De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Bij de PvdA kan ‘t altijd erger …

pvda’t Kan altijd erger, moeten ze bij de PvdA denken. De Partij dook van 7 naar 3 zetels in het Europarlement. De campagne heeft volledig gefaald, is te lezen in de Pers: voor de campagne had slechts 1 op de 10 de boodschap van de partij begrepen, na de campagne begreep bijna niemand meer waar de partij voor stond (1 op de 20).

Dan blijkt tot overmaat van ramp ook nog dat de partij hopeloos verdeeld is over de koers: partijprominenten struikelen over elkaar heen om de onderlinge verdeeldheid nog verder te vergroten. En dan maakt partijleider Wouter Bos in de Volkskrant ook nog eens bekend dat hij niet op eurolijsttrekker Thijs Berman heeft gestemd.

Een rampzalig vertrekpunt om de partij weer uit de put te trekken. De PvdA is een partij die het debat niet schuwt, hoor je dan iedere keer weer. Het is ook te prijzen in de partij, dat de interne discussie, ook van buiten in alle hevigheid te volgen is. Openheid hoort bij de democratie. Maar je valt werkelijk van je stoel van verbazing.

Als je denkt dat de bodem van de put is bereikt, blijkt de partij toch dieper te kunnen. Wouter Bos maakte nog net niet de fout die scheidend CDA-leider en premier Ruud Lubbers in 1993 maakte. Die maakte al vóór de verkiezingen bekend dat hij níet op lijsttrekker (en zijn opvolger) Elco Brinkman zou stemmen, maar op de nummer drie op de CDA-lijst, Ernst Hirsch Ballin. De verdeeldheid kostte het CDA destijds veel stemmen.

Dat rampscenario is de PvdA bespaard gebleven, omdat de stemmen al zijn geteld. Maar het is tekenend voor de verdeeldheid binnen de partij. De partijleider (Bos) schaart zich dus niet achter de keuze van de leden, die Thijs Berman verkozen tot lijsttrekker. Berman, Europees politicus in hart en nieren. Nee, de stem van Bos ging naar de Eurosceptische René Cuperus. Welke boodschap geeft een partijleider dan mee aan z’n achterban? Het is niet meer dan logisch dat PvdA’ers Paul Depla (wethouder te Nijmegen) en staatssecretaris Frank Heemskerk weinig gelukkig waren met de ‘bekentenis’ van Wouter Bos.

Een goede campagne voeren, begint bij het formuleren van een heldere boodschap. En dat is waarschijnlijk waar het aan schort. In de kakofonie van PvdA-meningen is het moeilijk een consistente boodschap te ontwaren. Dan kun je ook niet verwachten dat de kiezers het wel begrijpen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


23 reacties op “Bij de PvdA kan ‘t altijd erger …”

 1. Alexander Bouwens zegt: 15-06-09 om 12:29

  Werkelijk tenenkrommend hoe amateuristisch de PvdA leden politiek denken te moeten bedrijven.

 2. Algy zegt: 15-06-09 om 12:41

  Helemaal eens met deze blog.
  Dat is toch geen leiderschap, je eigen mensen afvallen! Ik twijfelde wel eens of ik pvda zou gaan stemmen, maar de twijfel is helemaal weg…

 3. Renee zegt: 15-06-09 om 12:43

  Wat is dit goed nieuws, dacht dat de media alleen maar slecht nieuws bracht. Mijn dag kan niet meer stuk. Hoera!

 4. kKoen zegt: 15-06-09 om 12:50

  Zeer zorgelijk, ik draag de pvda een warm hart toe, maar wouter neem de leiding nu eens. De PvdA heeft het inzich om de grootste te worden maar schiet iedere keer in zijn eigen been!
  Daar heb je geen sp voor nodig. die zit overigens zelf ook al in chrissis gezien hun slechte uitslag. halvering!

 5. Marcel zegt: 15-06-09 om 12:50

  Mooi, op naar de 0 zetels!

 6. Erwin Teusink zegt: 15-06-09 om 12:59

  Wat is me Bos ontzettend tegen gevallen.In plaats van pricipieel staan voor wat je als partij,sinds de oprichting van de Europese gemeenschappen, hebt uitgedragen, zien we het welhaast spreekwoordelijke gedraai van de PvdA. En dan zo Berman afvallen. Het wordt tijd dat de PvdA een nieuwe, en deze keer, competente leider kiest.

 7. marjo zegt: 15-06-09 om 13:05

  ja op naar de 0 zetels zou ik ook zeggen voor mij mogen ze verdwijnen deze partij, die vroeger voor de arbeiders een partij was heeft zich na al die jaren van liegen en bedriegen, ontpopt als een zakkenvuller en koester partij zoiets kunnen we anno2009 niet meer gebruiken in de ned politiek,en het is te laat om nu ineens een ommezwaai van 180gr te maken de nederlander heeft geen geloof meer in deze partij ,kontendraaien doen ze toch al altijd.

 8. Bart zegt: 15-06-09 om 13:57

  Zou dit dan ook het einde worden van de salon socialist, het salonsocialisme ?, De echte vechters voor de arbeiders en zwakkeren in de maatschappij zijn al lang erg lang geleden uit de politiek verdwenen.

 9. Arthur zegt: 15-06-09 om 14:35

  Ik zou mezelf niet serieus nemen als ik nog op deze partij zou stemmen, wat ik de laatste jaren toch al niet deed.
  Bus; vaarwel…..ik was al weg en ik blijf weg!! Stem dus SP.

 10. Marcel zegt: 15-06-09 om 14:36

  Partij voor de”arbeid”…meer de partij voor de alochtonen!!…vandaar deze uitslag!!…maar dat begrijpt wouter niet!!….
  nu is de partijtop druk aan het onderzoeken hoe het mogelijk is, dat ze zoveel stemmen hebben verloren??…beetje wereldvreemd??…

 11. dikke dennis zegt: 15-06-09 om 14:56

  Nog even en er is helemaal geen Partij voor de Allochtoon meer!!! Doorzetten die handel!!!!

 12. Marcel zegt: 15-06-09 om 15:12

  nu maar hopen, dat deze partij bij de volgende verkiezingen er helemaal uit wordt gestemd….partij voor de allochtonen is dan geschiedenis!!…
  een weldaad voor de hard werkende nederlanders, die hun belastinggeld zien verdampen of over de balk zien smijten…

 13. Mogelijk … moeten we het verhaal over “Nederland is ziek” uit het begin van het laatste decennium van de vorige eeuw nog maar eens ‘oppoetsen’. Vertaald naar het huidige tijdsgewricht kan rekening houdende met allerlei bewegingen (heel (erg)) misschien daarna altijd nog (openlijk) gekozen worden voor een of andere “nummer 3 [drie]” op zo’n lijst. En gelet op de context … is dat ‘ernst’!

 14. henk k zegt: 15-06-09 om 15:56

  toch triest. Zo’n partij waarvan de achterban niet meer bestaat (arbeiders?) en de leiders alleen naar zichzelf op zoek zijn (ipv naar kiezers). zou er ook geen traan om laten, ware het niet dat we er ook niks voor terugkrijgen: De SP? en Groen Links?, die allebei wegdraaiden bij de laatste kabinetsformatie, de PVV, die niet verder komt dan onpractisch geschreeuw en intern volkomen ondemocratisch is of de VVD, wie weet waar die voor staat mag het zeggen.

 15. Sahin zegt: 15-06-09 om 16:10

  Wouter Bos moet stoppen als partijleider.

 16. Marcel zegt: 15-06-09 om 19:18

  de PVDA is al jaren niet meer voor de arbeiders…nep socialisten zijn het!..als de PVV het al van ze kan winnen, dan kun je wel zo’n beetje nagaan hoe slecht ze het doen de laatste jaren…
  met alle winden meedraaien is nooit goed, vandaar deze afrekening…
  eigenlijk zijn alle partijen waardeloos!…misschien kan iemand 1 partij opnoemen, die het goed heeft gedaan?…ben zeer benieuwd??…

 17. marjo zegt: 15-06-09 om 20:55

  marcel je hebt gelijk er is geen een partij die iets voor de bevolking van ned te betekenen heeft het word dan ook hoog tijd voor vernieuwingen in dit land voor mij mogen ze allemaal opzouten ,het enige wat je nog leest en hoort is dat de een na de ander zijn zakken goed gevuld heeft en verder niks,wat de burger ook maar eens ten goede komt

 18. Herman zegt: 15-06-09 om 21:38

  Zo dit gaat de goede kant op!
  Tijd voor een rechts geluid!

 19. Erik Wils zegt: 15-06-09 om 22:16

  Als lid van de Partij van de Arbeid had ik steeds de ilusie, dat Wouter Bos, de afgenomen rooieveren die Wim Kok heeft afgedaan ten gunste aan onze partij weer terug zou schenken. Maar mijn hoop, lijkt zolangzamerhand vervlogen en hoop ik met vele naar betere tijden binnen onze partij. Onze partij is inderdaad de weg naar links kwijt geraakt. Nederland verdient beter!

 20. bas zegt: 16-06-09 om 09:15

  Yep

  Nederdland verdiend beter, weg met de Partij van de Allochtoon

 21. Erwin Teusink zegt: 16-06-09 om 10:50

  @ Bas, dan kies je toch een partij “van vreemde smetten vrij”,de pvv, nsb of hoe ze zich vandaag de dag noemen.

 22. Irshaad zegt: 16-06-09 om 17:42

  Liever PvdA dan PVV of rechts, knoop dat goed in jullie oren, Marjo en Marcel, mensen als jullie maken dit land alleen maar kapot met jullie haatzaaiing om het land te verdelen.

  Aangezien er alleen maar autochtonen op partijen als PVV stemmen, concludeer ik met zekerheid dat de ware Nederlanders tegenwoordig toch echt de allochtonen zijn.

 23. Weet nog dat er in de stadsdeelraad(amsterdam nrd)(pvda) 7 kerstbomen stonden in december,terwijl de minima niet eens een halve kerstboom kon betalen!

  Ik stem dus geen pvda,ook geen groen links en ook geen SP,helemaal geen linkse viezerik.

  Ik wil mijn Holland terug zoals het vroeger was.

  D.W.Z paspoorten inleveren klaag maar bij de imam!

Geef een reactie