De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

En…plas!!!

oke-yuri-03

 

 

 

 

 

 

 

Op commando urineren. Als je er als militair wordt uitgepikt voor de steekproef. Staatssecretaris Jack de Vries van Defensie wil gaan bekijken of via steekproeven militairen gecontroleerd kunnen gaan worden op het gebruik van drugs. Want er wordt gebruikt in het leger. Dat bewijzen wel de 220 ontslagen de afgelopen twee jaar. Want je kunt er van denken wat je wilt, ze zijn wel duidelijk bij Defensie: Gebruik of handel in drugs wordt niet getolereerd. Wordt een militair betrapt betekent dat onherroepelijk oneervol ontslag. En dat weet ook iedereen. Het drugsgebruik bij Defensie is in het nieuws gekomen door het bekend worden van het gebruik door sergeant Yuri van Gelder. Hij kan zijn carrièrre als militair en bij de Topsportselectie van Defensie wel vergeten.

De Vries vindt het sneu voor Yuri, maar Defensie heeft naar de regels gehandeld en zo is het goed. En het strenge beleid in het leger vindt De Vries terecht, want je hebt als militair een verantwoordelijk taak en daar kun je onder invloed niet aan beginnen. Drugsgebruik wordt niet getolereerd. Met als uitzondering van het gebruik van softdrugs als dat gebeurt als er geen collega’s bij zijn. De Vries weet eigenlijk niet of er binnen de strijdkrachten veel geslikt en gesnoven wordt, want er wordt niet op gecontroleerd. Tenminste niet standaard. De militairen die nu getest worden staan al onder verdenking. De commandant van diegene heeft dan de bevoegdheid een urinetest te laten afnemen. Zo zijn er dus de afgelopen twee jaar 220 door de mand gevallen. Aan dat oneervol ontslag op staande voet is ook niet veel te doen, zegt advocaat Peter Reitsma, want het staat in de regelmenten en daar moet iedereen van op de hoogte zijn. Over een steekproef heeft Reitsma, die veel ontslagen militairen bijstaat, een andere mening. Zo’n test, zonder aanleiding, grenst aan het ontoelaatbare als je kijkt naar de privacy. Als er geen aanleiding is kun je moeilijk iemand op commando laten plassen in een potje.

coke-02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat is De Vries wel met hem eens. Daarom praat hij ook nog met betrokkenen over hoe je dergelijke test zou moeten uitvoeren. Maar het staat vast dat hij geen drugsgebruik in het leger wil. Maar nou vind ik het wel vreemd dat hij over alcohol minder stellig is, terwijl de invloed daarvan toch ook heel stevig kan zijn. Goed, Kamp Holland in Uruzgan is “drooggelegd”, zoals bij alle buitenlandse missies en grote oefeningen gebeurt (dat was in mijn dienstplicht wel even anders…). Maar ik krijg niet de indruk dat een militair die ‘s avonds een fles Whiskey soldaat maakt, de volgende dag ontslagen wordt… Terwijl de effecten niet veel minder zullen zijn. En dan ben je volgens mij aan het meten met twee maten. Dat meten wordt trouwens ook een probleem denk ik, want steekproeven of niet, je bant verdovende of stimulerende middelen nooit helemaal uit. Het leger is tenslotte een afspiegeling van onze samenleving. Militairen moet je vooral goed duidelijk maken dat zij hun verantwoordelijkheden kennen en nemen.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


13 reacties op “En…plas!!!”

 1. bas zegt: 15-07-09 om 12:45

  Inderdaad, alcohol is een gevaarlijk middel, dat ook op de lijst zou moeten staan

  maar controles? Je functioneert prima, maar de plas is niet 100 %

  straks de wherabouts bijhouden?

  Ik ben erg anti-militaristisch, maar controles zijn alleen te aanvaarden als er een aanleiding voor is. Een deuk in een tank (of gebouw :) ) bijvoorbeeld

  Maar niet omdat het vrijdag 17 uur is en er nog 5 plasjes gecontroleerd moeten worden, om het weekquotum te vullen

 2. Tim zegt: 15-07-09 om 12:46

  Drugs zijn nu eenmaal verboden in dit land, alcohol niet. Dus ik vind het niet vreemd dat ze zo stellig zijn daarover. Vroeger was het apart als je een stikie rookte (zelf nooit gedaan) en werd gezegd ach… wilde haren. Maar tegenwoordig is het normaal en zijn het wilde haren als je je hoofd geregeld in een berg wit poeder steekt of erger. Ik moet het buitenland wat dat betreft gelijk geven, wij verloederen qua drugsbeleid duidelijk en snel. Wat dat betreft petje af voor zo´n beslissing. Maak de regels maar weer strenger, eens kijken hoeveel “geslaagde” mensen uit onze samenleving opeens richting afkick kliniek kunnen. Overigens heb ik persoonlijk meer waardering voor een sporter die doping gebruikt in een poging aansluiting bij de wereldtop te houden, dan dat ik heb voor iemand die zijn gezicht in een hoop sneeuw stopt “voor de fun”. Ik vind er niets “fun” aan dat zo iemand zo´n slecht voorbeeld geeft aan de jeugd die die sport ook wil gaan doen dankzij hem, of aan de militairen die zijn collega´s zijn.

 3. Tim zegt: 15-07-09 om 12:48

  Oh, laat duidelijk zijn dat ik een kruisvaarder ben als het om mijn principes gaat. Dus ik ben misschien wat extreem. Geen drugs. Nooit gedaan, zal het ook nooit doen. Net als roken, maar dat is een ander verhaal.

 4. Ted zegt: 15-07-09 om 12:58

  Eerst de wielrenners, nu de militairen, straks de rest van het volk.
  Laat de 2eKamerleden maar blazen voor ze de zaal ingaan.
  Ook vreemd dat niemand zich druk maakt dat van Gelder 2x wordt gestraft voor 1 ‘delict’

 5. Tim zegt: 15-07-09 om 13:07

  @Ted

  Waarom zouden we ons dar druk om maken dan ? Moet je je baan niet kwijt raken, omdat je al geschorst wordt voor je sport ? Dat is met twee maten meten, dan zou iedere topsporter, die zowiezo al flink voordeel uit die positie heeft kunnen hale, dus wederom voorgetrokken worden boven “normale” mensen. Nee hoor, gewoon bloeden als je je niet aan de regels kan houden. En zeker als je al meerdere waarschuwingen gehad hebt (zie TV gisteren). Dan ben je gewoon dom bezig geweest, ik denk dat hij dat zelf ook wel zo ziet en er alleen sterker uit kan komen als hij het nu afzweert en keihard laat zien dat hij ook zonder kan.

 6. Han zegt: 15-07-09 om 13:20

  @Tim

  Je bent niet de enige kruisvaarder hoor. En ik heb ook nooit drugs gebruikt of gerookt. Mensen zoals wij zouden dat misschien vaker naar buiten moeten brengen zodat anderen (vooral jongeren) niet denken: “drugs is normaal”. DRUGS IS NIET NORMAAL !

 7. Roel zegt: 15-07-09 om 15:57

  De Nederlandse defensie is bezig met een opbouwmissie in Afghanistan waarbij onder ander het telen van papaver, het synthetiseren van drugs en de handel hierin aan banden wordt gelegd. Het is niet te verantwoorden dat diezelfde defensiemedewerkers, door het gebruik te maken van drugs, het in stand houden.
  Het gebruik van drugs draagt bij aan criminele organisaties, met soms geopolitieke gevolgen. Niet alleen een beter milieu begint bij jezelf, maar ook een veiligere wereld.

 8. Tukker zegt: 15-07-09 om 17:40

  Komt er ook een intelligentie test voor diegenen in het kabinet?
  Ik denk dat zo’n test meer nodig is dan een test op drugs gebruik in het leger.

 9. Tukker zegt: 15-07-09 om 17:43

  @Han

  Ik neem aan dat jij net als bijna elke nederlander ook graag je bakkie leut drinkt.
  Maar let nu op, ook koffie is een drug net zo als veel andere dingen die wij (en ook jij) gebruiken ook gewoon een drug maar maar dit niet als zo danig wordt aan gemekrt, simpel omdat iedereen het al zo lang gebruikt is het er in gesleten.

  Kijk, drugs gebruik en gebruikers kun je gewoon niet over een kam scheren, er zijn zo veel soorten drugs die ook in het normale leven worden gebruikt en geaccepteerd zijn.

 10. Tukker zegt: 15-07-09 om 17:47

  @roel

  denk je nu echt dat het veiliger wordt als je drugs verbied?
  Integendeel, het zal onveiliger worden, denk maar eens aan een grootte hoeveelheid dealers op de straat (die je tegenwoordig nog maar weinig vind door het gebruik van coffeeshops), zal er meer politie moeten komen om de transporten (die zullen met een 10000% gaan toe nemen) etc etc etc etc

 11. Gerard van Bezij zegt: 15-07-09 om 18:29

  Zo’n jongen heeft allerlei middelen moeten nemen om tot deze prestaties te komen. Logisch dat hij ergens verslaafd aan wordt. Beter is dat defensie hem gaat helpen, tenslotte hebben ze goede sier met hem gemaakt.

 12. Martin zegt: 15-07-09 om 21:36

  Aan het maken van een fout als deze kom ik waarschijnlijk nooit toe :P

 13. Tim zegt: 16-07-09 om 09:11

  “Maar let nu op, ook koffie is een drug net zo als veel andere dingen”

  Ik hoor iemand die goed praat dat hij een pilletje slikt bij een house party. Drugs zijn verboden PUNT. En als we daar de streep trekken en de regering lekker uit laten maken welke “drugs” wel en niet kunnen hoeven we helemaal geen discussie te hebben.

  “Denk je nu echt dat het veiliger wordt als je drugs verbied?”

  Ja, want het wordt tijd dat we eens goed de bezem door die hele drugs scene halen, ze allemaal over de grens terugzetten naar waar ze horen, dealers eens goed stevig aanpakken (te beginnen met een paar benen breken). Het excuus gebruiken dat “als we het verbieden, het erger wordt” wil alleen maar zeggen dat we het dus laten verloederen zoals we nu doen en dan is er straks helemaal geen weg meer terug. Het is nu ook niet leuk daarbuiten, doordat het wel mag. Grote steden zitten vol met kriminele organisaties die er anders niet zouden zitten als de controle groter was en de straffen erger. We zijn een grote gedoogzone waar voormalige oostblok bewoners nu van denken dat het het grote Wilde Westen is waar alles maar mag. Ja, het wordt veiliger voor de originele inwoners van dit land. En ook weer leefbaarder.

Geef een reactie