europa waren. Terwijl juist de PvdA hoort op te komen voor de werknemers, zijn juist zij het geweest die pro Europa waren. Juist zij zijn dus verantwoordelijk voor het wegvloeien van arbeid, of het importeren van goedkope arbeid uit Oost-Europa. Nogal kortzichtig natuurlijk van de gewone man/vrouw die met zijn/haar onderbuik stemt, maar ja, dat is nog nooit anders geweest. Socialistisch stemmen is altijd al tegen de realiteit is geweest. Niet zo eerlijk dus om nu te gaan janken als je je baan kwijt raakt, langer moet werken, of de sociale zorg wordt ontmanteld. Dat is een gevolg van je eigen keuze . Wel goed om de linkse voormannen maar eens af te straffen voor hun eigen “kop in het zand” politiek. Nederland is wakker, nu de linkse politiek nog.

 3. Jip Koch zegt: 08-06-09 om 11:56

  Timmermans draait zoals een goed socialist betaamt omheen. De Nederlandse bevolking is het laffe, draaikonterige, politiek correcte beleid van de PvdArmoe meer dan zat. Het antwoord op de gestelde vraag geeft Timmermans in het begin;

  “Kennelijk vertrouwen Europeanen de behandeling van de crisis meer toe aan een aantal duidelijk taal sprekende rechtse politici dan aan links”.

 4. bas zegt: 08-06-09 om 12:16

  Zelf stemde ik blanco, omdat geen enkele partij mijn denkbeelden voldoende vertegenwoordigt. De PvdA zeker niet.

  Natuurlijk wordt het EU referendum de PvdA verweten. Was het geen verkiezingsbelofte van Bos? Geen regering met de PvdA tenzij een referendum?

  Dit is de eerste gelegenheid om daar op te reageren. Ik vind de neergang voor de PvdA daarom niet zo vreemd

  daarnaast is de PvdA (overigens net als het CDA) historisch verantwoordelijk voor de huidige integratieproblemen. Problemen waar vooralde PvdA nog steeds niet van wilt horen. Dat de A inmiddels niet meer voor arbeider staat maar voor allochtoon is wellicht logisch, in een diensteneconomie zijn er weinig arbeiders.

  Maar de Partij van de Allochtoon zal, in een land met circa 10 % aan allochtonen, die niet allemaal mogen stemmen, natuurlijk niet gorter worden dan 10 %, dus 15 zetels

  Meneer Timmermans, als de PvdA zo doorgaar, denk ik dat 10 zetels ongeveer haalbaar is. Persoonlijk vind ik dat prima, maar u wellicht niet

 5. Ted zegt: 08-06-09 om 12:44

  de enige winnaars zijn de Eurosceptici, de moederpartij van D66/VVD (ALDE) is nu kleiner dan de niet gebonden partijen, de EVP verliest straks nog een flink aantal zetels omdat de Tjechen, Polen en Tories eruit willen stappen en zelf een fractie willen vormen.
  Als er in vele landen ook geen andere verkiezingen waren gehouden, dat had de opkomt om en nabij de 20% gelegen.

  De PvdA is gewoon te triest voor woorden, het is goed dat ze zijn afgestraft, na het JSF-debacle, de belofte van een referendum, vingerafdriukken in het paspoort, de Twitterende PvdAers al praten over de voordelen van demotie.
  En op tv zie je dan iemand van de ‘afdeling New York’, het bewijs dat hoogmoed voor de val komt

 6. Steven zegt: 08-06-09 om 12:47

  Onderzoek wijst uit dat het (beperkte) verlies van de VVD deels te wijten is aan een flink aantal PvdA’ers (en SP’ers) die het licht hebben gezien en nu PVV stemmen. U wilt toch ook bij winnaars horen meneer Timmermans? Grijp die kans!

 7. Bart zegt: 08-06-09 om 12:50

  Het is niet alleen de PVDA welke al ruim 30 jaar voorstander is van het ‘importeren’van werkeloosheid en inactiviteit, maar een simpele rekensom zou aan kunnen geven hoe lastig het is in Nederland met het kostenniveau voor het levensonderhoud, om te kunnen concurreren met een oostblok arbeider welke voor een 6 euro per uur werkt.
  Achter dit beleid zit een z.g. denktank die arrogant deze ontwikkelingen afdoet, als een problematiek, effecten van een mondiale marktwerking welke nu eenmaal aan deze sociale groepen toebedeeld is !!
  Als salonsocialist is het simpel vanuit de doorzonwoning, je elitaire sociale solidariteit met je andere groepjes zoals Groen Links en D66 te delen.
  Het grote begrip als solidariteit en strijden voor een sociale en evenwichtige toekomst is dan ook helaas lang geleden in dit land uit het zicht verdwenen.
  Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de stelselmatige afbraak van sociale zekerheden, o.a. onder de serie Balkenende kabinetten, waar dus ook de PVDA het bekende water bij de wijn schenkt.

 8. Arthur zegt: 08-06-09 om 14:11

  Ik denk dat het voor een groot deel de schuld van de huidige grote partijen zelf is. Inconsquent, oa. de voortdurende draaiingen van de PVDA en het onvoldoende oplosssen van de duidelijke maatschappelijke signalen.
  Helaas; dat is de eerste winst thans voor extreem-rechtsere partijen.
  Roemenie en Bulgarije MOESTEN z.n in de EU. Landen die er nog lang niet klaar voor waren, waar de corruptie welig tiert en millioenen EU-gelden verdwijnen, en veel mensen uit die landen zijn hier, ook in NL, verantwoordelijk voor criminaliteit, oa skimmers en zo. Bijna altijd Roemenen (voorbeeld).
  Verder worden de talloze problemen in bijna alle EU-landen die nogal wat moslims veroorzaken niet afdoende onderkend en opgelost, en dat is niet alleen funest voor de integratie, want ook de goedwillende moslims lijden hier onder, maar ook koren op de molen van extreemrechts!!
  Tijd voor kritische zelfreflectie dus bij CDA-PVDA-SP-GL-VVD-D66,en niet alleen de (helaas) ferme zetelwinst voor PVV bagateliseren en nog minder de PVVkiezers afschilderen als; dom-fascistisch-rascistisch-discriminerend-moslimhaters.
  Luister naar dit signaal van de kiezers en DOE WAT!!

 9. ingo zegt: 08-06-09 om 14:16

  Volgens mij ligt het niet aan de standpunten over europa. Het verlies van de stemmen ligt voornamelijk aan het feit dat ze worden afgerekend op nationaal vlak. Zo leken veel pvv-ers niet eens de naam van de lijsttrekker te weten. En al helemaal niet welke standpunten. Dit geld trouwens voor veel partijen.

  Ik denk dat de europese verkiezingen zelfs geheel op de schop moeten. Aangezien de diverse partijen samen werken met vergelijkbare partijen, moet dit gewoon europese partijen (bv de sociaal democraten)worden. Geen directe link met nationale partijen, alleen kandidaten vanuit het land zelf. Zo voorkom je afrekeningen op nationaal beleid en meer aandacht voor de standpunten.

 10. dikke dennis zegt: 08-06-09 om 15:02

  Ik denk dat het helemaal niks te maken heeft met de partijen uberhaupt. Maar we hebben dit al een keer eerder meegemaakt met Pimmetje. Hij zei wat het dacht en durfde het ook uit te spreken. De nederlandse politiek werd wakker geschud door zijn woorden. Zonde dat deze man overigens overleden is. Met Wilders is dit precies hetzelfde. Misschien zijn zijn uitspraken dom en heel erg zwart/wit. Maar hij heeft wel een centraal punt waar we wat mee moeten doen. Niet op de radicale manier die Wilders wilt maar wat genuanceerder. Ik ben vanuit mezelf en me opvoeding een liberaal en zal dus nooit voor links stemmen. Ik word al moe van de dingen die pvda wilt aanpakken en veranderen.

 11. Steven zegt: 08-06-09 om 16:15

  @Dikke Dennis, Pimmetje is niet alleen overleden, hij is Vermoord. Door zo’n fijn Linksmensch. Geert Wilders wordt elke dag zwaar beveiligd omdat hij anders ook vermoord wordt door wederom een Linksmensch. Vaag toch dat Linksmenschen zichzelf “sociaal” noemen….. Intolerante eik… zijn het….

 12. bas zegt: 08-06-09 om 16:56

  Dikke Dennis

  liberaal kan ook links zijn. Ik dnek dat Femke Halsema een factor 10 liberaler is als Balkenende, maar ook veel linkser.

  Bedoel je rechts, zeg dan ook rechts.

  En inderdaad, te stellen dat Pim overleden is, is een manier om Volkert van der G te beschermen. Iemand die in mijn ogen totaal geen enkele vorm van bescherming verdiend

 13. ron linders zegt: 08-06-09 om 17:35

  Geachte heer Timmermans,

  De door u zo geadoreerde PvdA heeft zijn eerste fout alweer gemaakt door niet hardop te zeggen waarom de Partij van de Vrijheid zoveel stemmen heeft gekregen. Al was jullie boodschap kristalhelder geweest dan nog hadden wij niet op uw partij ( die overduidelijk tegen nederlanders is )gestemd. Ik beschuldig u en uw partij van minachting van uw eigen volk en daarvoor zullen wij uw partij genadeloos afstraffen bij de volgende verkiezingen.

 14. Marco Lucas zegt: 08-06-09 om 22:53

  Geachte heer Timmermans,

  Het is het eeuwige lot van een linkse middenpartij. Een linkse partij staat voor een veel moeilijkere opgave dan een rechtse. Dat komt omdat een linkse partij enerzijds de arbeider met weinig ontplooiingsmogelijkheden moet beschermen. Anderzijds heeft zij met de weerbarstigheid van de in te richten samenleving te maken. Ondanks dat zij een linkse partij is, wil zij toch niet het bedrijfsleven uitkleden met allerhande belastingverhogingen. Hier hebben we denk ik meteen de spagaat van de PvdA te pakken. Zij moeten altijd laveren tussen enerzijds het opkomen voor de arbeider, anderzijds mag ze de economie niet teveel voor de voeten lopen, daar anders diezelfde arbeider zijn inkomen verliest als de economische motor niet blijft draaien. Ondanks dat mijn hart links ligt onderschat ik niet hoe ingewikkeld het is om iedereen tevreden te houden.

  Daarentegen zie ik niet in waarom de PvdA niet iets meer stelling kan nemen. Het is niet leuk om te zeggen, maar de gemiddelde kiezer is nou eenmaal niet zo goed in staat het verband tussen meerdere belangen te leggen. Vandaar dat de om de zoveel tijd opduikende populistische schreeuwer het altijd weer goed doet. Het is niet anders. De PvdA moet omwille van haar idealen en waar ze voor staat, toch met haar tijd mee gaan en iets luidere taal bezigen. Om het maar eens netjes te zeggen.

 15. Tim zegt: 09-06-09 om 10:24

  “Zo leken veel pvv-ers niet eens de naam van de lijsttrekker te weten. En al helemaal niet welke standpunten. ”

  Nee, dat weten mensen die al jaren blind op het CDA stemmen wel? Laat me niet lachen, als er een partij stemt omdat het zo hoort, zijn het CDA stemmers.

  “Vaag toch dat Linksmenschen zichzelf “sociaal” noemen….. Intolerante eik… zijn het….”

  Het is zo makkelijk iedereen op een hoop te gooien, daar zijn jullie toch zo goed in. Ik kan je als SP stemmer ook wel vertellen dat Volkert van der G. een nekschot had moeten krijgen ver voordat hij Pim Fortuyn neerschoot. Dat kan iedere idioot. Net zo goed als dat een gematigde moslim jou kan vertellen dat hij het niet eens is met de extreme Imams. Maar jullie luisteren niet. Jullie luisteren alleen maar naar je eigen woorden, keer op keer op keer op keer. De wereld bestaat uit zwart, wit en grijs. Was een mooi liedje van Frank Boeijen. Misschien toch eens wat vaker naar goed Nederlandsch product luisteren….

 16. Steven zegt: 09-06-09 om 11:08

  Word wakker Tim,

  Er is een uitstekend Nederlands product, het heet: Geert Wilders.

  Volkert van der Graaf was uiteindelijk de gene die de trekker overhaalde maar hele linkse volksstammen maakten zich schuldig aan het demoniseren van Fortuyn. Denk b.v. aan het gezicht en de teksten van Melkert(uiteraard PvdA)aan de debattafel indertijd.

  Nu speelt zich weer precies hetzelfde af m.b.t. Wilders. Er is werkelijk geen bal geleerd van de situatie rond Fortuyn. Ik schaam me diep dat er in een “vrij en democratisch” land een volksvertegenwoordiger constant door links met de dood wordt bedreigd. Misschien moeten ze daar dat mooie liedje van Frank Boeijen eens opzetten.

 17. Tim zegt: 09-06-09 om 12:20

  Gaat Geert zingen dan ?

  Sorry, ik kan het best met dingen eens zijn die hij constateert, maar zijn uitvoering is niet die van mij. Ik heb namelijk leren kijken in grijstinten, dat kon ik vroeger ook niet. Misschien moet er eerst iets heel naars gebeuren in je leven voor je dat snapt.

  Dat je op Geert stemt is je goed recht, dat mensen er bang voor zijn omdat er zoveel mensen op stemmen….ach, dat is democratie. Maar de pot verwijt de ketel Steven. Jij doet niet anders dan wat je links verwijt. Je generaliseert, demoniseert. En jouw “lieve” rechts vreet meer uit dan je zelf toe wilt geven. Nog nooit problemen met skinheads gehad denk ik ? Ik wel, nee dank je. Idioten zijn er in alle lagen van de samenleving, rechts of links, god of allah (of wat dan ook), wit of zwart of alles er tussenin.

  Geef je mening, leef je leven, accepteer mijn respect voro jouw keuze en generaliseer niet. Meer vraag ik niet van je.

Geef een reactie